• 瀏覽: 14,754
  • 回覆: 120
  • 追帖: 3
因為割左痔瘡,術後有好多問題...所以請左好多病假
但我每次都有病假紙拿回公司
公司有出聲叫我唔好請咁多假...
我想問有醫生紙都會被炒嗎?

好危險
即使病假期間唔炒得, 唔知你係paid/four-fifth/no-pay 病假~
一般你呢類case, 經理/老細都唔會俾你長做
因為你用太多病假

只有公營機構老臣子先會可以20日以上 病假都冇事

如果你係老細, 你都會想個個員工都全勤, 早d到公司, 唔好下下準時走, 最好放假都諗公司野啦

你呢份工應該都留唔耐...

老實講, 好人好姐, 你一個月2日病假已經好多...
事實, 你係打工, 有乜理由返一份工可以2,3日就sick leave一次?
你係返工~!! 你十幾年前中學小學都唔會一個禮拜就一日病假架!?

引用:
原帖由 何德榮主任 於 2022-10-4 11:11 發表
如果你係老細, 你都會想個個員工都全勤, 早d到公司, 唔好下下準時走, 最好放假都諗公司野啦

你呢份工應該都留唔耐...
事實係,不過我都盡做了!
這間公司想轉走我請個PART TIME頂我D工作量
我又無喇喇生痔瘡要割痔瘡,
割完因為盆骨突起左去睇骨科,
骨科又發現我有腰背痛,要我物理治療...
不過我再去多兩次都完結喇
佢只係出12500一個月俾我,
我相信我出去再搵工都都會多過而家份工的工資...
只係我只做了8個月就俾人炒左
好唔抵

老老柒柒, 如果你12.5K 人工, 你走吧啦
況且, 你做唔夠一年, 同行都唔會count 你工作經驗
如果, 如果你做得2,3個月根本最好唔好落CV, 當冇做過算

人工太低....如果文員有翻譯/會計/審計...有少少"profession"都可以萬尾
我做左9年文職文員, 都過左22K....

而家雞U, freshgrad, 個樣正常少少, 都會出15K

如果你HKU 名校一定15K(或以上)

我講緊冇工作經驗

引用:
原帖由 何德榮主任 於 2022-10-4 11:14 發表
老實講, 好人好姐, 你一個月2日病假已經好多...
事實, 你係打工, 有乜理由返一份工可以2,3日就sick leave一次?
你係返工~!! 你十幾年前中學小學都唔會一個禮拜就一日病假架!?
但我係正正常常咁病左
唔係玩野
... ...

點先叫「多」?

我間公司文化...
個個月2日SL 叫「多」
全年雙位數病假都叫「多」

我間公司係full paid SL, 如果長病假先會5分4...

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-10-4 11:25 發表

但我係正正常常咁病左
唔係玩野
... ...
入職唔太耐, 唔適宜請咁多SL

(我轉返account 再上香討)

香港勞工法例下「僱員按連續性合約受僱,在最初受僱的 12 個月內每服務滿 1 個月,便可累積 2天有薪病假」

樓主在這公司做了8個月,最多也只有16天病假,但樓主又割痔瘡、又因盆骨突起睇骨科、又因腰背痛睇物理治療。我想也已經多於16天

公司已出到聲,樓主自己執生

引用:
原帖由 Babi789 於 2022-10-4 11:30 發表
香港勞工法例下「僱員按連續性合約受僱,在最初受僱的 12 個月內每服務滿 1 個月,便可累積 2天有薪病假」

樓主在這公司做了8個月,最多也只有16天病假,但樓主又割痔瘡、又因盆骨突起睇骨科、又因腰背痛睇物理治療。我想也已經多於16天

公司已出到聲,樓主自己執生
我公司係扣我錢(放病假);
除帆非係我上次去做手術,一次過放4天以上,公司才給我5份4...
我有很多1/2 假,我都有拿醫生紙
咁唔通有病唔去睇醫生咩?

如果no-pay leave 其實冇限

如果出勞工法既公司一定唔係好公司, 有好路數好走人~

勞工假期, 7天年假 <<垃圾工

衰衰地都14日AL 啦

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-10-4 11:33 發表

我公司係扣我錢(放病假);
除帆非係我上次去做手術,一次過放4天以上,公司才給我5份4...
我有很多1/2 假,我都有拿醫生紙
咁唔通有病唔去睇醫生咩?
第一句說「扣錢(放病假)」
尾二句說取1/2假。

其實,樓主呢段時間,係放病假、大假,還是無薪假

樓主自己都講到一舊舊

引用:
原帖由 Babi789 於 2022-10-4 11:36 發表

第一句說「扣錢(放病假)」
尾二句說取1/2假。

其實,樓主呢段時間,係放病假、大假,還是無薪假

樓主自己都講到一舊舊
公司所有不足連續4天的病假是扣錢的!
我有醫生紙但同時我只能放無薪假

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]