• 瀏覽: 12,995
  • 回覆: 50
公司到茶樓路程(行路)十分鐘,同事S揸車過去,Parking有位唔泊,泊街中牛肉乾。打算claim公司,經理唔批叫拒S食自己。同事S一直無交,直到琴日收到信催交,但日期已過,大概因為信先到總公司後到地盤需時。個同事S以此為由拒絕交錢並將個波射到admin。我睇唔過眼,問S點解唔用當日張牛肉乾交錢,拒話牛肉乾交唔到錢,要等信先交到。雖然唔關我事,我都火起同S噪左幾句。同事七十幾歲外號,狗西S.

引用:
原帖由 你當時是浮誇 於 4-10-2022 13:19 發表
公司到茶樓路程(行路)十分鐘,同事S揸車過去,Parking有位唔泊,泊街中牛肉乾。打算claim公司,經理唔批叫拒S食自己。同事S一直無交,直到琴日收到信催交,但日期已過,大概因為信先到總公司後到地盤需時。個同事S以此為由拒絕交錢並將個波射到admin。我睇唔過眼,問S點解唔用當日張牛肉乾交錢,拒話牛肉乾交唔到錢,要等信先交到。雖然唔關我事,我都火起同S噪左幾句。同事七十幾歲外號,狗西S.
S揸車係公司要求定佢自己?  架車係公司車??  如佢自己, 咪佢自己比番張牛肉乾錢。  重點係連經理都唔批, 唔通佢用把刀夾住個經理叫佢比??    個個話claim公司, 咁公司係印銀紙??

呢D 七十幾歲阿伯, 唔好就佢, 自己架車又係司機, 自己有責任!

😂😂😂如果公司嘅車應該係公司畀嘅,不過關你L事咩?牛肉乾依家係400文呀

呢的契弟真係要DL距

引用:
原帖由 肥仔xxx 於 2022-10-5 16:06 發表
😂😂😂如果公司嘅車應該係公司畀嘅,不過關你L事咩?牛肉乾依家係400文呀
違泊都係320

引用:
原帖由 你當時是浮誇 於 2022-10-4 13:19 發表
你點會幫公司而唔幫同事既?
你這種人在職場係最蠢既人,為公司........正ON9

引用:
原帖由 fc80 於 2022-10-5 15:15 發表

S揸車係公司要求定佢自己?  架車係公司車??  如佢自己, 咪佢自己比番張牛肉乾錢。  重點係連經理都唔批, 唔通佢用把刀夾住個經理叫佢比??    個個話claim公司, 咁公司係印銀紙??

呢D 七十幾歲阿伯, 唔好就佢, 自己架車又係司機, 自己有責任!
公司收到信就緊係公司車啦!
限期前司機唔交差佬就會寄信比車主,再唔交就加多千幾蚊罰款比車主,再唔交就通緝車主,最後一定都係公司比。
所以個老pat pat咪似住唔交都係拉你,關人鬼事

引用:
原帖由 花生之友 於 5-10-2022 17:50 發表

公司收到信就緊係公司車啦!
限期前司機唔交差佬就會寄信比車主,再唔交就加多千幾蚊罰款比車主,再唔交就通緝車主,最後一定都係公司比。
所以個老pat pat咪似住唔交都係拉你,關人鬼事
公司找左, 之後係人工扣番!

引用:
原帖由 fc80 於 2022-10-5 18:34 發表

公司找左, 之後係人工扣番!
扣人工除非伙記同意否則犯勞工法
唯一可做就係出警告信比佢,原因係用公司車作私人用途

引用:
原帖由 the_cardigans2 於 2022-10-5 17:01 發表
又係呢d 濕鳩老野 
細心諗下, 七十幾歲公司仲請佢?仲要係司機?你覺得會係邊一行?

引用:
原帖由 花生之友 於 5-10-2022 18:36 發表

扣人工除非伙記同意否則犯勞工法
唯一可做就係出警告信比佢,原因係用公司車作私人用途
成件究似個員工問題, 當然佢可死都唔比個$320, 但公司亦可好快搵人~

引用:
原帖由 gogogolee 於 2022-10-5 18:42 發表

細心諗下, 七十幾歲公司仲請佢?仲要係司機?你覺得會係邊一行?
地盤嘅野,識人好過識字,D條老蝦搞真系人版。

引用:
原帖由 gogogolee 於 2022-10-5 18:42 發表

唔系司機,系濕九工程師,後生識電腦做曬D野, 就攞去邀功 有功就領有鑊就卸

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]