• 瀏覽: 11,954
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
最近一個月部門經理入咗醫院,大老闆就係隔離部門調咗一個人嚟頂經理個位,Lee條友份份文件都要改,每份文件都起碼改6、7次,次次改d嘢都唔一樣,鐘意今日改Lee樣,聽日又改第二樣,改埋晒d無謂嘢,標點符號,全型半型,的的了了,最慘係試過有一份文件玩足十日都仲未拎去俾大老闆睇,大老闆追問點解咁遲,嗰條友就賴同事做得慢,真係頂佢唔順,成個部門d同事都就快俾佢搞到痴線。

老細唔追佢

對付呢啲廢物, 公文往來都係交個"筆友"好, 全程都用電郵, 仲要cc俾大老闆知丫嘛! 要話俾全世界知, 呢條廢物有幾廢, 阻撚住個地球轉, 再兜巴摑落個腦細度

沒有最好,只有更好!

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2022-11-27 09:02 發表
對付呢啲廢物, 公文往來都係交個"筆友"好, 全程都用電郵, 仲要cc俾大老闆知丫嘛! 要話俾全世界知, 呢條廢物有幾廢, 阻撚住個地球轉, 再兜巴摑落個腦細度
唔記得講Lee條友鐘意文件print出嚟睇,搞到一枱廢紙,我唯有將有佢改過字跡嘅文件收埋,留番嚟做證據。

引用:
原帖由 A1000 於 2022-11-27 09:12 發表
沒有最好,只有更好!
最弊唔係改完特別好呢

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2022-11-27 09:54 發表

最弊唔係改完特別好呢
唔改又點知唔好呢?

引用:
原帖由 A1000 於 2022-11-27 10:06 發表

唔改又點知唔好呢?
改唔緊要,唔該一次過,一忽一忽咁改拖慢工作進度同埋製造大量廢紙。

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2022-11-27 10:17 發表

改唔緊要,唔該一次過,一忽一忽咁改拖慢工作進度同埋製造大量廢紙。
如果你做過人家上司,你就知道你老絈有啲乜嘢要求?老細係要啲員工做野,好似食早餐噉。要有 ABCDE餐,每一個餐嘅口味都唔同。做細嘅一定要知道老細嘅口味,千祈唔好畀錯的餐佢食,否則全部自己承擔晒。

另外做老細嘅!好鍾意下邊做幾個計劃比佢,從中挑選最好嘅。

無自信的上司擦存在感證明佢係你上司, 當然如果你有打錯字就真係要改

引用:
原帖由 j14 於 2022-11-27 10:41 發表
無自信的上司擦存在感證明佢係你上司, 當然如果你有打錯字就真係要改
錯字錯文法咁當然要改啦,但係Lee條友唔係呢

威龍秘密網

我之前份工就係咁,由上至下個個都鐘意改一餐

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2022-11-27 17:33 發表
我之前份工就係咁,由上至下個個都鐘意改一餐
真係改到懷疑人生,明知俾人玩所以求其交功課,等條友慢慢改。

佢目的係咩?????

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]