• 瀏覽: 6,077
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
請問呢兩張卡有冇話邊一張比較方便呢?

另外如果將張卡擺落Apple Pay嗰度當增值嘅時候係咪會自動扣除捆綁左嘅信用卡呢?匯率會唔會好貴㗎

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-25 23:54 發表

另外如果將張卡擺落Apple Pay嗰度當增值嘅時候係咪會自動扣除捆綁左嘅信用卡呢?匯率會唔會好貴㗎
如果你apple pay已有好幾張信用卡,每次增值你都可以改用apple pay內任何信用卡,匯率同手續費就係跟你的信用卡,當外國簽賬咁,張張都有D不同。最好就用debit card直接扣自己戶口的日元,咁就冇手續費同匯率問題,或者同張高外幣簽賬回贈的信用卡。

引用:
原帖由 tsang000111 於 2022-11-26 00:56 發表

如果你apple pay已有好幾張信用卡,每次增值你都可以改用apple pay內任何信用卡,匯率同手續費就係跟你的信用卡,當外國簽賬咁,張張都有D不同。最好就用debit card直接扣自己戶口的日元,咁就冇手續費同匯率問題,或者同張高外幣簽賬回贈的信用卡。
未用過debit card neh

咁pasmo 同 suica 
係咪冇分別架

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-26 07:44 發表

係咪冇分別架
這兩張卡分別在於不同交通工司出,但是現在使用方面基本上是互通的,所以可以話使用上沒有分別。

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-26 07:44 發表

係咪冇分別架
debit card 使用方法用信用卡一樣,用得信用卡地方就用得debit卡,甚至一樣有回增。但分別是簽賬會直接扣你銀行account錢,而且可以是外幣。好處是,唔會先洗未來錢;第二,去外國或外國網簽外幣不用手續費,而且可以靚價唱定外幣,滙率會好啲。

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-25 23:54 發表

7⃣️仔或者車站用現金增值都非常容易的

引用:

係咪冇分別架
有分別,suica的設計醜樣d,只綠色真係接受唔到,只pingu見到直頭想丙。
反而ICOCA的設計靚好多,我分別有一張hello kitty同一張阿童木式樣的icoca。
我見過有人買風神雷神個張,都正。

上次在關西機場入境大堂,有位旅客在服務中心話想買張Suica卡,職員心中不知「嬲」或「笑」……

引用:
原帖由 aiiijima 於 2022-11-26 10:01 發表

有分別,suica的設計醜樣d,只綠色真係接受唔到,只pingu見到直頭想丙。
反而ICOCA的設計靚好多,我分別有一張hello kitty同一張阿童木式樣的icoca。
我見過有人買風神雷神個張,都正。
但係好似ICOCA暫時不可以放落apple wallet用,要用實體卡?

引用:
原帖由 tsang000111 於 2022-11-26 10:43 發表

但係好似ICOCA暫時不可以放落apple wallet用,要用實體卡?
我就最憎用手機。
我見d人(尤其女仔)個mon爆曬,難道唔知人多擠逼的地方更加大風險。
我始終中意實體卡。去部機增值其實有幾難?
但更加多時間我會買day pass(地鐵、私鉄),更加唔會用到 IC Card。
我袋定張IC Card只係備不時之需。搭路綫巴士可能會有用。

引用:
原帖由 tsang000111 於 2022-11-26 10:43 發表

睇過網上資料應未得

引用:
原帖由 tsang000111 於 2022-11-26 08:26 發表

debit card 使用方法用信用卡一樣,用得信用卡地方就用得debit卡,甚至一樣有回增。但分別是簽賬會直接扣你銀行account錢,而且可以是外幣。好處是,唔會先洗未來錢;第二,去外國或外國網簽外幣不用手續費,而且可以靚價唱定外幣,滙率會好啲。
感謝分享 
仲有幾日就出發
申請唔切debit card 

引用:
原帖由 aiiijima 於 2022-11-26 11:03 發表

我就最憎用手機。
我見d人(尤其女仔)個mon爆曬,難道唔知人多擠逼的地方更加大風險。
我始終中意實體卡。去部機增值其實有幾難?
但更加多時間我會買day pass(地鐵、私鉄),更加唔會用到 IC Card。
我袋定張IC Card只係備不時之需。搭路綫巴士可能會有用。
Mon 爆曬係指…? 

引用:
原帖由 公園紅色的羊羊 於 2022-11-26 23:38 發表

Mon 爆曬係指…? 
明知搭車多人,點解仲要用手機過閘機?
跌爆mon就咎由自取。
唔明用張IC卡比錢係咪會死?
咩都要塞落部手機,好學唔學。

引用:
原帖由 aiiijima 於 2022-11-27 08:24 發表

明知搭車多人,點解仲要用手機過閘機?
跌爆mon就咎由自取。
唔明用張IC卡比錢係咪會死?
咩都要塞落部手機,好學唔學。
仲以為大部分日本人都用手機添

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]