• 瀏覽: 15,206
  • 回覆: 136
  • 追帖: 4
+20
拖板插蘇出煙,但拖着開緊嘅電磁爐,電水煲繼續煲水,(微波爐閂咗電掣有插住)

想問下係
拖板壞咗,換咗就冇事?
其中一啲電器漏電?

引用:
原帖由 過來沖涼涼 於 2022-11-25 14:52 發表
拖板插蘇出煙,但拖着開緊嘅電磁爐,電水煲繼續煲水,(微波爐閂咗電掣有插住)

想問下係
拖板壞咗,換咗就冇事?
其中一啲電器漏電?
拖板電磁爐同電水煲同時用,咁壞拖板都好正常,
比你換個新拖板,如果都係一樣咁用法,
只會又再壞多一個拖板,或者有更嚴重嘅後果😵💫

引用:
原帖由 過來沖涼涼 於 2022-11-25 14:52 發表

想問下係
拖板壞咗,換咗就冇事?
其中一啲電器漏電?
電磁爐2000W...水煲又2000W
同時一齊用?你想燒左間屋!?

13A拖板祇係插電池爐,我不會再插其他電器。

係咪可以插個新拖板,但係用嘅時候淨係可著其中一個電器

可以插埋氣炸煱同電焗爐。

引用:
原帖由 sdmy 於 25/11/2022 16:03 發表
可以插埋氣炸煱同電焗爐。
其實電磁爐石二千幾W   都唔好用拖板啦

想試下燒屋嘅   一個四位拖板  ,  
插一個二千火暖爐 +千幾火水煲  + 二千幾火電磁爐  +  千幾火焗爐,  

引用:
原帖由 過來沖涼涼 於 2022-11-25 15:57 發表
係咪可以插個新拖板,但係用嘅時候淨係可著其中一個電器
你要check下拖板去牆身座&插腳有無燒熔左, 有就拖板&牆身座都要換

引用:
原帖由 ft907 於 2022-11-25 16:17 發表

其實電磁爐石二千幾W   都唔好用拖板啦

想試下燒屋嘅   一個四位拖板  ,  
插一個二千火暖爐 +千幾火水煲  + 二千幾火電磁爐  +  千幾火焗爐,  
拖幾多都無問題,超負荷就會燒fuse,佢出煙係接觸不良。

引用:
原帖由 sdmy 於 2022-11-25 16:50 發表

你知唔知道1條正常嘅13A fuse,要去到幾多A先會燒fuse?

引用:
原帖由 sdmy 於 25/11/2022 16:50 發表

係咩?   咁係咪即係一過13A   就即刻斷fuse?
就可以保護到?

引用:
原帖由 ft907 於 2022-11-25 17:22 發表

係咩?   咁係咪即係一過13A   就即刻斷fuse?
就可以保護到?
我就係咁都冇跳灰士,屋企冇跳制。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2022-11-25 16:27 發表

你要check下拖板去牆身座&插腳有無燒熔左, 有就拖板&牆身座都要換
牆身個插座見到有少少熔,
想問下如果冇換牆身座,但用新插蘇,會點?

引用:

想問下係
拖板壞咗,換咗就冇事?
其中一啲電器漏電?
嘩!咁都用拖蘇?勁!

引用:
原帖由 過來沖涼涼 於 2022-11-25 17:38 發表

牆身個插座見到有少少熔,
想問下如果冇換牆身座,但用新插蘇,會點?
有危險,插座裡面金屬夾腳可能已經燻黑影響過電,電阻加大下次插電器未到13A就又開始發熱,之後........再無之後了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]