• 瀏覽: 9,375
  • 回覆: 18
本主題由 青森冬雪 於 2022-11-30 15:03 移動
現時由日本返香港、入境前的快速檢測測試、

衞生署的網站只說明要進行快速抗原測試並取得陰性結果、

但是用甚麼檢測方法、或牌子也沒有說明、是否自由選擇牌子也可以?

謝謝

乜牌子都得,就算唔做快測都得
因為唔使上傳檢測棒圖片的
只要填報陰定陽
截取綠碼圖就得了

引用:
原帖由 腓特烈大帝 於 2022-11-29 16:46 發表
只要填報陰定陽
截取綠碼圖就得了
嗰個好似係黃碼咋喎!

引用:
原帖由 nicekate 於 2022-11-29 16:50 發表

嗰個好似係黃碼咋喎!
黃碼係指
從外地入境
在香港機場經政府人員即場做核酸檢測後
安心出行即時黃碼
唔係快測的

樓主意思應該係
在日本離境前
做快測上報香港衛生署的問題吧

無錯、我想知道由日本去香港、香港的入境要求

我唔介意做快速檢測、但如果無需做當然更方便

只是衞生署的網站無指引、日本搵唔到香港常見的快速抗原測試劑

我怕到時候去到機場、或到了香港先知道自己做錯或做漏了某程序

謝謝

引用:
原帖由 kastena 於 2022-11-29 17:09 發表
無錯、我想知道由日本去香港、香港的入境要求

我唔介意做快速檢測、但如果無需做當然更方便

只是衞生署的網站無指引、日本搵唔到香港常見的快速抗原測試劑

我怕到時候去到機場、或到了香港先知道自己做錯或做漏了某程序

謝謝
又吾係大件,自己係香港帶幾支過去,比係街搵方便好多。

因為疫情原因、一直無返香港・・・

不過宜家去旅行 都會帶定 快測 以防萬一

引用:
原帖由 腓特烈大帝 於 2022-11-29 16:46 發表
只要填報陰定陽
截取綠碼圖就得了
全中

引用:
原帖由 kastena 於 2022-11-29 16:16 發表
現時由日本返香港、入境前的快速檢測測試、

衞生署的網站只說明要進行快速抗原測試並取得陰性結果、

但是用甚麼檢測方法、或牌子也沒有說明、是否自由選擇牌子也可以?

謝謝
原則上是自律。。。我上星期剛回香港, 沒有人看ART 照片。。。只要有做就可以了
留張照片。
到了香港機場會插PCR。。。飛機上自己小心

原來真係無指定、我隨便買一款測試劑去做測試、希望入境唔會等太耐

引用:
原帖由 kastena 於 2022-11-29 17:20 發表
因為疫情原因、一直無返香港・・・
藥房應該有賣

引用:
原帖由 kastena 於 2022-11-30 16:50 發表
原來真係無指定、我隨便買一款測試劑去做測試、希望入境唔會等太耐
入境香港PCR根本不用等。。。搞完行李都還沒有到

呢個要求根本就只係聊以自慰。大把人唔做照申報陰性拎綠色QR Code。

識人由倫敦返香港,國泰完全冇問過QR Code。

一係就維持PCR (核酸) 檢測要求,一係就完全廢除。宜家咁做只係擾民。

主題標籤 #日本 #香港
鍵盤翻頁
左右