• 瀏覽: 23,799
  • 回覆: 88
  • 追帖: 1
+4
聽上一代說, 最毒三大食物:
芋頭 / 鵝 / 筍

呢間燒鵝好似好吸引
好唔好食?

引用:
原帖由 太大粒 於 2022-11-27 02:11 發表
芋頭 / 鵝 / 筍

呢間燒鵝好似好吸引
好唔好食?
支持食海港鵝   

引用:
芋頭 / 鵝 / 筍

呢間燒鵝好似好吸引
好唔好食?
生瘡唔好食。

門口果隻就唔錯,脹卜卜,但𥚃面果啲普通料喎!

引用:
芋頭 / 鵝 / 筍

呢間燒鵝好似好吸引
好唔好食?
問下中醫啦

唔係日日食
間中食
咩毒都排到出去啦
除非你個底唔好

引用:
芋頭 / 鵝 / 筍

呢間燒鵝好似好吸引
好唔好食?
以前啲老人家都係噉樣講。不過與我嚟講食咗先至算。

燒鵝著侐衫,掂

引用:
芋頭 / 鵝 / 筍

呢間燒鵝好似好吸引
好唔好食?
「鵝肉有毒」這個觀念早已根深在許多長輩的心裡,也影響到中生代的想法。根據長輩的經驗,吃了鵝肉後全身就會開始癢,出現像蕁麻疹一般的紅腫,因而被認為是「毒」,對身體不好的反應。
中醫稱鵝為「發物」 易導致發炎反應
對照中醫典籍《本草綱目》,的確提到:「鵝,氣味俱厚,發風發瘡,莫此為甚,火熏者尤毒,曾目擊其害。」台北市立聯合醫院仁愛院區中醫師謝旭東解釋,鵝肉相較於雞肉、鴨肉等味道比較重,本身就屬於「發物」。
「發風」指的是過敏、讓人不舒服的皮膚反應;「發瘡」則是皮膚病的統稱,這些都與中醫認為的「上火」症狀有關,尤其是煙燻過的鵝肉,更容易讓人上火。而古時醫學不發達,中醫也只能根據外觀的反應做判斷,出現上火反應時,就認為是「毒」的反應,其實並非真是致命的「毒」。
「上火」反應如嘴巴容易破、口舌生瘡,以及皮膚出現紅、腫、癢,還有的人會睡不著等,而老人家的體質較敏感,吃了「發物」如鵝肉等,更容易引起不舒服的症狀。

引用:
芋頭 / 鵝 / 筍

呢間燒鵝好似好吸引
好唔好食?
門口隻嘢個樣好恐怖。

只係食鵝肶應該冇問題

我曾經住深井時試過傷風感冒請朋友去食燒鵝,食完乜事都冇!

咁毒? 等我頂喇。

引用:
原帖由 A1000 於 2022-11-27 08:07 發表

以前啲老人家都係噉樣講。不過與我嚟講食咗先至算。
我諗係以前世界艱難, 啲人講嚟點人, 等少啲人爭食啫。

我先父在世時愛品嘗野味,但亦非常鍾意吃農村人自家養十幾隻個種師頭鵝,唔係日日吃,無所謂,我最愛酸菜鵝肉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]