• 瀏覽: 15,141
  • 回覆: 37
最近公司有個新同事,其實都嚟左兩個星期,但佢都仲未認到啲同事叫咩名,明明上一秒同佢介紹完個同事,但下一秒就唔記得左。

有時候可能係返工放工果陣,喺路上撞到,或者一齊搭lift,明明對望左下,佢都唔會主動打招呼,就同望住一個陌生人冇分別,真係唔知佢係唔想打招呼,定係佢唔識得我係佢同事先唔打招呼。

有次,叫佢拎份野畀另一位同事,佢行左一圈都係搵唔到位同事,佢仲話果位同事好似行開左,但我明明就見住果位同事一直都坐喺自己位。佢之後同我講其實佢係唔記得左個同事係咩樣... 明明都已經返左兩個星期工,點解仲未認得啲人㗎?仲要我地又唔係咩大公司,佢做大公司咪死得... 見佢仲特登印左張公司嘅seating plan放台面,第一次覺得原來公司嘅seating plan係咁有用。

可能戴住口罩所以難認啲?

引用:
原帖由 低頭食碌蔗 於 2022-11-24 13:19 發表
最近公司有個新同事,其實都嚟左兩個星期,但佢都仲未認到啲同事叫咩名,明明上一秒同佢介紹完個同事,但下一秒就唔記得左。

有時候可能係返工放工果陣,喺路上撞到,或者一齊搭lift,明明對望左下,佢都唔會主動打招呼,就同望住一個陌生人冇分別,真係唔知佢係唔想打招呼,定係佢唔識得我係佢同事先唔打招呼。

有次,叫佢拎份野畀另一位同事,佢行左一圈都係搵唔到位同事,佢仲話果位同事好似行開左,但我明明 ...
關你义事

好出奇咩?

引用:
原帖由 低頭食碌蔗 於 2022-11-24 13:19 發表

有次,叫佢拎份野畀另一位同事,佢行左一圈都係搵唔到位同事,佢仲話果位同事好似行開左,但我明明 ...
我認人都好差,有次認錯人,叫錯人哋個名,仲要叫好多次,勁尷尬!

條友詐傻扮慒姐,扮傻想返工做少D野,大把呢種柒頭

引用:

試下佢, 佢是否連老闆和上司也不認得

如果是真的, 那你便要細心照顧她, 可能上天給你的機會

可能係中咗'長新冠'.

口罩時代,見唔到樣,何來面盲?

佢係腦退化+老人痴呆

都好正常 第一日返工 唔記得人名同樣
俾啲時間啦

去到新公司, 要接觸咁多新嘢, 記唔到人樣, 有幾出奇呀?

引用:

同事個老公中完新冠,記憶力減退左五成,經常停左喺度 loading

引用:
原帖由 股壇垃圾佬 於 2022-11-25 00:08 發表

我認人都好差,有次認錯人,叫錯人哋個名,仲要叫好多次,勁尷尬!

唔想轉工嘅其中一個原因🤣🤣

引用:

戴咗口罩唔認得有乜咁出奇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]