• 瀏覽: 28,684
  • 回覆: 271
  • 追帖: 1
+16
首先,公平一句,我會在分析角度上研究。
暫時12k
全首歌基本上由伍仲衛老師包攬所有創作。
聽了幾十次(因為要分析)
有伍老師照顧,如果由其他人唱,效果未必好,所以香港樂壇要面對衝出亞洲,gigi可以扭轉困局並非無因。·
好簡單,其他人見到如此點激率(一天只12k)以為是低水平,原來是頂級貨。
全首歌聽第一次柔情似水,第二次已經着迷。
gigi本身唱歌能力高,鼻音低,全首歌雖然近乎同一個key,即興位置只升半key,高音假音滑音也能輕輕鬆鬆帶走(近乎零瑕疵),咬字及分句也清晰。本身首歌創作也是專業,加上歌者個人說故事能力也是高。
評分:85分

https://youtu.be/xkLBTGAaTiQ

23個鐘得1.3萬

引用:
原帖由 雞翼888 於 2022-11-21 18:03 發表
23個鐘得1.3萬
個個喺音樂平台聽啦,又唔係MV版邊有人喺youtube loop歌?但咁都上到#15算係咁

引用:
原帖由 雞翼888 於 2022-11-21 18:03 發表
23個鐘得1.3萬
你估人妖買views咩

曲式有啲似早年陳慧琳既歌

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 covid18 於 2022-11-21 19:09 發表

GIGI 炎 同 JUDAS LAW 唱腔咪一9樣
一9樣用輕聲, 假聲.
首首歌一個唱法, TVB 盲捧, 又有一班傻9信又吹!!
我敢講呢首歌一定比GIGI炎之前D歌入耳, 但都係唔會HIT.
哈哈,我敢講呢首一定係佢入行以來佢最HIT的一首歌。

今晚10pm我等睇MV版的Full version。

第一次見紙紮公仔都識唱歌 😂😂

雞仔聲,Pamela正好多。

穎穎爸爸你好如果呢首值85分
可否評下以下幾首舊歌值比多少分
包括曲詞所有創作
薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉
少女的祈禱
灰姑娘

回7樓,
GI自己嘅歌: 
《真話的清高》
《複雜》
《一水兩方》
《最牽掛的》
《焰》
《好想約你》
以上明明首首嘅: 音色 唱法 技巧 風格 內容 都好唔同. 

比起之前d 技巧性既歌 更喜歡gigi放低晒武器 
簡簡單單既聲線 聽起來很舒服

引用:
原帖由 pes2068 於 2022-11-21 20:00 發表
穎穎爸爸你好如果呢首值85分
可否評下以下幾首舊歌值比多少分
包括曲詞所有創作
薩拉熱窩的羅密歐與茱麗葉
少女的祈禱
灰姑娘
可以,全部我也有聽

引用:
原帖由 罪過 於 2022-11-21 20:31 發表
比起之前d 技巧性既歌 更喜歡gigi放低晒武器 
簡簡單單既聲線 聽起來很舒服
《好想約你》所用嘅甜聲唱法,
其實都係GI其中一個唱功武器,
呢首之前, 大家都唔知佢可以唱到咁甜,
今次輕吟淺唱, 好舒服,
餐廳日播夜播, 顧客都可以好享受.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]