• 瀏覽: 1,516
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
+2
本主題由 青森冬雪 於 2022-11-25 06:40 移動
宜家去日本是否明智?

每曰十萬,中招機會大增,為佐旅遊值唔值?

唔怕中招就去啦

引用:
原帖由 底層邏輯 於 2022-11-24 22:10 發表
宜家去日本是否明智?

覺得唔值,唔好去囉~

日本依家每周染疫人數居全球首位,每日死亡人數居全球第二

引用:
原帖由 底層邏輯 於 2022-11-24 22:10 發表
宜家去日本是否明智?

日本好大,去沖繩、四國之類,附近都冇咩人

咁留係香港是否明智, 香港每日七八千人中招? 不過始終比留係大陸封控好得多🤣

按人口比例, 香港嚴重D。

自己衡量,病毒會突然冇咗嗎?
申利:我剛剛7/11-11/11去完東京,唔好避開啲高危時間,感覺會好啲

不過機場好多都執晒冇開

引用:
原帖由 kinccc 於 2022-11-24 23:48 發表
自己衡量,病毒會突然冇咗嗎?
申利:我剛剛7/11-11/11去完東京,唔好避開啲高危時間,感覺會好啲
冒貢大風險,只是為佐爽 5 日?

答案很簡單,唔好去。擔心就唔好去。

我疫後去過兩次旅行,歐洲嗰期疫情低位,月頭去日本力保不失,未見過兩條線,但無論喺香港定外國小弟都係獨孤精,除口罩食飯時間比較短,有勤洗手。仲有好彩囉。

旅行期間中係大有人在,香港之前要做PCR如果發現中招會麻煩好多,而家返香港搭飛機之前只需要申報(唔使上載圖片),但返到香港要做公帑贊助嘅PCR,即係總會被發現,但應該會返到香港。當然身體狀態如何係另一回事,無可避免會直接影響行程,不過病係旅行必然存在嘅風險嚟。

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2022-11-24 23:10 發表
唔計某些發達國家染疫唔報?

引用:
原帖由 虎門叮噹 於 2022-11-24 23:10 發表
世界警察唔驗咪無人中囉,死咗都係因為美國流感,同新冠肺炎無關。

想去就去,多啲人去機票會平啲,啲店舖可以開返,快啲回復以前正常嘅日子。

我11月頭同老婆兩個去左8日東京 幸好冇事
呢三年我同屋企人防疫都算做足

不過香港而家0+3 都有心理準備中梗
係差在遲中定早中

主題標籤 #日本
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]