• 瀏覽: 6,521
  • 回覆: 15
大概3個月前,朋友間公司先後有兩個同事辭職。之後搵咗好耐先有人返工聽講話冇咩人黎見。離職嗰兩個都做咗幾年,其實大部分人都做咗幾耐。

公司唔係大,5,6個員工,但有3個老細。有兩個老細唔可以話大方,但起碼正正常常;而另一個係女老細就真係唔掂。唔係想性別歧視,但依個女老細真係好難鼎。朋友講今日個女老細喺breakroom 見到佢同另一個同事,就同佢地講又有一個同事辭職(做得長嗰個)。朋友聽到就同個同事講“我地相依為命啦”。個女老細竟然同佢地講“你地之前講話出面咁好境,你地都可以走架,我冇所謂”。

哇,邊有人咁講嘢架, 發晦氣都睇場合啦。朋友話個同事好唔開心,咁講係咪要佢搵工呀。其實都可能係好事,當係推動力去搵過份。依啲咁嘅老細,做乞衣,都唔想同佢打工啦。

朋友,我當你一世朋友

女老闆一般比較情緒化

我大約十年前開始就同自己講,吾打女boss工,直屬上司係女人都可免則免,除非人工高3成以上

引用:
原帖由 失敗的孤島 於 2022-11-24 07:57 發表
大概3個月前,朋友間公司先後有兩個同事辭職。之後搵咗好耐先有人返工聽講話冇咩人黎見。離職嗰兩個都做咗幾年,其實大部分人都做咗幾耐。

公司唔係大,5,6個員工,但有3個老細。有兩個老細唔可以話大方,但起碼正正常常;而另一個係女老細就真係唔掂。唔係想性別歧視,但依個女老細真係好難鼎。朋友講今日個女老細喺breakroom 見到佢同另一個同事,就同佢地講又有一個同事辭職(做得長嗰個)。朋友聽到 ...
朋友嘅事又關你事

引用:
原帖由 kwma 於 2022-11-24 10:01 發表

朋友嘅事又關你事
純分享。咁好多嘢都未必關我地事,係咪就咩都唔講呢。

佢岩,你朋友仲吾走?

引用:
原帖由 失敗的孤島 於 2022-11-24 07:57 發表

公司唔係大,5,6個員工,但有3個老細。有兩個老細唔可以話大方,但起碼正正常常;而另一個係女老細就真係唔掂。唔係想性別歧視,但依個女老細真係好難鼎。朋友講今日個女老細喺breakroom 見到佢同另一個同事,就同佢地講又有一個同事辭職(做得長嗰個)。朋友聽到 ...
人工如何???
我到都係衰人工低無咩人來見工

早走早著

快啲走人

引用:
原帖由 炒新股輸到訓直 於 24-11-2022 09:42 發表
我大約十年前開始就同自己講,吾打女boss工,直屬上司係女人都可免則免,除非人工高3成以上
直屬上司係女人其實都無咩問題, 只要佢係嚟做嘢唔係嚟搞事就得啦

引用:
原帖由 消防英雄 於 2022-11-24 11:45 發表

人工如何???
我到都係衰人工低無咩人來見工
原本啲員工人工絕對比出面低,但請新人有冇加就唔知。

引用:

冇語氣,好難評。
又冇前傳。
例,女老細任務可能係迫L走哂班老屎忽。
又可能,你朋友之前迫加薪失敗,又話出面大把世界。
又又可能,女老細講哩返說話係出自真心,出面好景就別留下,公司不出3個月要執笠。

其實大部份老細都係仆街杏+🍊
所以國家要進行整治佢哋啲企業!👍🏻

雖然我自己女,但我有過三個女老闆真系管理能力欠缺

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]