• 瀏覽: 3,134
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
只係比大大舊錢比保安公司

任由保安公司出糧比員工?

咁有條友要加薪,就當14000月加到15000月

咁公司會搵少好多?

咁個個人唔升職加薪,個個做來做去都是14000

咁未無土氣同走人走得快

引用:
原帖由 分享者 於 2022-11-26 14:11 發表

咁公司會搵少好多?

咁未無土氣同走人走得快
好多都係上左年紀等退休既人士

引用:

咁公司會搵少好多?

咁未無土氣同走人走得快
有些會在外判合約規定各職級人數和最低薪金,經理酬金,管理公司佣金等,當然執行得是否嚴格,合約中是否有模糊不清的條款等,就是另一回事,
我住那屋苑的保安,維修等投標合約就是這樣的,
個別員工加薪留人是有的,那些都是管理公司自己減少利潤,這情況當然十分少有,但不是沒發生,我做那公司就經常這樣做(當然那是因為保安公司和管理公司有特殊關係,在這裡就不便公開了),管理公司當然有它的算盤,作長遠考慮才會這樣做

引用:

咁公司會搵少好多?

咁未無土氣同走人走得快
14000揾到人做咪試吓13500揾唔揾到囉,都揾到咪再試吓13000囉,如此類推,反之亦然,所以千其唔好做壞個巿。

引用:
原帖由 米高曹 於 2022-11-28 14:37 發表

14000揾到人做咪試吓13500揾唔揾到囉,都揾到咪再試吓13000囉,如此類推,反之亦然,所以千其唔好做壞個巿。
你咁做已經頂難市

引用:
原帖由 分享者 於 2022-11-28 17:13 發表

你咁做已經頂難市
我係話如個價俾正常價偏低唔好做,咁佢就要用正常價請人,反之亦然意思係如佢正常價都請唔到人佢就要用比巿價高人工請人,明唔明?

引用:

咁公司會搵少好多?

咁未無土氣同走人走得快
真心……呢個問題,唔同身份角色有各自睇法……例如業主(法團)、管理公司、保安公司、保安員自己本身,各自各有立場(生意上考量),你想企係邊一兩個角色去睇?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]