• 瀏覽: 7,681
  • 回覆: 44
+4

▲ 有網民到名牌店遭冷眼,引起一眾網民力數三間最串品牌SALES。

正所謂「今時今日咁既服務態度唔夠㗎」,到名牌店購物,當然是「買埋服務」。近日,有位女網民斥名店職員的服務態度,取決於客人的衣著打扮,更分享自己當天的衣著到名牌店DIOR購物時,被現場職員冷眼對待,令佢大呻:「寧願洗多幾百蚊都唔想再嚟!」事後還引發了一眾網民分享三大「臭串」品牌的職員態度惡劣!

相信有些人到名牌店逛街時,總會有心理關口感到大壓力,要面對被職員「跟貼」之外,還可能被無視及冷眼對待。早前有位女網民於Facebook「爆怨公社」發文,指自己到台灣新光三越某間DIOR分店逛街,由於當時事主身穿運動服裝,「可能長得像學生」,主動向職員查詢週年慶有什麼禮盒時,怎料該名職員冷淡回應:「上面不是有?」,之後事主想續問有關問題時,該名職員卻說「稍等一下」便無視事主直接招待另一名中年女人。

職員的惡劣態度令事主直接「轉身走人」,去了另一間DIOR分店光顧,發現兩間分店的職員態度差天共地,「相比之下,一進去店員很親切問要找什麼,香水也很認真地介紹,每問一個口紅色號,都很親切試在她手上給我看!」最後,即使事主只購買了兩枝唇膏,但店員的態度都很真誠,不會「擺臉色」。

"兩間態度相比真的差很多,寧願花多幾百元,也不要去南X店的DIOR週年慶!"

帖文一出,不少網民分享自己遇到態度差的職員,深同感受。有網民直言「有職員睇唔起人,憑咩?」、「Dior d sales 真係好西,陪朋友買野,睇中左隻戒指佢話冇晒我嘅size,叫佢睇下邊間有貨都唔理我,問多佢一次都係唔理,朋友有買嘢,佢啲態度都唔係好。」、「啲名店sales唔知咩出身,大部分住公屋都狗眼看人低,以為自己高人一等」、「講真的有些櫃姐很瞧不起人」!

當中有網民被職員「白鴿眼」,一眾網民力數買三大「最串」品牌:

▲ 屯門分店Bobbi brown。(圖片來源:ShopsinHK)

網民指bobbi brown公認第一「最串」,有港女表示被職員以態度差對待的經驗,可以寫滿一本簿,「試過因為試過因為著運動衫,喺times square Lane crawford 被 bobbi brown & bare minerals 白鴿眼。但係其他品牌唔會咁唔專業,所以我最後轉咗用其他品牌嘅產品」、「 bobbi brown間間都串的」、「我幾年前普通衫去朗豪坊Bobbi brown 睇嘢,因為無化開粧唔熟化妝品所以有問多兩吓,全程唔夠20分鐘,咪又係粗聲粗氣,但我俾咗千六蚊買嘢囉!」

▲ 朗豪坊M.A.C 。(圖片來源:Trip.com)

第二「臭串」為朗豪坊M.A.C,有網民表示自己明明有消費,卻成為了出氣袋,不理解為何朗豪坊M.A.C職員態度如此惡劣,大呻「「朗豪坊 M.A.C 都好串…我買完嘢,都唔知自己做錯啲乜,要受到惡言相向態度,咁樣對客」
▲ 銅鑼灣SOGO Gucci。(圖片來源:Trip.com)

第三為銅鑼灣SOGO Gucci,「見錢先笑」,有網民指自己穿搭得比較隨便到Gucci購物,原本態度冷淡,但因為事主有消費,態度隨即180度轉變,「我著拖鞋入銅鑼灣sogo Gucci 買銀包,我問佢6千幾個隻仲有無貨,串串貢唔想理我咁,到我埋單過陣笑笑口咁」。

有單開,Sales立即四萬口形對你啦!!

https://topick.hket.com/article/3401728/【服務態度】著運動衫去DIOR被冷眼對待 網民力數3大最串品牌SALES

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-11-18 13:41 發表

▲ 有網民到名牌店遭冷眼,引起一眾網民力數三間最串品牌SALES。

正所謂「今時今日咁既服務態度唔夠㗎」,到名牌店購物,當然是「買埋服務」。近日,有位女網民斥名店職員的 ...
no offence但以前去朗豪坊商場都試過俾員工不禮貌對待,心諗又唔係乜高級商場

引用:
原帖由 maomao_mc 於 2022-11-18 13:41 發表

正所謂「今時今日咁既服務態度唔夠㗎」,到名牌店購物,當然是「買埋服務」。近日,有位女網民斥名店職員的 ...
試下著穿隆背心入去,手拎住十萬cash會點

屯門咁嘅地頭都咁串

天水圍天耀邨眼鏡8 8男職員串過馬L
最慘係佢自己返咁窮嘅地方,何必串77

下次直接屌7sale 拉 睇佢地咩反應

引用:

你班刁民成身臭汗污糟邋遢走入名店趕客、同黑暴鳩污一擔擔

DIOR, 好撚貴嘅咩, 我見啲屋村師奶著黎去街市買餸咋喎!😂

應該偷拍啲仆街,跟住擺上網,再去佢公司投訴😂

引用:
原帖由 leetinsee 於 2022-11-23 18:51 發表
DIOR, 好撚貴嘅咩, 我見啲屋村師奶著黎去街市買餸咋喎!😂
係廣州,大媽用來做買餸袋,

Sales 見高拜見低踩

我覺得其實唔關乜嘢品牌事,係sales個人問題,遇到呢d只要聲大夾惡,呢d仆街即刻凹水

一萬幾千都叫名牌有咩咁串

即場問佢咩名,上股東大會搵佢集團主席同CEO投訴,再即場屌柒佢主席同CEO!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]