• 瀏覽: 4,832
  • 回覆: 25
繼預言沙特阿拉伯使用越位戰術之後,《足球小將》漫畫再次命中世界盃戰況!
日本於E組首戰對德國,雖然被根度簡先入一球,但下半場憑後備兵堂安律跟淺野拓磨建功反超前,結局跟漫畫《足球小將》有異曲同工之妙。

日本跟德國這個組合,難免令人聯想起漫畫《足球小將》,由戴志偉率領的日本隊在故事中以衝力射球、猛虎射球、倒掛金鈎、一飛沖天彈跳射球等絕技挑戰強敵,由小學踢到成年,從世少盃踢到奧運。

其中來自德國的史奈達以火焰射球聞名,是戴志偉跟小志強初中起的最強對手。在世少盃時期,史奈達雖跟日本守門員林源三同為漢堡隊友,但兩人在決賽相戈,史奈達梅開二度,成為賽事神射手,但德國仍以2:3不敵日本僅得亞軍,自此跟日本成為宿敵。

史奈達後來轉投拜仁,帶領德國出戰奧運,並於8強再遇上日本。這戰史奈達先後令林源三、若島津健威、三杉淳等受傷,德國在領先3:2下拖延時間,卻被日本隊在最後一刻追平。加時主角戴志偉發威,日本幾經辛苦終贏7:5,令讀者留下深刻印象。

日本今場對手不是史奈達而是根度簡,也是同樣失球在先,日本結果跟漫畫一樣,在尾段接連取得入球逆轉戰局,堂安律跟淺野拓磨,成為了真實世界中的戴志偉,得到如《足球小將》中的完美結局,助球隊全取3分。

原文網址: 世界盃熱話︱《足球小將》再命中日本贏德國 早預告尾段逆轉戰局 | 香港01

https://www.hk01.com/article/839 ... utm_medium=referral

咁可能要小注日本棒杯 😂😂

光明卡套路
一早有劇本

引用:
原帖由 thunderpig 於 2022-11-24 07:21 發表
咁可能要小注日本棒杯 😂😂
跟劇情係踢唔完就腰斬左⋯⋯

究竟記者佬寫完份稿有冇覺得好岸尻

引用:
原帖由 我是一名咖啡師 於 2022-11-24 08:09 發表
究竟記者佬寫完份稿有冇覺得好岸尻
編輯都唔覺得on9呢下先神奇

痴線咩、沙地係鐘意玩越位,以前都係,但奶過好多次野,今次阿根廷on9, 食佢咁多越位

引用:
原帖由 三碌木 於 2022-11-24 07:40 發表

198X年戴志偉係小學生,
依家已經退役啦

引用:
原帖由 ccbboc 於 2022-11-24 06:35 發表
繼預言沙特阿拉伯使用越位戰術之後,《足球小將》漫畫再次命中世界盃戰況!
日本於E組首戰對德國,雖然被根度簡先入一球,但下半場憑後備兵堂安律跟淺野拓磨建功反超前,結局跟漫畫《足球小將》有異曲同工之妙。

日本跟德國這個組合,難免令人聯想起漫畫《足球小將》,由戴志偉率領的日本隊在故事中以衝力射球、猛虎射球、倒掛金鈎、一飛沖天彈跳射球等絕技挑戰強敵,由小學踢到成年,從世少盃踢到奧運。

其中來自德國的史 ...
但現實日本個龍門唔係若林或者若島津健,而係森畸有三嚟😂

引用:
原帖由 奇異果博士 於 2022-11-24 09:50 發表

但現實日本個龍門唔係若林或者若島津健,而係森畸有三嚟😂
林源三、若島津健威

引用:

仲打緊西班牙嗰場 啱啱完半場 另外喺手遊嗰邊出緊歐聯篇Next Dream 成堆人去左歐洲 勞比度做埋日本國家隊領隊

決賽日本對巴西 日本嬴。 足球小將又太賣

引用:

請問邊度腰斬了。我睇到日本德國6:5 (114)就沒更新了

引用:
原帖由 段捨離 於 2022-11-24 10:54 發表

請問邊度腰斬了。我睇到日本德國6:5 (114)就沒更新了
只係冇人翻譯 而家仲做緊
http://ncdnicolito.info/index.php?choix=603&page=1&part=1
得日文版 另外仲有前傳性質嘅memories (喺Scans嗰度搵)同埋喺手遊發布嘅續作Next Dream(有中文版)

引用:
原帖由 waipongchang 於 2022-11-24 11:02 發表

只係冇人翻譯 而家仲做緊
http://ncdnicolito.info/index.php?choix=603&page=1&part=1
得日文版 另外仲有前傳性質嘅memories (喺Scans嗰度搵)同埋喺手遊發布嘅續作Next Dream(有中文版)
明白 手遊 係味個隻玩左幾年個隻呀 定有新
captain tsubasa

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]