• 瀏覽: 2,545
  • 回覆: 12
情緒病問題畢業後留左喺屋企1年
但因為覺得對唔住屋企人
諗住求其搵份工做下先
人工冇咩所謂 最緊要唔好咁大壓力
係咪上勞工處搵就好?

話明"奴"工處,做死你呀世姪,u grad就上jobsdb啦

勞工處D工唔差ge

引用:
原帖由 公園的廁紙 於 2022-11-22 15:10 發表
話明"奴"工處,做死你呀世姪,u grad就上jobsdb啦
其實我冇u grad只係asso仔 驚上jobsdb d人會睇我唔起

引用:
原帖由 尐孓孓 於 2022-11-21 17:42 發表
但因為覺得對唔住屋企人
諗住求其搵份工做下先
係咪上勞工處搵就好?
嘅然你有情緒病,文職一定唔啱你做,因為D人渣係好仆街,會玩到你跳樓消失先肯收手。

不如考慮加入做地盤工人,人事簡單,個個準時返工準時收工,就算OT都收雙倍人工,一入行已經有3萬人工。

現在很多本地大學生也做地盤工人,經濟日報介紹呢位主角,10年前香港科大金融計量學學士1st Hon畢業,中5會考成績8A2B,中7會考成績3A2B,都係做地盤紥鐵工人,買緊第2層樓,證明職業無分貴賤,任何學歷也可以擔任。

你可以去建造業議會申請免費課程,上4個月左右,會教你筆試合格,教你工藝試合格,取得中工牌,上學其間更有每月約1萬3千元津貼比你,畢業後保送工作,工作4年後可自行申請考大工牌,成為大工後月入6萬,OT另計。

有興趣可以睇吓相關課程資料
https://www.hkic.edu.hk/chi/programmes/enhanced_construction_manpower_training_scheme

引用:
原帖由 尐孓孓 於 2022-11-24 17:14 發表

其實我冇u grad只係asso仔 驚上jobsdb d人會睇我唔起
咪傻啦~jobsdb咁多工 實有d係for asso/ive既我自己都係asso畢業 喺jobsdb轉左幾份啦"

Asso已經有market
賣點係自知之名, 夠穩定

引用:
原帖由 平平裙 於 2022-11-25 15:04 發表

咪傻啦~jobsdb咁多工 實有d係for asso/ive既我自己都係asso畢業 喺jobsdb轉左幾份啦"
你可以search d簡單clerk先 多數要求唔高 返5日壓力唔算大做慣左先再轉工

識唔識坦仔話?

可以做坦仔

你要改變生活習慣

引用:
但因為覺得對唔住屋企人
諗住求其搵份工做下先
係咪上勞工處搵就好?
叫人介紹。
先幫下手,人工唔好太計較,揾到返工感覺再算。
勞工處一般係正常工作,要經驗。

引用:
但因為覺得對唔住屋企人
諗住求其搵份工做下先
係咪上勞工處搵就好?
勞工署D工唔係比人做的,好多都要求咩咩學歷,良好中英文讀寫,操流利普通話同英文,N年經驗,然後最低工資。無要求的做下M記或者保安會過癮D

可以搵社署幫手呀

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]