• 瀏覽: 3,297
  • 回覆: 32
  • 追帖: 1
+12
請問乾蓮子百合掂樣整先至林

之前煲咗幾個鐘都唔林,
轉壓力煲一小時,又唔林,
我已經煲前浸透兩日,
真係無計

就個人的認知,除了新、舊,還有品種問題,蓮子,紅豆如是,有些花生,同樣是煲極都唔淋的。
最近也想再去淘些“裏葉白蓮”,已經食用過多次,不用浸水,兼易煲易淋,如果煲上一小時,部份會散晒,但算一算價格(從前是30元500克,現在要翻一翻),加上運輸情況不穩定,才在香港買了一斤湘蓮,店家說好易煲淋,但還沒有用煲過,也不知效果。

引用:
原帖由 pb2400c 於 2022-11-27 20:25 發表
就個人的認知,除了新、舊,還有品種問題,蓮子,紅豆如是,有些花生,同樣是煲極都唔淋的。
最近也想再去淘些“裏葉白蓮”,已經食用過多次,不用浸水,兼易煲易淋,如果煲上一小時,部份會散晒,但算一算價格(從前是30元500克,現在要翻一翻),加上運輸情況不穩定,才在香港買了一斤湘蓮,店家說好易煲淋,但還沒有用煲過,也不知效果。
依家浸咗蓮子百合,
軟身,放入冰格,
睇下冰完之後先煲,得唔得,
同紅豆咁,冰佢。

引用:
原帖由 希夷 於 2022-11-30 13:17 發表

依家浸咗蓮子百合,
軟身,放入冰格,
睇下冰完之後先煲,得唔得,
同紅豆咁,冰佢。
這些東西,如果是儲存太久,浸的效果都不大。從前賣花生,老板叫清樣板,大大粒的花生果(每安士7~9個),外觀又靚,掉出後樓梯後,清潔阿姐便撿走了,過了幾天,阿姐問我們那些是甚麼花生,煲了幾個鐘了,煲極都唔淋,負責農產品同事都笑出來,他說,在過去也賣一些紅豆,都是那死樣。自己去年在家發豆芽,那些舊黃豆,浸水換水數天,那些豆就是全無反應。
希望數主這次能成功吧!

引用:
原帖由 pb2400c 於 2022-12-1 20:23 發表

這些東西,如果是儲存太久,浸的效果都不大。從前賣花生,老板叫清樣板,大大粒的花生果(每安士7~9個),外觀又靚,掉出後樓梯後,清潔阿姐便撿走了,過了幾天,阿姐問我們那些是甚麼花生,煲了幾個鐘了,煲極都唔淋,負責農產品同事都笑出來,他說,在過去也賣一些紅豆,都是那死樣。自己去年在家發豆芽,那些舊黃豆,浸水換水數天,那些豆就是全無反應。
希望數主這次能成功吧!
下
有咁嘅事
唔講唔知,原來太耐有變質,
又學到野!
謝謝🙏
我的蓮子都有半年,
前疫情下,新鮮蓮子難買,
改買乾貨,放入雪櫃,
得閒煲,誰知要妙法!
考起
為有試吓掂唔掂!

引用:
原帖由 希夷 於 2022-12-1 21:02 發表

下
有咁嘅事
唔講唔知,原來太耐有變質,
又學到野!
謝謝🙏
我的蓮子都有半年,
前疫情下,新鮮蓮子難買,
改買乾貨,放入雪櫃,
得閒煲,誰知要妙法!
考起
為有試吓掂唔掂!
自從囡囡從大陸帶了1公斤里葉白蓮回來,就是食過翻尋味,自己也去淘了兩次。如果不是要求特別淋的,煲30~40分鐘已差不多,煲上一個鐘的話,分分鐘唔見了1/3。在香港也有買過一些湘蓮,開始好好的,放久了,煲的時間也要增加了。
個人覺得,如果是自己食用,還是不要買太多,夠煲2~3次便好。

引用:
原帖由 pb2400c 於 2022-12-1 21:46 發表

自從囡囡從大陸帶了1公斤里葉白蓮回來,就是食過翻尋味,自己也去淘了兩次。如果不是要求特別淋的,煲30~40分鐘已差不多,煲上一個鐘的話,分分鐘唔見了1/3。在香港也有買過一些湘蓮,開始好好的,放久了,煲的時間也要增加了。
個人覺得,如果是自己食用,還是不要買太多,夠煲2~3次便好。
雪冰都係煲唔林
最後為有入搞拌機碎,
然後煮蕃薯糖水

真失敗

引用:
原帖由 希夷 於 2022-12-2 19:59 發表
真失敗
如果我試完過在香港某處買的OK, 我再PM給你.
早兩年西營盤的同興買過, 是沒布問題, 不過, 在電視也看到, 這海味店已在年中結速營業.
滿懷希望, 浪費火力, 到頭來還是無得食, 確實令人沮喪的.

引用:
原帖由 pb2400c 於 2022-12-2 21:26 發表

如果我試完過在香港某處買的OK, 我再PM給你.
早兩年西營盤的同興買過, 是沒布問題, 不過, 在電視也看到, 這海味店已在年中結速營業.
滿懷希望, 浪費火力, 到頭來還是無得食, 確實令人沮喪的.
謝謝你!
以往很少買乾蓮子百合,
一向都買鮮蓮子百合,
近年可能人工貴,
蓮子去依麻煩,
如是者,街市很少見做好的,
現在多數有薄衣,
除呢個薄衣,上網睇,
都幾花時間,
我改良網上的做法,
蓮子用滾水卓一卓,
用乾布角位,卒卒蓮子頭,
咁薄衣就好易脫落,
至於蓮子心,
用日本式筷子,
貪佢尖嘴得嚟粗小小,
牙簽太幼,
用筷子一督,
個心就出嚟,好易。
買乾貨貪方便,除手就是,
估唔到乾貨都要妙處!

引用:
原帖由 希夷 於 2022-12-2 21:50 發表

謝謝你!
以往很少買乾蓮子百合,
一向都買鮮蓮子百合,
近年可能人工貴,
蓮子去依麻煩,
如是者,街市很少見做好的,
現在多數有薄衣,
除呢個薄衣,上網睇,
都幾花時間,
我改良網上的做法,
蓮子用滾水卓一卓,
用乾布角位,卒卒蓮子頭,
咁薄衣就好易脫落,
至於蓮子心,
用日本式筷子,
貪佢尖嘴得嚟粗小小,
牙簽太幼,
用筷子一督,
個心就出嚟,好易。
買乾貨貪方便,除手就是,
估唔到乾貨都要妙 ...
學招了,謝謝分享
下次可以買新鮮蓮子試試,因為自己從沒買過新鮮蓮子,但在國內工作時,同事就經常買,有點奇怪。

引用:
原帖由 希夷 於 2022-11-27 16:15 發表
請問乾蓮子百合掂樣整先至林
今天煲了些蓮子百合紅豆糖水,那店家說那些白蓮很易煲淋,確是事實,要吐嘈的是蓮子花稍多。個人用室溫水把蓮子浸了15分鐘,再出了一下水便放一旁,放涼了便去蓮心,待水滾下紅豆,大火煲15分鐘,轉小火續煲35分鐘,因為百合己存了很久,便先放百合下鍋,大火煲10分鐘,加半塊片糖和陳皮入鍋,待大滾再放入蓮子,轉小火煲30分鐘,把餘下的片糖全放入鍋,關火焗一會便好。這蓮子是煲了30分鐘,拿出來用匙輕壓便成這模樣,試食了一粒,是淋,但味道不及里業的好。

引用:
原帖由 pb2400c 於 2022-12-4 14:22 發表

今天煲了些蓮子百合紅豆糖水,那店家說那些白蓮很易煲淋,確是事實,要吐嘈的是蓮子花稍多。個人用室溫水把蓮子浸了15分鐘,再出了一下水便放一旁,放涼了便去蓮心,待水滾下紅豆,大火煲15分鐘,轉小火續煲35分鐘,因為百合己存了很久,便先放百合下鍋,大火煲10分鐘,加半塊片糖和陳皮入鍋,待大滾再放入蓮子,轉小火煲30分鐘,把餘下的片糖全放入鍋,關火焗一會便好。這蓮子是煲了30分鐘,拿出來用匙輕壓便成這 ...
謝謝分享!
看情況,蓮子要煲多半小時,
我要求淋到入口用利壓化開的感覺。
可能要求高一點

引用:
原帖由 希夷 於 2022-12-4 16:20 發表

謝謝分享!
看情況,蓮子要煲多半小時,
我要求淋到入口用利壓化開的感覺。
可能要求高一點
剛又淘了一粒出來試試有多淋,在焗過後,已足夠夠鬆化,但食味和要求,始終是人人不同。

反而另一驚喜是上星期買到的松花皮蛋,10元4個,個頭是細一些,但松花明顯,可惜今天衹打算用少許來醃米煲粥,餘下的便夾酸薑放進肚。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]