• 瀏覽: 10,415
  • 回覆: 67
2022年9月10日 開始投票
2022年9月24日 溝渠
2022年9月28日 晚上 公布 賽制

2022年9月28日 早上,會議室

上司: 今晚公布賽制,現在要決定,上年做法,目前情況如何。
同事 : 由 溝渠 後,大J 票數上升好快,已超越 小J 和 十邊,不過升幅已慢下來。參考同類投票,估算最終投票百分比如下。
大J :15%,  小J: 12%, 十邊: 10.5%, XI : 8% , Pam: 4%。
上司: 明白。評判的分數如何計算。
同事: 1 燈 代表 0.4%
上司: Pam 得 4%,25燈,佢最盡只有 14%
同事: 是的。
上司: 大J 有 15%,佢最少要幾分才可必入 Final 2。
同事: 要看看十邊多少分,她最多 20.5% 。(20.5-15)/0.4 = 13.75。即大J 最少要有14燈 己可以入 Final 2。
上司: 明白。即是有機會被 Foul。
同事: 入得五強,可假定各人實力為 20 燈。14燈很安全。此外,十邊未必25燈。
(第一Part 完)

上司: 假設 大J 和 小 J 入 Final 2,票數有什麼影響。
同事: 按上年數據,入了 Final 2 時,數據不會有很大變動。
以現時數據分析,大J 只要 輸少 6 燈,就可冠軍。
上司: 明白,個機制好奇怪,為何已是 50/50,評判的影響力那麼少?
同事: 因為評判分第 1round ,1燈 只佔 0.4%。評判分第2round, 多少少,1燈為 1%。
上司: 如何使機制公平些。
同事: 可考慮把評判分數乘一個數。乘 2 , 3 , 4, 5。越大就評判影響力越大,中庸就可乘 2.5。
上司: ..............抄返上年。Dismiss。

結論: 一場Show。

人地都無講一定要細J 得獎.

其實結果都出左幾日啦. 唔覺得無唔公道.
件事已經告一段落了.

引用:
原帖由 河野桃子 於 2022-10-5 20:35 發表
人地都無講一定要細J 得獎.

其實結果都出左幾日啦. 唔覺得無唔公道.
件事已經告一段落了.
只是分析。
TVB 花咁多錢做聲夢,想做一個 SUPER STAR 出來幫佢搵錢,係好合理,也理解。
賽前TVB討論評分機制,也是好多人無意識到。
正如十強賽,TVB是諗左想邊個入五強,再諗點樣 Fit 入去。
認同聲夢2已告一後落,也不是想"黑" Janees。
是想比年輕人知道,商業社會,每一個決定,事前一定有開會討論,再決定。

疑似
其實都係個真人So!
一早知啦!

其實評判果度,每盞燈計1%咪簡簡單單囉(25個評判x兩首歌=50%)。

觀眾5強唱完之後計一次百分比(5人計),計出入決賽兩人後,只計兩人比重百分比落25%度,之後到兩人唱完第二首之後再計一次25%,咁咪50%囉!

大家都好有心去研究過程及結果

引用:
原帖由 Mr.23b 於 2022-10-5 20:50 發表
其實評判果度,每盞燈計1%咪簡簡單單囉(25個評判x兩首歌=50%)。

觀眾5強唱完之後計一次百分比(5人計),計出入決賽兩人後,只計兩人比重百分比落25%度,之後到兩人唱完第二首之後再計一次25%,咁咪50%囉!
原因有2:
1)唔想煩,跟上年,有麻煩,賴上年機制。
2)唔想講,大家明。

引用:
原帖由 estock1234 於 2022-10-5 20:45 發表

只是分析。
TVB 花咁多錢做聲夢,想做一個 SUPER STAR 出來幫佢搵錢,係好合理,也理解。
賽前TVB討論評分機制,也是好多人無意識到。
正如十強賽,TVB是諗左想邊個入五強,再諗點樣 Fit 入去。
認同聲夢2已告一後落,也不是想"黑" Janees。
是想比年輕人知道,商業社會,每一個決定,事前一定有開會討論,再決定。
咁一定架啦.

不過我覺得賽果都出左.
再講對JASMINE 都好唔公平.
佢都好努力.

我地期待下佢的第一首歌啦.

引用:
原帖由 lctj9 於 2022-10-5 20:56 發表
大家都好有心去研究過程及結果
如果你是公司中層,你會明白。
TVB是知道個機制問題的。

引用:
原帖由 河野桃子 於 2022-10-5 20:58 發表

咁一定架啦.

不過我覺得賽果都出左.
佢都好努力.

Jasmine 冠軍,我恭喜。
進步很大很大。

引用:
原帖由 河野桃子 於 2022-10-5 20:58 發表

咁一定架啦.

不過我覺得賽果都出左.
佢都好努力.

小J = Jasmine ; 大 J =
正常應該 Jasmine vs Sabrina....
恭喜小J冠軍。

慶祝片都拍定預備奪冠後出, 都係嗰句全台都預備好janees贏, 千算萬算計唔到最後自己撻Q炒車, 炒到班評判畀唔落錄燈, 搞到Jasmine 尷尬贏咗

https://youtu.be/pQRzfd3_Yz4

十邊>太細, 仲要等多2年
黃老師>太大, 廣告商未必鍾意
細J>同afterclass差唔多年紀, 又可即用>比佢贏啦

完~散會

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]