• 瀏覽: 28,498
  • 回覆: 246
  • 追帖: 7
+6
有些人將近70,但仍做散工,為的就是交租,水電煤,但總有一日要退下來,冇人請,自己的身體亦應付唔到,咁到時點算?

引用:
原帖由 我太強 於 2022-11-20 02:18 發表
有些人將近70,但仍做散工,為的就是交租,水電煤,但總有一日要退下來,冇人請,自己的身體亦應付唔到,咁到時點算?
MPF...強積公係65歲退休收款~

貧窮限制了想像力。
無錢只能做到死。

至於點解有錢佬已
身家豐厚,仍然想
錢搵錢賺到盡,一路
wear銀wear到老,
我哋窮人無辦法諗到
的。

引用:
呢個世界點做都有貧窮、赤貧單身戶。
你只有申請老綜。

引用:
年齡錢銀唔係退休因素,成哥依家都未推休,退唔退休要睇心態

引用:
60歲后租租點算呀

有足夠錢咪可以隨時退休囉!

記得當年科網股時期,公司個部門經理同我哋吹水,話佢讀書時個美國同學攪科網,其後被大集團收購,未夠30歳就已經退休了!

好多劵商Group Head 已年屆65仍然擔大旗。沒他嘅,千祈唔好放客俾細跟,有佣自己吞!哈哈!

引用:
只要18歲入行做地盤工人,40歲已經有3層樓揸手,可以選擇退休,一定好過讀大學做文職。

討厭留在香港,也可以用大工牌申請技術移民,去到外國一樣搵10萬收入以上,大把人請。

識好人 一退休後幾年內就死咗 

人生70古來稀,65~70都應該休息,仲有幾年玩吓都要,不過有些到90~100以上,就真的不知了!

引用:
好命既仔女出嚟社會即可退休,唔好命就要做到仔女有頭家先退休,仲有一種超級賤命就要做到90幾先退休仲要同人炫耀有幾勤力

夠錢而又唔享受工作就可以諗退休

冇家庭既.50歲前玩得跑得.好快D去玩.老D周身病痛.要注意呢樣果樣冇意思
玩夠食夠安樂死.

引用:
50歲後應要退休啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]