• 瀏覽: 3,923
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
+4
上星期去做二做左一次健康檢查
今年45歲。男
醫生話我心率低,
得54,話正常係60-100
叫我如果突然心口痛或頭暈,就要快快去睇醫生。
果日睇報告太突然,所以無諗到有咩問醫生,
想請教下大家,
咁既情況食咩保健品好?
如果買類似維特健靈果類營養藥丸,應該買邊方面呢?我唔知道要買維他命定係要買啲乜嘢產品
有幫助?

唔該大家

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2022-10-4 19:37 發表
今年45歲。男
醫生話我心率低,
想請教下大家,
咁既情況食咩保健品好?
如果買類似維特健靈果類營養藥丸,應該買邊方面呢?我唔知道要買維他命定係要買啲乜嘢產品
有幫助?

唔該大家
睇私家定係政府?
照心電圖嗎?

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-10-4 20:01 發表

睇私家定係政府?
照心電圖嗎?
私家,做身體檢查,照心電圖,佢話暫時都可唔唔睇心臟科住,叫我如果行街突然心口痛要即去求醫。所以驚驚地,想睇下有冇保健品幫到下,同另外加左張超聲波,話個肝烤素高

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2022-10-4 20:05 發表

私家,做身體檢查,照心電圖,佢話暫時都可唔唔睇心臟科住,叫我如果行街突然心口痛要即去求醫。所以驚驚地,想睇下有冇保健品幫到下,同另外加左張超聲波,話個肝烤素高
你去政府心臟科排定喇
私家好貴架
亦都要等好耐
你拿著份REPORT去政府普通科轉上去心臟科

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-10-4 20:09 發表

你去政府心臟科排定喇
私家好貴架
亦都要等好耐
請問手續係點架?攞份報告去排街症定去私家叫佢寫轉介信?但係咪都要排街症先

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-10-4 20:09 發表

你去政府心臟科排定喇
私家好貴架
亦都要等好耐
請問係咪排心胸外科

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2022-10-4 20:11 發表

請問手續係點架?攞份報告去排街症定去私家叫佢寫轉介信?但係咪都要排街症先
你唔係已經有REPORT咩?
當時醫生唔寫俾你,你叫佢補返先,
直接入你想入的政府醫院排專科
一般都要2023年4-5月才會見你
所以你好快D去

引用:
原帖由 pleati88 於 2022-10-4 20:14 發表

你唔係已經有REPORT咩?
當時醫生唔寫俾你,你叫佢補返先,
直接入你想入的政府醫院排專科
一般都要2023年4-5月才會見你
所以你好快D去
原來香港得四間醫院有心胸外科,唔該晒你,我聽日去返攞報告嗰間,叫個醫生寫返張轉介信俾我

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2022-10-4 19:37 發表
今年45歲。男
醫生話我心率低,
想請教下大家,
咁既情況食咩保健品好?
有幫助?

唔該大家
照下造影或心電圖

引用:
原帖由 wongmilano 於 2022-10-4 21:02 發表

照下造影或心電圖
照左心電

抽血驗下有乜異常,心電圖睇下有冇不規則跳,造影睇下有冇塞,然後揾個好嘅中醫,重點係中葯

我年過50歲,心率平均都是60左右。有時都低過60。醫生都沒有叫我點留意。身體是自己。

引用:
原帖由 HC67 於 2022-10-5 10:55 發表
我年過50歲,心率平均都是60左右。有時都低過60。醫生都沒有叫我點留意。身體是自己。
但我45,心率54

自體是自己,要自己決定。多問醫生意見。

引用:
原帖由 HC67 於 2022-10-5 11:05 發表
自體是自己,要自己決定。多問醫生意見。
謝謝🥰

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]