• 瀏覽: 1,830
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1

民事索償3年限期

報工傷係僱主既責任。。
不過而家你話"報工傷",僱主否認,再對你當日口供。。
已然輸晒,保險公司同僱主一定唔會承認責任。

工傷可以CLAIM公司錢,返唔到工既日子仲可以CLAIM病假,
而家乜都要向對方CLAIM,仲要承擔律師費,真係得不償失。。
所有野其實應該一定要跟程序,信公司唔跟足去做,其實係益左公司。。

咁多疑點嘅

引用:
原帖由 四邑 於 2022-10-10 06:48 發表
民事索償3年限期
感激,謝謝你🙏

引用:
原帖由 r114766a 於 2022-10-10 08:07 發表

1.報工傷幾時都可以報,無限期。
2. 如果僱主否認工傷的話,基本上勞工處唔會安排判傷,至於有無法律責任問題,麻煩你問返律師。
3. 基本上你無撒消授權,原本個律師繼續會代表你
4. 唔清楚,無足夠資料,單單case 唔同,無人可以保證到,詳情請問返法律援助同律師。

另外你老公係咪同的士佬撞車? 另外唔係好明你講緊咩,一時又話claim 對方追足d 賠償,之後又話得1萬幾千?

你可以同工權 ...

引用:
原帖由 fwho 於 2022-10-10 10:36 發表
報工傷係僱主既責任。。

工傷可以CLAIM公司錢,返唔到工既日子仲可以CLAIM病假,
而家乜都要向對方CLAIM,仲要承擔律師費,真係得不償失。。
所有野其實應該一定要跟程序,信公司唔跟足去做,其實係益左公司。。
係呀,我知道呀,不過無辦法,打工仔係疫情期間真係驚無咗份工,個時仲要係臨過年公司已經想cut人,所以真係得不償失🙏🙏🙏

引用:
原帖由 fwho 於 2022-10-10 10:36 發表
報工傷係僱主既責任。。

真係最大嘅得益係個間公司

引用:
原帖由 金鴻峰 於 2022-10-10 20:57 發表
咁多疑點嘅
多謝你,回應🙏,其實我好亂,真係唔知點算好,所以我講得唔夠清楚,都好多謝你回應🙏🙏

引用:
原帖由 烈日行走的樹林 於 2022-10-10 23:11 發表

真係最大嘅得益係個間公司
其實點解公司話唔認工傷? 就係唔使比5分4人工比你+判傷錢同醫療費。因為公司要自己預支架,對公司財政都有影響,同埋下年又比保險公司加保費啦。

Anyway 啦,先唔好理係咪工傷啦,等律師同你分析,如果claim對方三保的話,個時間一定耐,你係達成和解之前(幾個月- 數年時間)都係「節衣縮食」醫病啦。

引用:
原帖由 r114766a 於 2022-10-11 07:56 發表

其實點解公司話唔認工傷? 就係唔使比5分4人工比你+判傷錢同醫療費。因為公司要自己預支架,對公司財政都有影響,同埋下年又比保險公司加保費啦。

Anyway 啦,先唔好理係咪工傷啦,等律師同你分析,如果claim對方三保的話,個時間一定耐,你係達成和解之前(幾個月- 數年時間)都係「節衣縮食」醫病啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]