• 瀏覽: 4,976
  • 回覆: 11
請問換一塊
79 cm乘41 cm的玻璃
要幾多錢?
連師父工錢

3呎半x6呎半,大過張單人牀,仲要問幾厚?幾多樓?強化?夾心?吾係普通裝修佬做到

引用:
原帖由 banmak 於 2022-10-11 20:08 發表
3呎半x6呎半,大過張單人牀,仲要問幾厚?幾多樓?強化?夾心?吾係普通裝修佬做到
79x41係CM
唔係INCH

引用:
原帖由 banmak 於 2022-10-11 20:08 發表
人哋問鋁窗玻璃最多咪6mm厚,鋁窗啲玻璃都係強化啦,邊有夾膠㗎?兩呎幾乘呎幾好細塊咋喎,好多師傅都搞得掂啦!

樓主, 又冇搵過鋁窗公司報價?

上門一定貴、幾年前去樓下水喉舖問價、上嚟望下都要收三百。

引用:
原帖由 草本靈芝 於 2022-10-11 14:50 發表
請問換一塊
79 cm乘41 cm的玻璃
要幾多錢?
連師父工錢
影相去賣玻璃舖頭或街市水電維修舖問價。剩玻璃價百元內。

引用:
原帖由 sk4598 於 2022-10-13 07:22 發表

影相去賣玻璃舖頭或街市水電維修舖問價。剩玻璃價百元內。
換玻璃起碼要拆窗落來, 度尺𠝹玻璃, 起邊剷膠, 打膠等乾, 再裝隻窗返上去 , 最低收費$800-1200

師父人工都千幾蚊一工,咁樣一單會當半工計,玻璃幾十蚊到幾百蚊都有,睇產地同材質。成本+師傅都要賺錢搵食,加埋可能要預過千蚊,上網搵幾百蚊果d俾人呃左唔好喊,發現唔到有古惑既可以算你贏

咁細塊既可以自己換,上淘寶幾十蚊買個直空吸盤,出太子搵玻璃/鋁窗店直接訂玻璃,自己格價。成件事最最最緊要係唔好俾塊玻璃飛落街就得,最好搵個人幫手,兩個吸盤兩個人分別扶住。搞掂晒之後慳返既錢拎去食餐好既

換玻璃方法上youtube睇就得,無非都係介膠起框,點拆就點裝,唯一實際小建議係用酸性玻璃膠,平d又耐用d。總之唔好飛野落街。

如果係鋁窗就仲簡單,拆落來慢慢換,擰螺絲好簡單,最緊要搵另一個人拎實隻窗。

總之唔好飛野落街

可以的話, 將成隻窗拆出嚟, 拎去玻璃鋪, 平快靚正.

引用:
原帖由 禁言中 於 2022-10-13 11:42 發表
師父人工都千幾蚊一工,咁樣一單會當半工計,玻璃幾十蚊到幾百蚊都有,睇產地同材質。成本+師傅都要賺錢搵食,加埋可能要預過千蚊,上網搵幾百蚊果d俾人呃左唔好喊,發現唔到有古惑既可以算你贏

咁細塊既可以自己換,上淘寶幾十蚊買個直空吸盤,出太子搵玻璃/鋁窗店直接訂玻璃,自己格價。成件事最最最緊要係唔好俾塊玻璃飛落街就得,最好搵個人幫手,兩個吸盤兩個人分別扶住。搞掂晒之後慳返既錢拎去食餐好既:l ...
好詳細,多謝分享

換鋁窗玻璃要前後唧膠,梗玻璃就一定要揾師傅,如果係活動窗就要拆窗落黎搞,不過未拆過都唔建議自己做,一出事跌落街好大鑊,俾師傅千零蚊當買個保險。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]