• 瀏覽: 26,366
  • 回覆: 92
  • 追帖: 1
+7
得番3-4度唔係講笑

2016初月得0度試過!

香港D樓好唔掂!
冬天不保暖, 夏天走冷氣!
勁浪費能源!

引用:
原帖由 一個靚仔 於 2022-11-24 02:31 發表
香港的冬天, 因為濕冷, 就算温度不太低,
寒冷的凍感都會凍過比香港更低温的外地。

下星期的今日,就係12月,終於會凍都正常。
但急促地凍,就係近幾年嘅事。

轉冷當日, 會聽到有北風吹來的呼呼聲,
然後半日後, 温度就迅速下跌...

氣温降, 多咗人冷親, 有人打乞嚏, 流鼻水時,
大家會「歧視」他們冷了傷風, 「敵視」打乞嚏滋擾他人?

還是主動「關懷和體諒」着了涼的街坊/乘客呢?
就足以知道,大家心存的,是博愛的愛心,還是私愛的歧視。

https://www.youtube.com/watch?v=4k0DLdyvN24

回應返樓主,
2018年2月,凍到得6度, 有趣在, 街上好多風吹住,
唔係好大, 又好明顯係風嚟的。

只要你唔係病, 就會覺得非常冰凍清爽,
好多途人在冷風之下步行,就算隨街食嘢,
都無人理你,係好自在的。

現在,
國安法立法後, 周圍街坊有必要減少無益戾氣,
唔好成日投訴, 大家才有各自的自由,
街坊之間要團結, 唔應該彼此限制彼此、更唔應該互相監視和歧視。

見HK01的報道,
國安法立法後, 已經2年, 市面都有咁多打鬥,

是不是因為沒有提倡博愛?
大家唔可以關心和體諒嗎?
係唔係由於人太逼? 又太過熱呢?

點解要理人、歧視人、比較人, 而唔去愛人和關心人呢?
每當你遇見你睇唔過眼的人,
你就應該要關心佢, 而唔係打擊佢和歧視佢。

氣温又降, 多咗人會冷親, 見到有人打乞嚏, 流鼻水時,
大家會歧視他們冷了傷風, 還是主動關懷他們着了涼呢?
就足以知道,大家心存的,是博愛的愛心,還是私愛的歧視。

我寧願凍, 好過潮濕, 在許多許多年前的2月, 好潮濕,
度度都濕晒,。似乎真係每年都不同。

當然氣温都係一個循環,可能幾十年循環一次都未定。

==================

最近Windows update, update唔到世界温度。

想睇天氣,暫時睇唔到:

無資料嘅情況,已經幾日

於是, 在#6, 重新建立過世界天氣圖,
成功實現了全港最齊的全世界天氣綜覽圖。

天氣有天氣的循環,如同世界盃,四年就會舉行一次,都係一個循環。
你看,今年「世界盃」無咗「界」字,象徵世界無「界限」,人類更融和。

引用:
原帖由 .黃金工程. 於 2022-11-24 06:45 發表

唔記得2017定2018, 凍到得6度, 好似在2月定3月...
當年有趣在, 一入夜就好凍, 有好多風吹住, 又凍又爽,  
而且可以隨街食嘢, 都無人理你。

現在周圍都有人眼, 所有街坊或者唔係街坊都會監視你。
無咗個自由, 個自由的失去, 係來自於街坊之間, 互相監視和歧視。

點解華人會歧視華人?

我寧願凍, 好過潮濕, 在許多許多年前的2月, 好潮濕,
度度都 ...
有沒有一種可能是有問題的不是別人呢

引用:
原帖由 zxcvbnm741 於 2022-11-24 06:58 發表

有沒有一種可能是有問題的不是別人呢
於是全部清除, 重新建立過,

結果, 重建表格後, 加入唔到東京, 以及加入唔到菲律賓, 亦加入唔到香港海洋公園

2022年11月24日(7:15AM)的世界天氣宏觀圖

10月打風,今晚冬天特別凍

最好落下雪啦

引用:
原帖由 一個靚仔 於 2022-11-24 02:31 發表
嗰年我仔剛出世,真係好凍

好多冬衣重見天日

引用:
原帖由 可觀堅毅的樹苗 於 2022-11-24 07:39 發表
好多冬衣重見天日
洗過才着

引用:
當年有許多外國天文台, 預測香港天氣,

說香港有0度和落雪,  搞到香港天文台要出來澄清。

呢幾日熱左,都要開下冷氣。

凍咗先講啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]