• 瀏覽: 5,360
  • 回覆: 11
因為我想由上野去豐洲, 好似要搭百合海鷗線, 而百合海鷗線(一日票), 是否已經包含去到台場/銀座及澀谷等?咁是否買二日門票較好?

對,去豐洲市場要坐百合鷗線,所以最好買地鐵+百合鷗的PASS。

引用:
原帖由 wahcli 於 2022-11-24 12:01 發表
對,去豐洲市場要坐百合鷗線,所以最好買地鐵+百合鷗的PASS。
咁去豐洲個日, 係用東京三天+百合鷗的PASS 或是用 西瓜卡去豐洲再買百合鷗的PASS(可以去埋台場/銀座/涉谷嗎?)

引用:
原帖由 核心幼稚的主席 於 2022-11-24 12:56 發表

咁去豐洲個日, 係用東京三天+百合鷗的PASS 或是用 西瓜卡去豐洲再買百合鷗的PASS(可以去埋台場/銀座/涉谷嗎?)
視乎要去幾多處地方,多過兩個,買pass,否則用IC Card:
銀座/涉谷/上野 -地鐵
台埸/豐洲市場 -百合鷗

東京市內走動應該買什麼pass

引用:
原帖由 Legowan 於 2022-11-24 15:18 發表
TOKYO SUBWAY TICKET,呢張最方便,性價比最高。
前後最儘可以用到4日,最後一秒鐘以入閘時間計(72小時)。

引用:
原帖由 核心幼稚的主席 於 2022-11-24 11:16 發表
因為我想由上野去豐洲, 好似要搭百合海鷗線, 而百合海鷗線(一日票), 是否已經包含去到台場/銀座及澀谷等?咁是否買二日門票較好?
唔好計來計去,除了台場用唔到,其他通通可以去到。
豐州市場就要係地鐵站豐州站行過去。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2022-11-24 18:22 發表

TOKYO SUBWAY TICKET,呢張最方便,性價比最高。
前後最儘可以用到4日,最後一秒鐘以入閘時間計(72小時)。
睇下去邊,我上次就係因為買咗地鐵 pass, 行咗好多冤枉路,其實搭 JR 重方便。

搭地鐵係個新宿站都唔記得要行幾多層先落到個月台。新宿站兩條線距離又遠,我住近新宿站 JR 南口酒店,到了新宿站,係個新宿站裏面都要行兩三條街咁遠先去行到南邊岀口。行到腳軟。

引用:
原帖由 Legowan 於 2022-11-24 15:18 發表
睇你行程,可能搭 JR 山手線來回,唔駛買 pass.

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2022-11-25 00:09 發表

睇下去邊,我上次就係因為買咗地鐵 pass, 行咗好多冤枉路,其實搭 JR 重方便。

搭地鐵係個新宿站都唔記得要行幾多層先落到個月台。新宿站兩條線距離又遠,我住近新宿站 JR 南口酒店,到了新宿站,係個新宿站裏面都要行兩三條街咁遠先去行到南邊岀口。行到腳軟。
有時我都無買pass, 要睇自己幾日去邊玩,如果一天一個點,買pass亦未必有jetso, 就係方便

引用:
原帖由 972056586 於 2022-11-26 11:09 發表

有時我都無買pass, 要睇自己幾日去邊玩,如果一天一個點,買pass亦未必有jetso, 就係方便
最緊要買張西瓜咭。

引用:
原帖由 半夜強勁的樓奴 於 2022-11-26 15:54 發表

最緊要買張西瓜咭。
我就係用西瓜卡

主題標籤 #上野 #銀座
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]