• 瀏覽: 4,994
  • 回覆: 21
E21B/E21D重組成效不佳,連本版版主都罕有承認善水重組失敗,問題核心似乎是善水並無掌握市場實際需求。

其實東涌新市鎮持續擴展,E線分拆實屬大勢所趨,只是該如何分拆,方可平衡到不同地區乘客的利益?

傳統E線都往返機場,經停東涌市中心、後勤區,其中E21、E42更要經停青衣西路;另有只服務東涌的初代E21A、E31。隨著東涌發展,近年E31已成功分拆出E32A,未來將集中服務東涌東,另有E36A,路線與舊E31相若,他朝仿效E31分拆亦無不可。可是E21A分拆卻與E21綑綁進行,致後勤區、東涌北乘客車程大增,同時滿逸、市中心客量卻未有大幅提升。

其實後勤區路線本來便經停東涌市中心,只是要行經東涌北,特別是來回繞經迎東車程實在太慢,城巴所有路線更在東涌北逆時針行走,致去程更要駛經怡東路的十字路口兩次,使車程慢上加慢。

另一方面,東涌市中心有港鐵車站,巴士客量不算高,該處假日更常有擠塞,惟大部份E線往市區均繞經達東路,而非直走順東路以加快車程。

為平衡各區車程,本人構思未來E線(E31/E32A/E36A外)大體分拆方式如下:
X:機場<>後勤區<>順東路<>文東路<>迎禧路<>公路
Y:東涌西<>迎禧路<>迎東路<>東涌東<>公路

歡迎討論。

到時先算

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-11-20 12:00 發表
E21B/E21D重組成效不佳,連本版版主都罕有承認善水重組失敗,問題核心似乎是善水並無掌握市場實際需求。

其實東涌新市鎮持續擴展,E線分拆實屬大勢所趨,只是該如何分拆,方可平衡到不同地區乘客的利益?

傳統E線都往返機場,經停東涌市中心、後勤區,其中E21、E42更要經停青衣西路;另有只服務東涌的初代E21A、E31。隨著東涌發展,近年E31已成功分拆出E32A,未來將集中服務東涌東, ...
城巴不用需求,只需要多分支,E21E,E21F,E21G,E21H,E21I,E21J開晒佢,咁就多線過九巴線,威未?

有老人家唔識字,又唔識問,在早上硬等E21

慘!慘!慘!

大前提係巴士公司肯加車,現在大部分時間機場後勤區出市區班次20-30分鐘,甚至60分鐘一班,拆開而唔加車有機會拉疏更多班次

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-11-21 07:52 發表

慘!慘!慘!
宜家E21系啲編號實在太難記啦,亦唔得乘客唔識搭。

本人推出一份路線建議,提出東涌<>西九巴士線大重組,重點包括:
1. E21吞併E21D,飛青衣全日化
2. E21B取代E21A,改稱E20全日化
3. E21X拉直走線,新增回程並半全日化
4. E23取代E23A,來回經青衣西路
詳情可見:https://m.discuss.com.hk/index.p ... 0146c27564_55082776

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-11-21 12:49 發表

宜家E21系啲編號實在太難記啦,亦唔得乘客唔識搭。
但做乜拆極都係E21系?

其他系列又唔咁拆?

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-11-21 07:52 發表

慘!慘!慘!
言下之意,坐E23/E23A,E11/E11A/E11B,只有識字嘅人坐
👍👍👍

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2022-11-21 08:18 發表
大前提係巴士公司肯加車,現在大部分時間機場後勤區出市區班次20-30分鐘,甚至60分鐘一班,拆開而唔加車有機會拉疏更多班次
有時應該要考慮放手, 特別係事實証明東涌西來講, 唔係巴士快左就代表乘客會放係38+地鐵

引用:
原帖由 054D 於 2022-11-21 16:08 發表

有時應該要考慮放手, 特別係事實証明東涌西來講, 唔係巴士快左就代表乘客會放係38+地鐵
唔止38,繁時S52,S52p都有大量客,不過我都尊重樓主的意見

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2022-11-21 16:25 發表

唔止38,繁時S52,S52p都有大量客,不過我都尊重樓主的意見
時間為先會係主流, 單論行車時間, 鐵路+轉車的確明顯地快過巴士

東涌東某程度上只係觀感上坐倒頭車, 所以出市區的巴士會有相對較大的需求

引用:
原帖由 Zchallenger1118 於 2022-11-21 13:26 發表

但做乜拆極都係E21系?

其他系列又唔咁拆?
一樣有E11/A/B/S同E22/A/P/S/X。

引用:
原帖由 054D 於 2022-11-21 16:08 發表

其實問題係,東涌西係咪永遠都唔會有快線上落公路,一味推曬班客落鐵就ok?

宜家咁睇,E21B已經係城巴最大客源基礎做東涌西快線,如果維持以前E21/E21A咁,真係應付到東涌未來發展?

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2022-11-21 17:48 發表

其實問題係,東涌西係咪永遠都唔會有快線上落公路,一味推曬班客落鐵就ok?

宜家咁睇,E21B已經係城巴最大客源基礎做東涌西快線,如果維持以前E21/E21A咁,真係應付到東涌未來發展?
香港大部份時薪工最少 50/hr, 所以多數人唔會為平幾蚊從而係交通上多花時間

問題本質係, 鐵路真係快過巴士, 東涌線去深水埗明顯地快E21A, 轉乘亦不是太過不便下, 巴士只係"直出"其實作用有限
好似以前咁E21A做番區內流水客, 加東涌北對外服務, 對乘客來講會好過而家

唔反對港島個邊係加車下把E11系列拆得好D, 但E21/E21A 就還完會係合理商業決定

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]