• 瀏覽: 4,675
  • 回覆: 13
我需要找一位合格驗窗師傅
出證明給屋宇署
我住所所有窗戶開合正常
我同屋企人都認為啲窗冇問題 唔需要換

唔想要啲師傅
睇都未睇又話要換窗鉸換螺絲

唔該曬 請介紹
pm我吖

"我同屋企人都認為啲窗冇問題"
勁!不如自己考個驗窗牌然后自己簽

我收到驗窗令時,自知所有窗都唔會及格,所以唔驗,諗住趁大廈大維修時一次過換哂兩棚新嘅窗,點知疫症問題,開工時間遲咗,搞到罰千五蚊、兼要解釋點解唔驗⋯⋯

引用:
原帖由 草本靈芝 於 2022-10-4 14:37 發表
出證明給屋宇署
我住所所有窗戶開合正常

唔想要啲師傅

唔該曬 請介紹
pm我吖
係合資格嘅驗窗師傅,認為合格冇問題先至得,
唔係你同屋企人認為冇問題就可以,
不過你同屋企人可以認為地球有方嘅🤣🤣🤣

咁即是睇完話要換就無問題
你都判左症啦!不如問有無師傅唔使睇都肯同你簽咪得囉!

引用:
原帖由 PMSHK 於 2022-10-4 19:08 發表
我收到驗窗令時,自知所有窗都唔會及格,所以唔驗,諗住趁大廈大維修時一次過換哂兩棚新嘅窗,點知疫症問題,開工時間遲咗,搞到罰千五蚊、兼要解釋點解唔驗⋯⋯
我都有咁打算,慳返搭棚錢,但同事話管理公司同外牆工程公司唔會比你咁做,因為保險同責任問題,唔知真唔真。

引用:
原帖由 花生之友 於 4/10/2022 21:29 發表

我都有咁打算,慳返搭棚錢,但同事話管理公司同外牆工程公司唔會比你咁做,因為保險同責任問題,唔知真唔真。
換窗嘅公司,會同大維修承建商借棚,條數佢哋自己計,我換哂窗之後,付責嘅公司,幫我入紙去屋宇處,完成驗窗令

引用:
原帖由 PMSHK 於 2022-10-4 19:08 發表
大廈外牆維修幅棚, 同換窗棚都唔同構造, 你想得真美

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 4/10/2022 22:24 發表

大廈外牆維修幅棚, 同換窗棚都唔同構造, 你想得真美
搞掂咗喇,想!?唔使想咖

引用:
原帖由 PMSHK 於 2022-10-4 22:30 發表

搞掂咗喇,想!?唔使想咖
其實佢唔知道,好多時師傅都唔想搭棚,咁啱有幅棚出邊,借來用一日仲好。如果去水有漏水,換埋陳年 U型隔器都得。

引用:
原帖由 無盡奔馳的烈車 於 2022-10-4 23:01 發表

其實佢唔知道,好多時師傅都唔想搭棚,咁啱有幅棚出邊,借來用一日仲好。如果去水有漏水,換埋陳年 U型隔器都得。
裝修師傅唔想搭棚? 即喺裝修師傅會兼埋搭棚? 我真喺唔知喎

講緊換窗, 你又走左去講換U型隔氣, 好難溝通到

🤔

其實幾耐要驗一次窗?我上次驗係六至七年前!

引用:
原帖由 草本靈芝 於 2022-10-4 14:37 發表
出證明給屋宇署
我住所所有窗戶開合正常

唔想要啲師傅

唔該曬 請介紹
pm我吖
用流動應用程式“窗安無事”去找師父
影張相upload上去後可以一次過問幾個師父報價