• 瀏覽: 3,934
  • 回覆: 16
有啲同事落去買外賣會自己拎埋個食物盒去餐廳
有時我買咖啡會拎自己隻保溫杯但係未試過連飯都自備餐盒
自備餐盒雖然環保但係如果間餐廳擺唔晒D野入個盒度咪變相D野食少左.......

有D餐廳外賣盒會有間隔
自備盒就未必有
例如炸野同有汁既野擺埋一齊
D炸野會冇咁脆
同埋有D餐廳個外賣盒勁大個好似好多野
擺落自己個盒度又會少左

暫時去買咖啡我盡量堅持用自己隻杯比人地沖咖啡
如果想連外賣盒都自備餐盒應該有咩要注意

引用:
原帖由 FriedMelody 於 2022-11-22 14:50 發表
自備餐盒雖然環保但係如果間餐廳擺唔晒D野入個盒度咪變相D野食少左.......

有D餐廳外賣盒會有間隔
自備盒就未必有
D炸野會冇咁脆
擺落自己個盒度又會少左

如 ...
記得洗乾淨

引用:
原帖由 FriedMelody 於 2022-11-22 14:50 發表

有D餐廳外賣盒會有間隔
自備盒就未必有
D炸野會冇咁脆
擺落自己個盒度又會少左

如 ...
自備餐盒.  都講明係自備.  你唔識得買啱自己用既餐盒?

如果間餐廳擺唔晒D野入個盒, 如果食物要間隔,
你可以買個大啲.  買個有間隔,  也可以帶兩個.

冇人迫你自備一個唔啱自己用的餐盒.

引用:

有D餐廳外賣盒會有間隔
自備盒就未必有
D炸野會冇咁脆
擺落自己個盒度又會少左

如 ...
其實你想自備餐盒,
要留意的, 是你去買外賣的地方, 俾唔俾你用自備餐盒。
買兩餸飯, 多數會接受自備餐盒。

但有些餐廳, 係廚房整食物. 你拎自備餐盒, 店員要將你餐盒拎出拎入, 廚房也未必有位放餐盒, 又怕會打爛你既餐盒.
如果有幾個客自備餐盒, 餐廳又怕撈亂食客既餐盒.
有些餐廳對食物外觀都好重視, 你用自備餐盒, 佢未必可以整到靚靚.
也如同你說有D餐廳個外賣盒勁大扮到好似好多野,  但擺落自備餐盒就做唔到這效果

所以, 餐廳唔一定會接受自備餐盒。

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2022-11-23 10:26 發表

自備餐盒.  都講明係自備.  你唔識得買啱自己用既餐盒?

如果間餐廳擺唔晒D野入個盒, 如果食物要間隔,
你可以買個大啲.  買個有間隔,  也可以帶兩個.

冇人迫你自備一個唔啱自己用的餐盒.
唔明咩叫唔識得買個岩自己用嘅餐盒
岩我用又一定岩餐廳用
又唔係自己帶飯依家係自己拎個餐盒去買飯
我都係問吓如果要自備餐盒應該點揀
就畀你講到我逼自己用一個唔岩自己嘅餐盒

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2022-11-23 10:37 發表

其實你想自備餐盒,
要留意的, 是你去買外賣的地方, 俾唔俾你用自備餐盒。
買兩餸飯, 多數會接受自備餐盒。

但有些餐廳, 係廚房整食物. 你拎自備餐盒, 店員要將你餐盒拎出拎入, 廚房也未必有位放餐盒, 又怕會打爛你既餐盒.
如果有幾個客自備餐盒, 餐廳又怕撈亂食客既餐盒.
有些餐廳對食物外觀都好重視, 你用自備餐盒, 佢未必可以整到靚靚.
也如同你說有D餐廳個外賣盒 ...
仲有我都知唔係間間餐廳可以畀人用自備餐盒
餐廳唔受咪唔用

我又唔係逼人用自備餐盒

引用:
原帖由 FriedMelody 於 2022-11-23 11:03 發表

唔明咩叫唔識得買個岩自己用嘅餐盒
岩我用又一定岩餐廳用
又唔係自己帶飯依家係自己拎個餐盒去買飯
我都係問吓如果要自備餐盒應該點揀
就畀你講到我逼自己用一個唔岩自己嘅餐盒
餐廳擺唔晒D野入個盒度咪變相D野食少左 ----> 一係你唔介意少啲, 一係你買大啲.
例如炸野同有汁既野擺埋一齊, D炸野會冇咁脆 ----> 你諗住食這些, 買個分隔盒.

我係非常同意應該要買岩你用又一定岩餐廳用
但上面你都提到一些問題, 這些自備餐盒已唔啱你用, 咁你會唔會自備細飯盒, 或自備冇分隔盒?

我唔係想講要逼人用或逼餐廳用自備餐盒.
而係想講點解自己用一個唔啱用自備餐盒. 講到好似只得細飯盒可自備, 只得冇分隔盒可自備?

我係想講自備餐盒, 至少都要買啱自己需求先.  這有錯嗎?

另外, 岩你用未必岩餐廳用,  我在另一POST已提出要留意地方。

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2022-11-23 11:25 發表

餐廳擺唔晒D野入個盒度咪變相D野食少左 ----> 一係你唔介意少啲, 一係你買大啲.
例如炸野同有汁既野擺埋一齊, D炸野會冇咁脆 ----> 你諗住食這些, 買個分隔盒.

我係非常同意應該要買岩你用又一定岩餐廳用
但上面你都提到一些問題, 這些自備餐盒已唔啱你用, 咁你會唔會自備細飯盒, 或自備冇分隔盒?

我唔係想講要逼人用或逼餐廳用自備餐盒.
而係想講點解自己用一個唔 ...
咁所以應該要點揀餐盒
應該要揀D可以拆間隔出嚟?
揀膠定玻璃好
呢D又好難揀

有D睇落好大但係裝起上嚟又得好少

引用:
原帖由 FriedMelody 於 2022-11-23 11:41 發表

咁所以應該要點揀餐盒
應該要揀D可以拆間隔出嚟?
揀膠定玻璃好
呢D又好難揀

有D睇落好大但係裝起上嚟又得好少
如果你問我, 我係唔止一個飯盒的. 去應付唔同情況的.

要諗諗自己會食乜, 去那裡去買外賣.
簡單啲, 買兩個.  只係你怕唔怕拎兩個冇咁方便?  

如果要分隔, 就同餐廳講分開兩個盒裝.  
如果怕餐廳食物多, 唔夠放, 也可叫餐廳講分開兩個盒裝.
如果想分湯, 也可叫餐廳講分開兩個盒裝. 一個放麵, 另一個放湯.

膠定玻璃, 接自己需求.
膠輕, 玻璃重.
膠會變形, 但唔怕打爛.

大細, 深寬長高短, 圓定方, 都係接自己需求

要帶埋返工

其實不合香港地區 ,人多擁擠 ,單排隊買外賣已經耗時 ,

我都有自備外賣餐盒的習慣,同意不是間間餐廳接受自備餐盒,不過你試一兩次已經會知道那一家餐廳接受或不接受。選擇餐盒方面建議選容量大一點,有隔熱功能的;玻璃盒不建議,一來重二來容易打爛。

其實用番叫外賣剩低啲膠盒就可以,唔需要尊登買個餐盒,又唔驚唔夠大。

引用:

有D餐廳外賣盒會有間隔
自備盒就未必有
D炸野會冇咁脆
擺落自己個盒度又會少左

如 ...
我見到,覺得污糟,好惡心!
個盒,或杯如何證明係衛生?
每人衛生標準唔同。
見過,有人自備盒買炒麵,個阿姐記錯糯米飯,畢完飯又倒返大鑊,再畢炒麵。
間鋪我冇再幫趁。

引用:

有D餐廳外賣盒會有間隔
自備盒就未必有
D炸野會冇咁脆
擺落自己個盒度又會少左

如 ...
注意?
唔好買 PVC 物料做既餐盒,有機會含有 phthalates, 例如 DINP, DEHP, DNOP........ 
唔好買 PC 物料既餐盒,有機會釋買 Bisphenol A, Bisphenol S
ABS 既餐盒唔會有 phthalates, 有機會含有heavy elements, 但係釋岀機會不大或釋岀數量不多。
當然大家都應該買唔到由 PE 做既餐盒
玻璃餐盒就比較妥當,但重。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]