• 瀏覽: 8,931
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
件事係咁既,大約六年前,我買左部$29xxx吸塵機,申請左張xeon信用卡去供,但供左五個月,供淨20xxx突然失業冇錢供,連屋租都交唔到,所以搬左返呀媽度住,初頭間唔中都有人打黎追數,後來我連電話都轉埋。三年前我排到公屋,但我冇俾過新地址俾Xeon既。就喺上個星期我收到封小額錢債信要我12號上庭,內容係有一間城投中x信貸追返我依條Xeon數,仲要我還五萬七千蚊,之後我打去依間財務公司傾,我話還返兩萬,佢話最少都要還四萬幾,咁我想問下大家如果我唔還依四萬幾會點嫁?🙏🏻🙏🏻🙏🏻萬分感激

引用:
原帖由 代號天真的樹林 於 2022-12-1 23:21 發表
件事係咁既,大約六年前,我買左部$29xxx吸塵機,申請左張xeon信用卡去供,但供左五個月,供淨20xxx突然失業冇錢供,連屋租都交唔到,所以搬左返呀媽度住,初頭間唔中都有人打黎追數,後來我連電話都轉埋。三年前我排到公屋,但我冇俾過新地址俾Xeon既。就喺上個星期我收到封小額錢債信要我12號上庭,內容係有一間城投中x信貸追返我依條Xeon數,仲要我還五萬七千蚊,之後我打去依間財務公司傾,我話還返 ...
請問有冇師兄師姐幫幫手呀🙇‍♀️🙇‍♀️🙇‍♀️🙏🏻🙏🏻🥹🥹

邊度係財務公司,財務公司告客人係唔可以上小額錢債。
咪照上小額錢債,你根本冇欠佢錢,佢亦冇得代Xeon告你。

引用:
原帖由 badman2024 於 2022-12-2 08:40 發表
邊度係財務公司,財務公司告客人係唔可以上小額錢債。
咪照上小額錢債,你根本冇欠佢錢,佢亦冇得代Xeon告你。
如果我照上小額錢債,咪即係我承認有依條數?佢封信寫xeon賣左條數俾佢地,宜家開我四萬幾,如果我唔理佢,佢會唔會一路壓返低個價,叫我還呀?🙏🏻

求救呀各位🙏🏻🙏🏻😔😔

引用:
原帖由 代號天真的樹林 於 2022-12-2 08:51 發表

如果我照上小額錢債,咪即係我承認有依條數?佢封信寫xeon賣左條數俾佢地,宜家開我四萬幾,如果我唔理佢,佢會唔會一路壓返低個價,叫我還呀?🙏🏻
你唔上小額錢債,咪判你輸。

引用:
原帖由 badman2024 於 2022-12-2 10:59 發表

咁輸左會點嫁?

走人數幾年,預咗要比息啦,你以後唔申請信用卡或貸款,可以唔還錢。

引用:
原帖由 全南 於 2022-12-2 15:22 發表
走人數幾年,預咗要比息啦,你以後唔申請信用卡或貸款,可以唔還錢。
咁佢會唔會走上門嗰啲呀🙏🏻

引用:
原帖由 badman2024 於 2022-12-2 10:59 發表

判你敗訴,唔還都可以,小額包判唔包追

民事好似三年,過左期 due dated,冇得追

引用:
原帖由 一頁怪花貓 於 2022-12-2 18:37 發表

判你敗訴,唔還都可以,小額包判唔包追
我係驚佢會追上門。。我其實同嗰個人傾既時候都講左,如果兩萬,我可以即時一筆過找左去,但佢要四萬幾😔

引用:
原帖由 四邑 於 2022-12-2 19:17 發表
民事好似三年,過左期 due dated,冇得追
依啲算係民事咩?

引用:
原帖由 代號天真的樹林 於 2022-12-2 20:28 發表

依啲算係民事咩?
criminal刑事
civic民事

引用:
原帖由 四邑 於 2022-12-2 20:30 發表

criminal刑事
civic民事
但有啲人又話要過左六年先冇得追既?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]