• 瀏覽: 12,030
  • 回覆: 35
  • 追帖: 4
+75
隔左兩年零九個月,終於可以去到日本

十月通關之前已經book左d酒店,知道可以去即刻book埋機票同餐廳

今次主要係食好野,睇紅葉同聖巡

其實大部分地方之前都去過,不過兩年幾冇去過就再去一次

Day 1 香港→東京

超過兩年半冇去過既機場

今次坐ANA去

今次係1-2-1既business位

出發

Menu~

飛機餐...本來想食和式...不過衰冇book,冇哂 好在西式都ok...

梅酒

食完餐訓一陣就到...

等左20分鐘先可以落機...

然後入境又用左大約30分鐘...都唔算慢既...

拎完行李即刻坐monorail+JR去東京站大丸食晚飯+拎車飛

原來依家JR pass慳左個卡套同埋可以行閘機

總算係last order之前趕到去食炸豬扒

都keep到質素,正

之後去酒店check-in, 呢間係正秋葉原站隔離,房唔大不過夠哂方便,高層+好天既話景都唔錯

放低行李就出左行下

兩年幾冇夾過,去夾下先

...一樣咁難夾, 返去食甜品,遲D再夾

相簿:
www.flickr.com/photos/141930359@N02/albums
請問pass同車飛係咪係JR 官網買左先
然後去jr counter 兌換? 
車飛指定席可以預先book ? 有冇得㨂座位? thank you !

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-23 06:23 發表
請問pass同車飛係咪係JR 官網買左先
然後去jr counter 兌換? 
車飛指定席可以預先book ? 有冇得㨂座位? thank you !
https://www.eki-net.com/zh-CHS/j ... 13355826.1669162425

可以去呢度買同訂位
不過要整左acc先

唔一定要去counter,大站某d機可以讀埋passport,出pass+指定席飛

好掛念,期待Ctse 更新

引用:
原帖由 園城寺憐 於 2022-11-23 08:15 發表

https://www.eki-net.com/zh-CHS/jreast-train-reservation/Top/Index?_ga=2.35455137.1448697690.1669162425-1313355826.1669162425

可以去呢度買同訂位
不過要整左acc先

唔一定要去counter,大站某d機可以讀埋passport,出pass+指定席飛
感謝🙏

訂新幹線指定席時
會唔會顯示座位表俾你㨂位? 

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-23 08:52 發表

感謝🙏

訂新幹線指定席時
會唔會顯示座位表俾你㨂位? 

同埋好似可以單買(唔買pass的話)

引用:
原帖由 BONLUI 於 2022-11-23 08:51 發表
好掛念,期待Ctse 更新
多謝支持🙏

支持下先

我3年無去過機場喇
好懷念丫

支持遊記
Thanks

wonderful!!!

引用:
原帖由 園城寺憐 於 2022-11-23 09:03 發表

同埋好似可以單買(唔買pass的話)
Thanks a lot 
出發日3點幾先落機
預計去到新宿差唔多6-7點
JR 中心應該收左

諗住第二日即用pass 去輕井澤

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-23 19:49 發表

Thanks a lot 
出發日3點幾先落機
預計去到新宿差唔多6-7點
JR 中心應該收左

諗住第二日即用pass 去輕井澤
其實6-7點counter應該未收,不過依家感覺用機拎pass仲方便

至少counter收左都仲拎到,我第一日拎果陣都就十點

如果週末/假期去又唔算早出發book定位會好D,今次我去都幾多人

依家JR PASS攞飛/BOOK指定席可以喺部機度搞真係方便好多

引用:
原帖由 園城寺憐 於 2022-11-23 23:57 發表

其實6-7點counter應該未收,不過依家感覺用機拎pass仲方便

至少counter收左都仲拎到,我第一日拎果陣都就十點

如果週末/假期去又唔算早出發book定位會好D,今次我去都幾多人
等我check 下新宿邊度有呢部機先 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]