• 瀏覽: 10,694
  • 回覆: 96
+12
屋企個鐘壞咗想自己diy一個

上淘寶睇下,  發現機芯有三種

第一種係最傳統嘅  要自己手動調教

第二種係電波機芯,  接收大陸射出嚟嘅電波, 自動校正

第三張係AI智能機芯   請問呢種係咩原理?   可以自動調整時間?   (又唔係用wi-fi)

https://detail.tmall.com/item_o.htm?ali_trackid=2:mm_1544500114_2165950113_111725950422:1669682842_052_449257793&bxsign=tbkGJGnwXCwbT-HNwWPMLyUTrcJ8bO8JOU9uU84f7Oo6oU9n2lEjxQWgmcXWaZGY0oyKzFxOy7_IibGdtgKkea_aAeetfpkwqh_Iwcw1VGCad8b8cBdvoXCM8UDRuqUUsu_5nIOryKR9O1bB2xVgXSTHg&id=671803781489&spm=a21wu.12321156.go-detail.1&union_lens=recoveryid:1669682842_052_449257793&sku_properties=21433:11570852

可能出廠果陣已經 set 過 ?

電波機芯除非高層空曠,否則香港大廈多好難收。智能非wifi唔知用咩對時?買wifi穩陣D。

引用:
原帖由 yeungph 於 29/11/2022 09:38 發表
電波機芯除非高層空曠,否則香港大廈多好難收。智能非wifi唔知用咩對時?買wifi穩陣D。
我擺條link出嚟嗰款   唔係電波機芯  亦都唔用係wi-fi   唔知用咩科技.    所以想問下

引用:
原帖由 LVC 於 29/11/2022 09:15 發表
可能出廠果陣已經 set 過 ?
佢話全球通用    佢點知你咩時區.?
你可能拎去倫敦用又得   拎去加拿大用有又得
大家時區唔同    佢都自己識得較準喎

引用:
原帖由 ft907 於 2022-11-29 09:43 發表

佢話全球通用    佢點知你咩時區.?
你可能拎去倫敦用又得   拎去加拿大用有又得
大家時區唔同    佢都自己識得較準喎
可能佢寄出之前 set , 睇寄去邊就 set 邊度時間啩 ,
佢話內置微電腦芯, 原理應該同我地而家用緊 d 電腦電話差唔多, 無電之後仍然識記時間 , 有返電之後就自動set 返去記憶時間

引用:
原帖由 LVC 於 29/11/2022 09:54 發表

可能佢寄出之前 set , 睇寄去邊就 set 邊度時間啩 ,
佢話內置微電腦芯, 原理應該同我地而家用緊 d 電腦電話差唔多, 無電之後仍然識記時間 , 有返電之後就自動set 返去記憶時間
估計應該唔係香港用嘅  就同你set香港時間
加拿大用就同你set加拿大時間...........咁如果人哋去到嗰邊    有夏令時間/冬季時間  咁點算?
我覺得佢係通過去接收一啲野    令到佢可以調整正確時間

引用:
原帖由 ft907 於 2022-11-29 10:23 發表

估計應該唔係香港用嘅  就同你set香港時間
加拿大用就同你set加拿大時間...........咁如果人哋去到嗰邊    有夏令時間/冬季時間  咁點算?
我覺得佢係通過去接收一啲野    令到佢可以調整正確時間
收波, 收 wifi , 收 gps , 如果唔係真係唔知佢點自己 set

引用:
原帖由 LVC 於 2022-11-29 09:54 發表

電腦裏面有粒CMOS電池做記憶,冇咗粒電一樣亂晒。

引用:
原帖由 ft907 於 2022-11-29 09:41 發表

我擺條link出嚟嗰款   唔係電波機芯  亦都唔用係wi-fi   唔知用咩科技.    所以想問下
上面D嘢唔使太認真,說穿了可能得啖笑~

裏面應該有粒記憶電池,寄出時已調好時間運行,
一拔出後面小針就驅動時分秒針指出正確時間了。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 29/11/2022 10:43 發表
裏面應該有粒記憶電池,寄出時已調好時間運行,
一拔出後面小針就驅動時分秒針指出正確時間了。
我覺得又唔係咁簡單囉
因為有人買過嗰隻接收電波嗰隻
真係掂嘅
不過香港唔係個個位都收到
要擺喺近窗先得

引用:
原帖由 ft907 於 2022-11-29 13:37 發表

我覺得又唔係咁簡單囉
因為有人買過嗰隻接收電波嗰隻
真係掂嘅
不過香港唔係個個位都收到
要擺喺近窗先得
都係預早教定北京時間的,裏面有backup電池,唔係乜嘢高科技嘢!

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 29/11/2022 13:48 發表

都係預早教定北京時間的,裏面有backup電池,唔係乜嘢高科技嘢!

咁即係話裏面有個電子野,   一早預校咗北京時間.
(當佢呢舊嘢好準), 一入電池, 就跟返嗰個電子嘢嗰時間?
但如果佢越行越快/ 越行越慢又點呢?   係咪久唔久佢自己會同嗰嚿嘢同步一次?
之後行返準?
但係佢話全球通用喎  咁你加去加拿大用,   時區同北京又唔一樣.  點解釋?

引用:
原帖由 yeungph 於 2022-11-29 09:38 發表
試過了收唔到,結果係手動調教

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]