• 瀏覽: 14,123
  • 回覆: 54
  • 追帖: 1
有一日食lunch同幾個friend嘅同事講起人工問題
之後大家都講自己人工
偏偏老細行過聽到,捉咗我入房叫我唔好再傾呢啲話題….

人工低

引用:
原帖由 韓風宇宙的鞋抽 於 2022-11-24 09:57 發表
之後大家都講自己人工
私人市場 ... 大多人工都係 不公道 安排 ... 所以吾可以討論 ... 免自己傷心

相反 ... 大公司、政府 ... 乜位就乜價 ... 加埋年資、專業資格 ... 全部有個表 ... 吾使討論 ... 係人都知

引用:
原帖由 消防英雄 於 2022-11-24 10:54 發表
人工低
人工高定低,其實點解唔可以講?

引用:
原帖由 鐘錶友 於 2022-11-24 13:59 發表

私人市場 ... 大多人工都係 不公道 安排 ... 所以吾可以討論 ... 免自己傷心

相反 ... 大公司、政府 ... 乜位就乜價 ... 加埋年資、專業資格 ... 全部有個表 ... 吾使討論 ... 係人都知
老細唔俾你傾,多數係因為你人工低同你同級同事
怕你最後會鬧辭職

引用:
原帖由 韓風宇宙的鞋抽 於 2022-11-24 09:57 發表
之後大家都講自己人工
老細叫到當然sayyes

合約冇唔比講咪講

引用:
原帖由 wsvchuen 於 2022-11-24 18:58 發表
合約冇唔比講咪講
但如果你得罪老細, 你真係會咩?

引用:
之後大家都講自己人工
事非問題,因為合約可以議價人工原因,會招小人妒忌離間同事人工影響軍心同團隊工作效率

呢啲喺公司就盡量避免講出腸啦,老細唔care啲OldSeeFoud都好Care

真係想八卦咪同friend lunch去一間遠少少既Cafe 講囉,唔好為咗人工大大聲得罪啲小人

引用:
之後大家都講自己人工
甘whatsapp 傾

引用:
原帖由 ACNEW 於 2022-11-24 23:10 發表

甘whatsapp 傾
自己偷偷地傾
唔好俾老細知就最好

你第一日出嚟做嘢呢?間間公司每一個員工嘅人工都應該係保密唔講得出嚟呀啦

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2022-11-25 00:01 發表
你第一日出嚟做嘢呢?間間公司每一個員工嘅人工都應該係保密唔講得出嚟呀啦
係就係, 但點解先?我自己想公開都唔得咩?

引用:
原帖由 首次稚嫩的毛衣 於 2022-11-25 00:24 發表

係就係, 但點解先?我自己想公開都唔得咩?
我就係諗唔明

都係唔想同事知道公司搵佢哋笨柒!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]