• 瀏覽: 9,380
  • 回覆: 70
  • 追帖: 1
家庭暴力已上法庭,被告普通襲擊和刑事恐嚇。
但受害人已銷案,沒有證人。普通襲擊受害人額頭輕傷,刑事恐嚇不存在的。
請問是否可選自辯?要請律師嗎?
可否自己找警方或控方,瞭解案情?

已上法庭?????
定係要開庭.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2022-10-17 00:24 發表
已上法庭?????
定係要開庭.
巳上法庭,在保釋期,快要上庭
上過一次mention,提堂.

當事人銷案係冇用,律政司代當事人告你,唔係當事人告你。控方有乜證據會郵遞俾你,有一大份證據文件影印件由律師樓寄俾你信箱

感覺上入硬

引用:
原帖由 six's 於 2022-10-17 07:28 發表

巳上法庭,在保釋期,快要上庭
上過一次mention,提堂.
//請問是否可選自辯? 要請律師嗎?
//可否自己找警方或控方,瞭解案情?

可以自辯的.
那麼所有控罪資料證據清單證人名單都直接給你. (通常給律師)
先看了再說.

E.g. 如果有錄影有醫療報告、另外證人, 普通襲擊表證成立、刑事恐嚇可能復存, 一定要律師了.
求情、不認罪都需要.
E.g. 百無的話, 便很奇怪, 齋口供紙???  可能警方律政司溝通不足, 或口供真的很特殊...

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2022-10-17 10:10 發表

//請問是否可選自辯? 要請律師嗎?
//可否自己找警方或控方,瞭解案情?

可以自辯的.
那麼所有控罪資料證據清單證人名單都直接給你. (通常給律師)
先看了再說.

E.g. 如果有錄影有醫療報告、另外證人, 普通襲擊表證成立、刑事恐嚇可能復存, 一定要律師了.
求情、不認罪都需要.
E.g. 百無的話, 便很奇怪, 齋口供紙???  可能警方律政司溝通不足, 或口供真 ...
謝謝!順便問一下,有沒有律師推薦。

引用:
原帖由 six's 於 2022-10-17 10:47 發表

謝謝!順便問一下,有沒有律師推薦。
抱歉, 個人網上原則, 不介紹律師.
也不評論, 除非依附時事.

P.S. 先看了再說

佢介紹律師俾你,或者留contact,即時俾人ban a/c

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2022-10-17 10:52 發表

抱歉, 個人網上原則, 不介紹律師.
也不評論, 除非依附時事.

P.S. 先看了再說
謝謝,「先看了再說」.

引用:
原帖由 six's 於 2022-10-16 22:37 發表
但受害人已銷案,沒有證人。普通襲擊受害人額頭輕傷,刑事恐嚇不存在的。
仲曬時間係度問 不如俾幾w請律師啦 刑事要大律師 預5w啦

引用:
原帖由 six's 於 2022-10-16 22:37 發表
好奇想知事主同被告幾多歲? 咩關係?

引用:
原帖由 mml1833 於 2022-10-19 19:13 發表

好奇想知事主同被告幾多歲? 咩關係?
夫妻,半百

唔好再犯啦...錄左口供未

引用:
原帖由 東鄉大為明 於 2022-10-19 21:11 發表
唔好再犯啦...錄左口供未
算錄了

錄左就冇架啦, 要搵律師幫口, 可以社會服務令

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]