• 瀏覽: 3,572
  • 回覆: 17
保險寄左信黎要交個墊底費,如果唔交後續對我本人有咩影響🙏🙏🙏

唔交咪唔賠咯,對方追你就食自己

即係要俾更高費用?

引用:
原帖由 樓上永恆的廁紙 於 2022-12-1 18:12 發表
即係要俾更高費用?
你知唔知乜嘢叫墊底?

一定唔俾!最多破產!吹咩!

引用:
原帖由 dudehk 於 2022-12-1 19:14 發表

你知唔知乜嘢叫墊底?
知,我意思係如果唔交,將來俾人追討會有更高費用?我將會有咩法律責任,因我本身冇車牌同賣左部車(詳細過程唔講了 太長)

引用:
原帖由 樓上永恆的廁紙 於 2022-12-2 14:00 發表

知,我意思係如果唔交,將來俾人追討會有更高費用?我將會有咩法律責任,因我本身冇車牌同賣左部車(詳細過程唔講了 太長)
你唔交墊底, 保險公司真係多謝晒你, 因為佢地大條道理唔賠唔follow

對方律師直接追你, 你無律師同對方argument講價, 任劏

不過, 都唔使驚, 最後小額錢債法庭告得你入就去破產, 對方都吹你唔脹, 係我打死都唔會比嗰1萬幾千墊底費, 唔好當我傻

其實你講兩次話俾更高嘅費用係乜意思呢?你係咪以為最後保險公司同你做咗,但你會比墊底多左?

你唔俾墊底保險就成單嘢唔會受理,之後你點樣賠,多咗少咗已經唔關保險公司事,啲錢亦都唔係去咗保險公司嗰度

引用:
原帖由 樓上永恆的廁紙 於 2022-12-2 14:00 發表

連車牌都冇咗,即係俾法庭釘埋牌?

引用:
原帖由 dudehk 於 2022-12-2 16:31 發表
其實你講兩次話俾更高嘅費用係乜意思呢?你係咪以為最後保險公司同你做咗,但你會比墊底多左?

你唔俾墊底保險就成單嘢唔會受理,之後你點樣賠,多咗少咗已經唔關保險公司事,啲錢亦都唔係去咗保險公司嗰度
如果唔交,最後對方追討我既錢反而俾本來的多?
可能我講得唔好🙏

引用:
原帖由 gerson161 於 2022-12-2 17:00 發表

連車牌都冇咗,即係俾法庭釘埋牌?
no,係我本身就冇車牌

引用:
原帖由 樓上永恆的廁紙 於 2022-12-2 17:07 發表

可能我講得唔好🙏
唔交保險公司唔會幫你賠, 你絕對要成份吃晒
e.g.對方claim你10萬.墊底比1萬,保險公司幫你賠9萬,你只需要自己吃1萬. 你唔比墊底,咪你自己吃晒10萬lor,保險公司1蚊都唔會幫你賠.

引用:
原帖由 樓上永恆的廁紙 於 2022-12-2 17:07 發表

可能我講得唔好🙏
有畀就保險公司包底,對方要幾多都唔關你事只要唔過上限,你畀盡只係墊底錢。唔畀,保險公司唔受理冇人幫你包底'唔知幾錢埋單,可以無底深潭,風險有幾大自己識諗啦

引用:
原帖由 樓上永恆的廁紙 於 2022-12-1 17:51 發表
保險寄左信黎要交個墊底費,如果唔交後續對我本人有咩影響🙏🙏🙏
冇事的,最多老破

引用:
原帖由 樓上永恆的廁紙 於 2022-12-2 17:08 發表

no,係我本身就冇車牌
你冇車牌,咁事發嗰陣你係咪無牌駕駛?定係你只係車主揸車另有其人?如果無牌駕駛..嘿嘿

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]