• 瀏覽: 3,542
  • 回覆: 14
其實呢個年代應否再搞彈性上班時間?

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-11-23 08:13 發表
應該將大部分文職工作搞 work from home啦,一星期返1-2日公司就夠,其他日子在家工作。

By the way, 都唔明點解咁多公司要求員工返9點收6點,呢啲時間度度都迫到爆,點解唔可以俾部分人選擇返朝8晚5,或者朝10晚7呢?返早或返遲一個鐵,對公司嘅影響真係咁大咩?

引用:
原帖由 絕情十二少 於 2022-11-23 23:43 發表

應該將大部分文職工作搞 work from home啦,一星期返1-2日公司就夠,其他日子在家工作。

By the way, 都唔明點解咁多公司要求員工返9點收6點,呢啲時間度度都迫到爆,點解唔可以俾部分人選擇返朝8晚5,或者朝10晚7呢?返早或返遲一個鐵,對公司嘅影響真係咁大咩?
3-4日work from home嘅話點監測你哋做嘢?

引用:
原帖由 娃娃舜 於 2022-11-24 12:51 發表

3-4日work from home嘅話點監測你哋做嘢?
唔計疫情最嚴重果段時間,通常公司批准 work from home 既同事做野都會自動自覺做野架啦,好似我咁,之前試過work from home, 但係對外國客嘅email 要即日回覆,有cc 俾老細,佢見到我同客戶電郵溝通暢順,啲工作無停頓過,就唔會理我系work from home 定work from hill (我真係試過系獅子山頂同埋千島湖覆email),  唔會理我日頭有冇出去買餸煮飯、做gym 或者訓晏覺 🤣

引用:
原帖由 絕情十二少 於 2022-11-25 00:12 發表

唔計疫情最嚴重果段時間,通常公司批准 work from home 既同事做野都會自動自覺做野架啦,好似我咁,之前試過work from home, 但係對外國客嘅email 要即日回覆,有cc 俾老細,佢見到我同客戶電郵溝通暢順,啲工作無停頓過,就唔會理我系work from home 定work from hill (我真係試過系獅子山頂同埋千島湖覆email),  唔會理我日頭有冇出去買 ...
咁你咪好爽

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-11-25 08:27 發表

咁你咪好爽
可以work from home系幾爽架,每日慳返三個鐘頭坐車時間,可以多啲時間做自己嘢,又唔會影響工作,而且唔駛帶住個假面具同同事social, 同埋可以節省車錢。不過依家無得work from home啦,每日都要返公司

引用:
原帖由 絕情十二少 於 25-11-2022 00:12 發表

唔計疫情最嚴重果段時間,通常公司批准 work from home 既同事做野都會自動自覺做野架啦,好似我咁,之前試過work from home, 但係對外國客嘅email 要即日回覆,有cc 俾老細,佢見到我同客戶電郵溝通暢順,啲工作無停頓過,就唔會理我系work from home 定work from hill (我真係試過系獅子山頂同埋千島湖覆email),  唔會理我日頭有冇出去買 ...
大前提係你個腦細信你, 同埋個business mode係容許咁做, 但大部份以廿蚊張為首既算死草, 都仲係做緊三四十年前佢地嗰套工廠mode, 你有見過工廠係可以work from home既咩?

WFH的確慳搭車時間,尤其公司唔近屋企。
如果自己煮lunch,連飯錢都慳埋。
不過,既然可以遙距工作,
即係唔一定要請本地人。
大陸都好多識兩文三語,人工平啲,
星馬台都係。
咁就分分鐘連份工都冇埋。
我公司都係因為咁,炒咗唔少香港人。

引用:
原帖由 purplerain70 於 2022-11-26 17:39 發表
WFH的確慳搭車時間,尤其公司唔近屋企。
如果自己煮lunch,連飯錢都慳埋。
不過,既然可以遙距工作,
即係唔一定要請本地人。
大陸都好多識兩文三語,人工平啲,
星馬台都係。
咁就分分鐘連份工都冇埋。
我公司都係因為咁,炒咗唔少香港人。
下???點解咁衰

從來都冇實行過,彈乜嘢性

引用:
原帖由 lsswaw 於 2022-11-28 10:01 發表
從來都冇實行過,彈乜嘢性
90年代唔係行過咩

yes 非常贊同

引用:
原帖由 中秋自信的大樹 於 2022-12-1 04:14 發表
yes 非常贊同
快搞

引用:
原帖由 14X14X 於 2022-11-23 08:13 發表
應該

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]