• 瀏覽: 9,519
  • 回覆: 11
除咗報消費者委員會之外,其實仲有乜嘢可以做?可唔可唔可以去機電工程處,投訴果個水電師傅?

已經係搵啲有小小規模嘅公司,號稱喺日本人負責嘅,但碰到問題嘅時候,就搵個文員仔出嚟話乜都唔知,不斷咁話個負責人喺日本。

宜家已經報左消費者委員會,主要係個水電師傅做野貨不對辦,明明話成個客廳做地下明線,圍住大約三百零呎,之後無厘頭變左天花明線,電線長度變左報價嘅六分之一都唔夠,出來效果仲衰過深水埗啲麻雀館(無意冒犯)。

另外明明話做五個插頭,已經講好哂位置,之後個師傅為左貪方便,自把自為將其中兩個插頭做咗喺第二度,完全冇經我同意。

好啦工程全部做哂啦,亦都比曬錢師傅,但就唔肯俾番張完整嘅收據俾我,至少呢一刻我未收到。果張發票就簡單到無論,淨係話加五個插頭加埋mcb,連工帶料一萬八千三,報價時就話要做兩個工作天,之後真係做嘅時候因為偷工減料,三個鐘頭搞掂。

呢啲無良公司,完全冇誠意解決問題,已經報左消費者委員會,仲話意思話喺日本人公司(尖沙咀屯門都有office),公司名扮日本風,上網好易查到,而家唯有等日本負責人接收香港政府信啦

引用:
原帖由 無奈淡定的蕃茄 於 2022-10-4 23:06 發表
除咗報消費者委員會之外,其實仲有乜嘢可以做?可唔可唔可以去機電工程處,投訴果個水電師傅?

已經係搵啲有小小規模嘅公司,號稱喺日本人負責嘅,但碰到問題嘅時候,就搵個文員仔出嚟話乜都唔知,不斷咁話個負責人喺日本。

宜家已經報左消費者委員會,主要係個水電師傅做野貨不對辦,明明話成個客廳做地下明線,圍住大約三百零呎,之後無厘頭變左天花明線,電線長度變左報價嘅六分之一都唔夠,出來效果仲衰過深水埗啲麻雀館 ...
機電工程處只能處理工程規格同安全性問題

引用:
原帖由 無奈淡定的蕃茄 於 2022-10-4 23:06 發表

宜家已經報左消費者委員會,主要係個水電師傅做野貨不對辦,明明話成個客廳做地下明線,圍住大約三百零呎,之後無厘頭變左天花明線,電線長度變左報價嘅六分之一都唔夠,出來效果仲衰過深水埗啲麻雀館 ...
攞張 WR1 睇睇.

引用:
原帖由 萬家粗俗的阿權 於 2022-10-5 08:35 發表

攞張 WR1 睇睇.
     可能連電業承辦商個牌都無.............

不過樓主唔可以去告,因為僱用無牌做電力工程都係犯法...........

引用:
原帖由 cityyear3 於 2022-10-5 08:41 發表

可能連電業承辦商個牌都無.............

不過樓主唔可以去告,因為僱用無牌做電力工程都係犯法...........
消費者無責任去核實商戶是否註冊電業承辦商!

引用:

叫佢出返份wr1比你睇,因佢要交比emsd, 佢9成無做,如果佢比唔到你就可以報emsd, 到時就可以慢慢同佢玩

引用:
原帖由 mau1983 於 2022-10-5 17:24 發表

叫佢出返份wr1比你睇,因佢要交比emsd, 佢9成無做,如果佢比唔到你就可以報emsd, 到時就可以慢慢同佢玩
wr1 係唔需要交 emsd.

香港係行騙天堂,事無大小最多小額錢債追討幾萬,以前有朋友講過,30萬以下無追討價值,30至100萬法律費用都唔少錢,仲要精神時間追到又要講價收唔足。  100萬以上唔追由自可,一追對家連間公司都執埋無得追。

引用:
原帖由 萬家粗俗的阿權 於 2022-10-5 19:58 發表

wr1 係唔需要交 emsd.
你肯定?

引用:
原帖由 catcloud 於 2022-10-13 13:23 發表

你肯定?
你有唔同意見?

口講口賠,難

你係唔係投訴佢無牌做,無簽wr1? 

相信十個有九個裝修師傅都唔會有牌,電業承辦商,水喉匠,小型工程...

因為要有牌做又簽齊文件,就會另一個價,所以裝修工程多數唔會列明,合約無寫即係唔會包 

水電比多幾十萬,工程過百萬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]