• 瀏覽: 4,474
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
+13
今日去金鐘有事扮.中午完成見天陰陰有d雨粉.出海皮跑幾K去堅彌地道海滂.落雨冇乜人涼浸浸雖然冇景無障礙跑下海邊都唔錯

回程經過腥嘈唸起林林哥最近推介悲吼匙嘅旦撻同牛角包.呢間人氣名店經常有長龍、我就趁少d人買過幾次都係SourDough. GoGoGo, 每次都係滾水淥腳.好少認真睇佢其它出品.今次影埋相集哂郵都好多損宅、不過今次我都係買梢鴉刀今次backtobasic 買田園下次可以試下手扣餅$18好意頭

原來呢幅壁畫係殖入式講告悲吼匙真識做推廣

去街市買齊料返屋企準備顛拿、今晚向周打哥敬禮

準備ClamChowder湯底.用南瓜代替薯仔冇咁肥.用青椒代替西芹.可能咁個湯底深色左d ButstillYummy

重中之重係又肥又大沙蜆

再製作農夫包.呢個貌似朱仔包嘅SourDough 份量唔輕400g直徑五寸.$30真的超值

中間挖出來d肉唔會浪費、焗幾件加瀝bread做Tea

DinnerTime

頭盆Blue Chese, GoatChese. 石灰海岸大象霞多麗

Final artpiece:ClamChowderSourDough農夫包

NoMoreRoomForDessertLah

出埋把拉尺,真夠專業
正呀!定製西餐

唔請我飲湯

引用:
原帖由 kwma 於 2022-11-24 22:17 發表
今日去金鐘有事扮.中午完成見天陰陰有d雨粉.出海皮跑幾K去堅彌地道海滂.落雨冇乜人涼浸浸雖然冇景無障礙跑下海邊都唔錯

回程經過腥嘈唸起林林哥最近推介悲吼匙嘅 ...
堅係西式!

引用:
原帖由 dtw 於 2022-11-24 22:31 發表
出埋把拉尺,真夠專業
正呀!定製西餐
睇品師亨、鬼佬一句話NumbersDontLie加超都要靠數字去setKPI交差

引用:
原帖由 clamchowder 於 2022-11-24 22:37 發表
唔請我飲湯
行山高人金句:睇左當飲左

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2022-11-24 22:51 發表

堅係西式!
睇品宅勒值、小背都係鍾情the趙棵多d加埋自制XO醬.西式只係隅一而為之

引用:
原帖由 kwma 於 2022-11-24 22:17 發表

呢期啲網友鍾意食呢一種包!

昨日我去開間面包鋪,見到佢有做長嘅法包,亦都係時間諗下,整個金寶湯,搽啲牛油放入去焗爐焗一焗,點發包嚟食。

引用:
原帖由 A1000 於 2022-11-25 08:04 發表

呢期啲網友鍾意食呢一種包!

昨日我去開間面包鋪,見到佢有做長嘅法包,亦都係時間諗下,整個金寶湯,搽啲牛油放入去焗爐焗一焗,點發包嚟食。
睇品千哥、個人應為越南人最叻處理法包.越南包係好多唐人街嘅拳頭美食、好食又飽肚實而不華  焗脆個包點咖哩一流

引用:
原帖由 kwma 於 2022-11-25 10:43 發表

睇品千哥、個人應為越南人最叻處理法包.越南包係好多唐人街嘅拳頭美食、好食又飽肚實而不華  焗脆個包點咖哩一流
佐敦八文樓嗰間好食!

引用:
原帖由 A1000 於 2022-11-25 13:49 發表

佐敦八文樓嗰間好食!
好耐無食嗰間,呢幾日都諗緊,但坐位就

引用:
原帖由 A1000 於 2022-11-25 13:49 發表

佐敦八文樓嗰間好食!
多謝千哥推介、果頭以前多數去老趙係大嶼山行完山出梅窩就會幫趁津津.小背愚見鄉講好多越南食館都做得好好、例如西貢巷仔、以前坪州有間火車頭都唔錯

引用:
原帖由 clamchowder 於 2022-11-25 13:55 發表

等周打哥美食包膠

引用:

好豐富

引用:
原帖由 clamchowder 於 2022-11-25 13:55 發表

只有外賣。

主題標籤 #金鐘
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]