• 瀏覽: 13,259
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
+15
蘇屋邨公屋裝修相片

附件

50252803536_0ba5f94f11_o.jpg(90.45 KB)

50252797041_52cc074fc9_o.jpg(69.17 KB)

50252142518_b72552d53d_o.jpg(86.12 KB)

50252145278_411b4560a1_o.jpg(109.93 KB)

50252806496_a04f6445ca_o.jpg(100.73 KB)

50252980722_fc908cb152_o.jpg(77.47 KB)

50252809936_7ddbe151dc_o.jpg(93.01 KB)

50252991017_85d52a494b_o.jpg(108.56 KB)

50252962622_1568991c04_o.jpg(422.94 KB)

50252781586_837e9a564b_o.jpg(531.51 KB)

50252148548_4e6654aa37_o.jpg(97.95 KB)

引用:
原帖由 TigerWong 於 2/12/2022 01:39 發表
蘇屋邨公屋裝修相片
其實我諗............搞得咁嘅裝修   係咪應該唔使住公屋呢?

屋細, 但燈,傢俬多,有壓迫感.

引用:
原帖由 後生族 於 2022-12-3 11:15 發表
屋細, 但燈,傢俬多,有壓迫感.
搵設計公司一定會叫你整燈槽, 地台床, 全屋傢俬做到上天花頂, 假天花...唔係點收你幾十萬

燈糟好肉酸
廚房雲石面防火板也是

勝在收納位置多

比普通公屋更公屋?

引用:
原帖由 cow2cow 於 2022-12-3 11:23 發表

搵設計公司一定會叫你整燈槽, 地台床, 全屋傢俬做到上天花頂, 假天花...唔係點收你幾十萬
燈槽其實好多餘,地方又吾係大,清潔又難,D燈壞左由難換,而且住公屋除非諗住成世住公屋,第時還原又要洗一筆錢。

引用:
原帖由 dan_dan524 於 2022-12-4 22:41 發表

燈槽其實好多餘,地方又吾係大,清潔又難,D燈壞左由難換,而且住公屋除非諗住成世住公屋,第時還原又要洗一筆錢。
以前我都試過在門口整幾盞射燈, 結果只係新裝完試過燈, 實際一D 用途都無,  仲有電腦燈, 開著晒又燦眼, 而家用返最簡單的吸咀燈。

引用:
原帖由 TigerWong 於 2022-12-2 01:39 發表
蘇屋邨公屋裝修相片
請問裝修花費多少?我都想修飾自己個狗竇。多謝!

好L迫... 好L窄... ,冷氣吹頭咁 on 9 都有~~~ 

有燈槽就唔必要裝天花燈了,over咗。。

引用:
原帖由 ft907 於 2022-12-2 15:49 發表

其實我諗............搞得咁嘅裝修   係咪應該唔使住公屋呢?
好多人覺得, 公屋係住一世, 而家裝一次用10年20年
比多少少都OK, 而且呢種裝, 大約20萬左右啦
話多唔多, 話少唔少, 唔好太離地, 20萬唔係好多錢
公屋戶唔係要完全無錢先住得嘅

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 7/12/2022 15:15 發表

好多人覺得, 公屋係住一世, 而家裝一次用10年20年
比多少少都OK, 而且呢種裝, 大約20萬左右啦
話多唔多, 話少唔少, 唔好太離地, 20萬唔係好多錢
公屋戶唔係要完全無錢先住得嘅
其實公屋係過渡性質   當收入有返咁上下就應該自動遷出  ,留返個位畀人.
20萬唔係好多錢?   咁我唔知幾多錢先叫做好多錢囉!
20萬對我嚟講係好多好多錢.  
你要明白   公屋係救濟,  你有咁多錢,  就唔應該接受救濟
有最基本嘅嘢就足夠, 我認為房署應該立例唔準裝修  裏面啲   交貨嘅時候  係咁就係咁!
要豪裝 有性格  請去住私樓!

引用:
原帖由 ft907 於 2022-12-8 08:27 發表

其實公屋係過渡性質   當收入有返咁上下就應該自動遷出  ,留返個位畀人.
你要明白   公屋係救濟,  你有咁多錢,  就唔應該接受救濟
有最基本嘅嘢就足夠, 我認為房署應該立例唔準裝修  裏面啲   交貨嘅時候  係咁就係咁!
咁我想問你, 廿萬夠唔夠買樓? 夠比首期嗎?
如果拎廿萬出去租, 可以租到幾多個月? 劏房都$5-8000,
一個單位都$12-16000啦 (當然睇大細同地點)
重點係, 你個人嘅收入, 公屋有入息限制
單人過咗$2XXXX就加倍半, 你意思係, 香港人真係為咗住公屋
叫公司唔好加人工, 或者唔做野? 而家D人退休要$1200萬喎!!
20萬叫好多錢, 你不如返火星啦

引用:
原帖由 ft907 於 2022-12-8 08:27 發表

計多條數你聽, 你睇返樓主D機械人, 估佢都45+歲啦
一個工作廿年嘅人, 平均人工係$16000,
1/4家用, 1/4存款, 1/4食飯坐車
1/4交租, 燈油火蠟, 我真係分4份
一個月4千, 一年4.8萬, 4年你已經20萬, 咁你係咪覺得4年後佢要放棄公屋
重新申請過? 定認為佢做月光族
1/4存款變成旅行基金? 或者個個月買新手機新波鞋?咁咪無錢剩囉
有人住公屋 但死慳死抵D錢比個仔去英國留學, 咁你會唔會話佢咁有錢, 取消佢公屋啦???

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]