• 瀏覽: 4,946
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
師兄們好,我考到車牌冇耐,想搵架腳車攞下駕駛經驗,上網睇左d流程,想師兄們幫手解答下有冇理解錯誤

1.約賣家睇車試車
2.如果ok 再相約另一日搵hkmi 之類驗車 (有需要的話)
3. 無問題就傾價錢及落訂簽訂買賣協議
4. 約賣家一齊去運輸處做轉名,先去申請張無罰款訴訟證明書,無問題再去做過戶流程,俾尾數完成交易

請多多指教,thanks!

有罰款未交係過唔到戶, 所以唔使申請張咩證明書

引用:
原帖由 sldl 於 2022-10-27 08:47 發表
有罰款未交係過唔到戶, 所以唔使申請張咩證明書
明白,多謝師兄賜教
另外想問下頭幾個step 有冇搞錯左,係睇好左車,再落訂上架,出左報告有需要再微調價錢,定係我樓頂寫個步驟係無錯?

引用:
原帖由 pnedvedavel 於 2022-10-27 09:00 發表

明白,多謝師兄賜教
另外想問下頭幾個step 有冇搞錯左,係睇好左車,再落訂上架,出左報告有需要再微調價錢,定係我樓頂寫個步驟係無錯?
1.約賣家睇車試車 ( 你新牌未甩P,應該唔會比你試,做乘客先)
2.如果ok 再相約另一日搵hkmi 之類驗車 (有需要的話)(睇你買乜野價錢的 二手車,都要預多一萬幾千執執佢)
3. 無問題就傾價錢及落訂簽訂買賣 (正確,但上完架再要求微調價錢應該賣家唔會採你,啱價先好上架,上完架有問題可以唔買,唔係上完架先鋤人地價)
4. 約賣家一齊去運輸處做轉名,先去申請張無罰款訴訟證明書,無問題再去做過戶流程,俾尾數完成交易 (未試過申請無罰款訴訟證明書,答你唔到)

如果買平嘅車仔唔使搞咁多嘢,睇啱車主車你兜個圈冇問題就俾錢落訂取牌簿副本自己出保險,之後約第二日上運輸署轉名便可,買啲幾皮車仔你要上架又要染呢樣果樣人哋未必會睬你,最好約睇車前講清楚要另約日子在車房上架車主ok先約睇無謂浪費大家時間

買車原本好簡單、在辦公時間到運輸處辦理車輛過戶手續、手續除了基本身份及屋住証明、要求車輛及新車主沒有欠交罰款、新車主為車輛購買的第三者保險、等文件做好、車輛牌簿持有人轉左自己個名部車就屬於你、在此之前點樣揀車點樣檢查、定金各樣係大家傾嘅啫無一定的流程做法、最好緊係俾最少既錢出去在牌簿轉左自己名前

引用:
原帖由 dereksnake 於 2022-10-27 10:21 發表

1.約賣家睇車試車 ( 你新牌未甩P,應該唔會比你試,做乘客先)
2.如果ok 再相約另一日搵hkmi 之類驗車 (有需要的話)(睇你買乜野價錢的 二手車,都要預多一萬幾千執執佢)
3. 無問題就傾價錢及落訂簽訂買賣 (正確,但上完架再要求微調價錢應該賣家唔會採你,啱價先好上架,上完架有問題可以唔買,唔係上完架先鋤人地價)
4. 約賣家一齊去運輸處做轉名,先去申請張無罰款訴訟證明書,無問 ...
多謝師兄賜教🙇
已明白大概流程應該點走了

引用:
原帖由 凡間奇魚 於 2022-10-27 10:48 發表
如果買平嘅車仔唔使搞咁多嘢,睇啱車主車你兜個圈冇問題就俾錢落訂取牌簿副本自己出保險,之後約第二日上運輸署轉名便可,買啲幾皮車仔你要上架又要染呢樣果樣人哋未必會睬你,最好約睇車前講清楚要另約日子在車房上架車主ok先約睇無謂浪費大家時間
多謝師兄賜教,上架個流程都只係視乎情況同先問左賣家協調好先

無欠款使乜理佢、欠交罰款呢d野、只有債主提出欠交証明

上架即係升高部車方便睇、但係車底其實無乜好睇、車輛有無撞過基本上不用睇車底就檢查得到

Tesla
Less mechanical parts, low maintenance cost.

引用:
原帖由 subming 於 2022-10-27 14:30 發表
買車原本好簡單、在辦公時間到運輸處辦理車輛過戶手續、手續除了基本身份及屋住証明、要求車輛及新車主沒有欠交罰款、新車主為車輛購買的第三者保險、等文件做好、車輛牌簿持有人轉左自己個名部車就屬於你、在此之前點樣揀車點樣檢查、定金各樣係大家傾嘅啫無一定的流程做法、最好緊係俾最少既錢出去在牌簿轉左自己名前
多謝師兄賜教🙇🙇

引用:
原帖由 雨中難吃的流彈 於 2022-10-27 15:27 發表
Tesla
Less mechanical parts, low maintenance cost.
唔好害人🤣

依家睇啱車上運輸署攪過戶係咪要等幾粒鐘?同埋係咪收Cash或掀機過數?

引用:
原帖由 George.C 於 2022-10-28 13:02 發表
依家睇啱車上運輸署攪過戶係咪要等幾粒鐘?同埋係咪收Cash或掀機過數?
搵車行代辦轉名都係三幾百好過自己排

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]