• 瀏覽: 4,069
  • 回覆: 41
本主題由 辟易 於 2022-11-28 14:53 移動
馬會官方製作嘅賽馬節目,有別於其他媒體製作嘅賽馬節目,就係馬會官方製作嘅賽馬節目必須不偏不倚,主持不能藉節目吹捧佪別騎師、練馬師,主持亦不能藉節目針對佪別騎師、練馬師

但近8年馬會官方製作嘅賽馬節目,主持人不斷藉節目吹捧佪別騎師、練馬師,又不斷藉節目針對佪別騎師、練馬師

最近主持人為吹捧及針對佪別騎師、練馬師,就連本來喺節目內,必須讀出嘅賽後競賽小組向騎師及練馬師查詢跑法及表現嘅賽後報告,主持人都竟然故意唔讀、唔講、唔提

尋晚嘅"賽後你點睇",一開始卡洛斯就大美凜然話:"莎拉妳都好溫和,其實做呢個節目要批判性啲",之後卡洛斯就狂批判告東尼馬房尋日兩隻一面倒大熱門美麗宇宙、 八駿巨昇4甲不入,睇片:
https://www.youtube.com/watch?v=vBcMJDmA14o

去到第7場,卡洛斯又話:"成日話梁家俊係一個被低估嘅騎師,我成日話佢爭一隻金鎗六十之嘛,你睇下,火鑽、瑪瑙上場嘅騎師係潘頓、蘇兆輝,今場配梁家俊咪一樣贏,配梁家俊交得仲好添呀",睇片:
https://www.youtube.com/watch?v=IK7JP2MG0Nw

但去到第8場,梁家俊騎天天得樂,前中段拉到落遠遠包尾,攝入內檔本來好,但無啦啦又拉返出最外檔,轉直路彎又轉入中檔,入直路仲連續多次走出又走入,連續多次自陷死位,否則最少跑第2,睇片,睇埋直鏡:
https://racing.hkjc.com/racing/v ... ;no=08&lang=chi

因此賽後競賽小組即向梁家俊問話查詢其跑法,喺賽後報告亦詳細列出

本來由馬會官方製作嘅"賽後你點睇",必須讀出嘅賽後競賽小組向騎師及練馬師查詢跑法嘅賽後報告,再加以評論,及卡洛斯之前所言嘅批判

但由卡洛斯帶領主持嘅"賽後你點睇",卻竟然故意完全冇讀、冇講、冇提,呢段本來馬會官方製作節目必須重點講嘅賽後報告,以此遮掩梁家俊呢場極有問題嘅陣上表現,睇片:
https://www.youtube.com/watch?v=IK7JP2MG0Nw

由卡洛斯帶領主持嘅"賽後你點睇",藉梁家俊贏馬大肆吹捧宣傳梁家俊,但馬上卻故意唔讀、唔講、唔提梁家俊騎天天得樂極有問題嘅表現,嚟幫梁家俊遮掩,對梁家俊完全隱過揚捧,仲講咩卡洛斯一直自詡嘅仗義執言呀

以下係第8場賽後,競賽小組向梁家俊查詢天天得樂跑法嘅全文:

被查詢時,梁家俊(「天天得樂」)表示,他獲指示讓自第十一檔出閘的坐騎於早段在馬群之後切入及佔取靠近內欄的位置,並盡可能於轉直路彎時及直路上走內疊。他說,他讓坐騎於早段在馬群之後切入,於過了六百米處後跟隨「隱形翅膀」,他預期該駒將能帶領坐騎上前。他說,他讓坐騎於五百米處繼續跟隨「隱形翅膀」,當時坐騎居於「旭日昇」的後蹄內側,而「旭日昇」則在「隱形翅膀」外側競跑。他說,他認為若要向外移出跟隨「旭日昇」,他須讓坐騎留後以移離該駒的後蹄,而由於坐騎當時正跟隨一匹他認為今仗頗具爭勝機會的對手,他遂於進入直路時選擇讓坐騎繼續跟隨該駒,並按照指示佔取內疊位置。他於進入直路時讓坐騎推進至「飛馬英雄」內側,但坐騎在「昆仲猴王」向外移至「飛馬英雄」內側時無路可上。他說,過了四百米處後,他將坐騎移至「昆仲猴王」內側以圖於跑過三百米處時跟隨「周遊列國」。他說,他於跑過三百米處時將坐騎向內移入以推進至「周遊列國」內側及「路路爽」外側,當時該處出現空位。他說,當他這樣做時,「路路爽」向外斜跑,導致坐騎自接近二百五十米處起嚴重受困而未能望空直至跑過一百五十米處。他說,坐騎於過了一百五十米處後在「周遊列國」外側望空,其後以佳勢衝刺。

你不滿大可以寫信去馬會投訴及比意見。可以去報料到登報紙。打大編評論,卡先生當時人又睇唔到,收唔到。

其實火鑽上場喺四班同程負132磅可以追到只負121磅嘅為您鍾情,仲要遠遠拋離第3名4個幾馬位,上場嘅水準已經三班夠贏有餘,尋日上三班跑仲大減11磅,火鑽又濕泥特佳,大勝根本完全係隻馬勁

仲要潘頓又故意揀騎未跑過泥地、兼已經越跑越差嘅綠色有料,嚟聲東擊西,其他馬又奇怪地完全唔追

至於瑪瑙,上場狀態冇今場咁銳,上場又係在港第一次上程1600,又直路好遲先至有位,先至僅僅追唔到一早cut埋欄領放嘅美麗宇宙,但已經當被譽為好勁嘅喜旺駒完全冇到

有過上場在港上程1600經驗,今場瑪瑙狀態又比上場大幅提升,進步幅度比美麗宇宙嘅進步幅度大好多,今場瑪瑙又由上場比美麗宇宙負重6磅,轉為只比美麗宇宙負重3磅

仲要今場美麗宇宙放唔出,美麗宇宙唔可以再以超慢步速控制賽事,對瑪瑙就更加有利

而且瑪瑙喺澳洲兩歲初出已經贏大爛地,瑪瑙明顯對尋日嘅場地特佳,所以尋日可以大勝
https://racing.hkjc.com/racing/c ... msheet/fsc_G306.pdf

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-11-28 09:52 發表
其實火鑽上場喺四班同程負132磅可以追到只負121磅嘅為您鍾情,仲要遠遠拋離第3名4個幾馬位,上場嘅水準已經三班夠贏有餘,尋日上三班跑仲大減11磅,火鑽又濕泥特佳,大勝根本完全係隻馬勁,根本同梁家俊無關

仲要潘頓又故意揀騎未跑過泥地、兼已經越跑越差嘅綠色有料,嚟聲東擊西,其他馬又奇怪地完全唔追

至於瑪瑙,上場狀態冇今場咁銳,上場又係在港第一次上程1600,又直路好遲先至有位,先至僅僅追 ...
呢2隻大超班你都唔買?
覺得騎師差?所以唔買?
咁又買其他同騎師既馬?

引用:
原帖由 king夏恩娜 於 2022-11-28 09:51 發表
你不滿大可以寫信去馬會投訴及比意見。可以去報料到登報紙。打大編評論,卡先生當時人又睇唔到,收唔到。
所有主持及馬會中人都有睇香討馬版

上季初定前季初喺"賽後你點睇"內,張美德亦講收到你咃嘅聲音,"賽後你點睇"由揀4場講轉返埸場都講

咪同你一9樣,梁既放大
唔係梁你都一樣睇唔到啦
咪係到扮偉大啦

引用:
原帖由 eric和88 於 2022-11-28 10:01 發表
咪同你一9樣,梁既放大
唔係梁你都一樣睇唔到啦
咪係到扮偉大啦
我唔係馬會官方節目主持

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-11-28 09:52 發表
其實火鑽上場喺四班同程負132磅可以追到只負121磅嘅為您鍾情,仲要遠遠拋離第3名4個幾馬位,上場嘅水準已經三班夠贏有餘,尋日上三班跑仲大減11磅,火鑽又濕泥特佳,大勝根本完全係隻馬勁,根本同梁家俊無關

至於瑪瑙,上場狀態冇今場咁銳,上場又係在港第一次上程1600,又直路好遲先至有位,先至僅僅追 ...
🤣🤣

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2022-11-28 10:06 發表

火鑽上場喺四班同程負132磅可以追到只負12😭
我上文咪話火鑽上場贏馬囉

引用:
其實火鑽上場喺四班同程負132磅可以追到只負121磅嘅為您鍾情,仲要遠遠拋離第3名4個幾馬位,上場嘅水準已經三班夠贏有餘,尋日上三班跑仲大減11磅,火鑽又濕泥特佳,大勝根本完全係隻馬勁

至於瑪瑙,上場狀態冇今場咁銳,上場又係在港第一次上程1600,又直路好遲先至有位,先至僅僅追唔到一早cut埋欄 ...
 八駿巨昇上場一樣贏4個馬位

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2022-11-28 10:08 發表

八駿巨昇上場一樣贏4個馬位
所以卡洛斯咪喺尋晚"賽後你點睇"一開始就向莎拉講:"莎拉妳都好溫和,其實做呢個節目要批判性啲",之後卡洛斯就狂批判告東尼馬房尋日兩隻一面倒大熱門美麗宇宙、 八駿巨昇4甲不入,睇片:
https://r.discuss.com.hk/link.ph ... 18&platform=web

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-11-28 10:14 發表

所以卡洛斯咪喺尋晚"賽後你點睇"一開始就向莎拉講:"莎拉妳都好溫和,其實做呢個節目要批判性啲",之後卡洛斯就狂批判告東尼馬房尋日兩隻一面倒大熱門美麗宇宙、 八駿巨昇4甲不入,睇片:
https://r.discuss.com.hk/link.php?url=https://www.youtube.com/watch?v=vBcMJDmA14o&fid=18&platform=web
大奸東咁出名...
如唔係間唔中, 陰D馬迷大大鑊, 又點對得住個名?

引用:
原帖由 PaoMa 於 2022-11-28 10:21 發表

大奸東咁出名...
如唔係間唔中, 陰D馬迷大大鑊, 又點對得住個名?
對告東尼就義正詞嚴,但對梁家俊就隱過揚捧

馬會官方節目主持根本唔應該咁

引用:
原帖由 天外有天sel 於 2022-11-28 10:50 發表

對告東尼就義正詞嚴,但對梁家俊就隱過揚捧

馬會官方節目主持根本唔應該咁
你有無仔女先?

天叔好心你一把年紀坦然一些吧,思維不要太狹窄,紅常念埋某方面的陰暗野,
最后你思維大都是陰暗野,對自己毛好處。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]