• 瀏覽: 8,408
  • 回覆: 32
  • 追帖: 2
+2
有無人知無信用卡,用乜方法比錢淘寶?

支付寶

引用:
原帖由 no_ic 於 2022-10-5 17:14 發表
支付寶
唔使信用卡?

引用:
原帖由 優雅藍藍的帽子 於 2022-10-5 18:58 發表

唔使信用卡?
係。入淘寶畀錢嗰陣就見到有支付寶選項。開個支付寶戶口,可以去7-11充值,或銀行戶口轉過去。

我諗玩開淘寶嘅都唔會用信用咭俾錢,因為淘寶直接用信用咭(除咗淘寶自己出嗰張信用咭)係要俾手續費,小數怕長計。

引用:
原帖由 no_ic 於 2022-10-5 20:06 發表

係。入淘寶畀錢嗰陣就見到有支付寶選項。開個支付寶戶口,可以去7-11充值,或銀行戶口轉過去。
使唔使驗證?係airpayhk?

引用:
原帖由 優雅藍藍的帽子 於 2022-10-6 16:28 發表

使唔使驗證?係airpayhk?
喺 alipayhk 上傳身份証,就可以用 FPS 過數。

AlipayHK

引用:
原帖由 優雅藍藍的帽子 於 2022-10-5 16:35 發表
有無人知無信用卡,用乜方法比錢淘寶?
首先,要了解淘寶的操作流程,唔關有冇信用卡事,因為你咁問,根本不了解整過程。
網購,簡單講一句,你唔識賣家,賣家唔識你,大家憑咩互信?你會無情情畀錢佢,佢又會咁大方寄貨畀你?中間有一段時間,例如運送的時間等,就產生了一連串的問題了。萬一付了款收不到貨怎樣?賣家也一樣,貨寄了出去,錢收不到又怎樣。
所以在大家沒有互信的情況下,就要依頼支付平台,有信用的支付平台,你想買嘢,錢就付去支付平台,賣家想生意,見到支付平台付了款,也就把貨物寄出,這時支付平台發生了作用,就係錢放在平台中,等待雙方確定交收完成才把錢發給賣家,這對雙方都有保障。
支付寶就係作為淘寶的一個支付平台,因此,問題不在於有冇信用卡,就算有信用卡,都要經過支付寶交收貨款,確保雙方的利益。
你的問題應該是有沒有支付寶戶口才對。而支付寶除了可使用信用卡外,還可使用PPS,只要有提款卡就可以,或者可以在便利店入錢去戶口都得,根本不是問題。

引用:
原帖由 bluejays 於 2022-10-6 15:40 發表
我諗玩開淘寶嘅都唔會用信用咭俾錢,因為淘寶直接用信用咭(除咗淘寶自己出嗰張信用咭)係要俾手續費,小數怕長計。
都唔係小數,2%,一千銀嘢,就20蚊,再加埋匯水等,都好金。

講開支付寶,要留意一張身份證只能實名一個支付寶
一個支付寶又只能連一個淘寶帳戶……支付寶亦要實名登記先

我為呢件事向支付寶反映過,點解一張身份證唔可以實名兩個支付寶,答覆係會向公司反映!

樓主,用支付寶付款淘寶,之前係要將支付寶改用餘額,否則會扣信用卡,咁要畀卡手續費……不過呢樣而家好似改咗了

樓主如有淘寶賬戶,又冇大陸支付寶戶口.(好多人都冇).
想開在香港付款工具,最方便和最平購物係開個Alipay HK 戶口,
但開戶時,開Alipay HK  APP, 一定要選擇由(淘寶賬戶開啟),
否則你獨立開咗個Alipay HK 係唔可以用於支付淘寶結算的.

引用:
原帖由 kobe 於 2022-10-7 16:10 發表
想開在香港付款工具,最方便和最平購物係開個Alipay HK 戶口,
但開戶時,開Alipay HK  APP, 一定要選擇由(淘寶賬戶開啟),
否則你獨立開咗個Alipay HK 係唔可以用於支付淘寶結算的.
咁我已經註冊左,點聯繫返淘寶?

引用:
原帖由 kobe 於 2022-10-7 16:10 發表
BTW,點解我影左好多次身份證都話error嘅?

香港八達通都得

主題標籤 #淘寶
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]