• 瀏覽: 2,732
  • 回覆: 22
+7
前兩個星期見到 , 發現有好明顯既中世紀軍事風格 ,
但小弟唔熟中世軍事史 , 所以UP唔出個所以然來 ...

佢叫咩野??? 呢個設計又有點樣既實際作用???

附件

314805225_8165407513530284_1948231723047002057_n.jpg(66.54 KB)

係臉書有朋友咁問我 :
如果敵人匿係下面 , 咁點算???
我好直覺咁答佢 : 係隔離既塔樓射佢 !!!

我咁答岩唔岩???
如果岩 , 咁面對呢種建築設計應該點攻???

提外話 : 咁答都比 "社群條例" 話我衰左
^.^"

其實我自己覺得呢個設計真係幾好 ...

假設 , 我影相既位置就城門 , 咁呢個設計既洞口位 ,
就可以對攻城門部隊 , 增加額外既傷害 ,
如火炮  強弩等 ...
而唔只係係城門正上方既滾油  滾石攻擊 !!!

事實上 ... 呢個設計既原意又係咪真係咁用???

你問呢種建築應該點攻 ...... 唔敢答你呀

佢呢個設計大概係用來應付躲在牆腳的人
如果係中世紀風格的話,塔底會有 「麥支根呢唇」,可以消除下方死角。

引用:
原帖由 AmemEvol 於 2022-11-23 23:33 發表
你問呢種建築應該點攻 ...... 唔敢答你呀

佢呢個設計大概係用來應付躲在牆腳的人
如果係中世紀風格的話,塔底會有 「麥支根呢唇」,可以消除下方死角。
A兄所講既 , 係咪呢種塔樓上窄下寬既設計???

它的功能類似古代城牆既馬面,
馬面是防守線既一個向外突出部,
他作用是增加防守方既視野同攻擊面,
從馬面上既守軍能從斜後方攻擊正在城牆下既攻方,
中國最早有使用馬面結構既城牆是山西神木既石峁古城,
距今4300年.

引用:
原帖由 isvh5 於 2022-11-24 08:44 發表
它的功能類似古代城牆既馬面,
馬面是防守線既一個向外突出部,
他作用是增加防守方既視野同攻擊面,
從馬面上既守軍能從斜後方攻擊正在城牆下既攻方,
中國最早有使用馬面結構既城牆是山西神木既石峁古城,
距今4300年.
多謝I兄指點 , 另外想問一問 , 如果我係攻城方 ,
咁我既最優選策略係點做???

係先用攻城塔 , 攻左上城牆上既馬面先 ;
定係增加攻城方既的防衛 , 加重力度進攻城門???

引用:
原帖由 哈堡斯堡王朝 於 2022-11-24 14:04 發表

多謝I兄指點 , 另外想問一問 , 如果我係攻城方 ,
咁我既最優選策略係點做???

係先用攻城塔 , 攻左上城牆上既馬面先 ;
定係增加攻城方既的防衛 , 加重力度進攻城門???
攻城係下策,
最好梗係唔好攻城啦

引用:
原帖由 哈堡斯堡王朝 於 2022-11-24 08:00 發表

A兄所講既 , 係咪呢種塔樓上窄下寬既設計???

他說的是Bartizan

基本上是不用地基直接加蓋在牆上的便宜版側防塔(Flanking Tower),不過因為沒有地基所以體積沒有側防塔那麼大
而他說的"麥支根呢唇"其實就是Machicolation這種讓裡頭的人向下攻擊的開孔

引用:
原帖由 erkc 於 2022-11-24 18:08 發表

基本上是不用地基直接加蓋在牆上的便宜版側防塔(Flanking Tower),不過因為沒有地基所以體積沒有側防塔那麼大
而他說的"麥支根呢唇"其實就是Machicolation這種讓裡頭的人向 ...
冇錯,就是Machicolation。
唔記得英文點串想查都冇得查 ~ 原來叫突堞。
這東西中世紀還可以,在現代開孔越多弱點越多

用磚石砌都至少係半永久,要再便宜些會用木頭臨時搭建。

引用:
原帖由 AmemEvol 於 2022-11-25 01:55 發表

基本上Machicolation是不會造成弱點,因為攻方沒有效的方法進行反擊
後來因為歐洲的城牆開始因應火砲而由高向厚轉變而且還會有斜面來減輕砲彈威力;所以Machicolation這種針對正下方的設計就沒再使用了

引用:
原帖由 AmemEvol 於 2022-11-25 01:55 發表

小弟好奇一問 :

#1張圖咁設計 , 係一種純粹既文化傳承 ,定係呢種設計對現代
依然有一定作用???

引用:
原帖由 erkc 於 2022-11-24 18:08 發表

而他說的"麥支根呢唇"其實就是Machicolation這種讓裡頭的人向 ...
E兄 , 小弟又有少少好奇 ...

小弟貼出來 , 上窄下闊既果個設計 , 又叫咩名???

引用:
原帖由 哈堡斯堡王朝 於 2022-11-25 13:20 發表

E兄 , 小弟又有少少好奇 ...

小弟貼出來 , 上窄下闊既果個設計 , 又叫咩名???
你貼的太抽象

引用:
原帖由 erkc 於 2022-11-25 14:48 發表

你貼的太抽象
E兄 , 對於#9你所說既 "向下攻擊的開孔"

是指從塔旁的洞口攻擊下方 , 還是突出部既正下方
即地下孔洞 , 向突出部下方的敵人攻擊??? ^.^"

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]