• 瀏覽: 4,804
  • 回覆: 18
  • 追帖: 1
-

可以上庭當日試吓當值律師,免費,唔得就申請押後6-8星期再答辯。

啲6-8星期搵私人律師,申請簽保守行為,一般白底無問題,收費約$12000-20000。

引用:
原帖由 一頁怪花貓 於 2022-12-4 12:52 發表
可以上庭當日試吓當值律師,免費,唔得就申請押後6-8星期再答辯。

啲6-8星期搵私人律師,申請簽保守行為,一般白底無問題,收費約$12000-20000。
如果最後都唔成功 會比一開始就認罪更差嗎?我冇把握

引用:
原帖由 樂天渺小的辣椒 於 2022-12-4 12:57 發表

如果最後都唔成功 會比一開始就認罪更差嗎?我冇把握
唔會更差,因為法官眼中,你都係第一次答辯時直接認罪

當然可以直接搵私人律師,一次過搞晒,睇吓自己銀包👛

唔好意思,因為唔係好熟悉法律程序
出庭嘅時候係咪超市個保安係控方會話我偷野咁?

引用:
原帖由 驕傲整齊的利是 於 2022-12-4 21:48 發表

你排了幾時上庭?
未有期 但有張紙要返去報告

引用:
原帖由 wesleysai 於 2022-12-4 14:44 發表

簡單D講, 自己俾錢出面搵律師搞/ 法援(如果申請到既話)

係度問你只會有兩個結果
1) 問完你人地答你, 你都係唔信, 再問
2) 有人叫你PM佢, 俾佢R生意, 做水魚

大個仔自己諗啦
岩呀 我已經請左律師

引用:
原帖由 樂天渺小的辣椒 於 2022-12-4 21:52 發表

未有期 但有張紙要返去報告
明白,慢慢考慮下請唔請

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2022-12-4 23:47 發表

你在警誡口供點講?

1)我貪心偷野,還是
2)我無野講,還是
3)我當時大意,忘記付款

如果是(1),那你成功申請撤銷控罪守行為的機會好大

如是(2)或(3),那你就比較麻煩,你問你律師意見好了。當然仍然會有機會成功撤控,不過程序較為麻煩

戴頭盔先,不是給建議,純粹學術討論
係1 有即時道歉,想俾返錢

引用:
原帖由 樂天渺小的辣椒 於 2022-12-5 06:57 發表

係1 有即時道歉,想俾返錢
第一庭經當值律師申請撤銷控罪守行為, 應該會成功.

你請私人律師的話, 我唔識比意見, 你自己決定

引用:
原帖由 樂天渺小的辣椒 於 2022-12-4 14:01 發表

唔好意思,因為唔係好熟悉法律程序
出庭嘅時候係咪超市個保安係控方會話我偷野咁?
控方係主控官,可理解為係警察HKPF代表或者HKSAR控告你

保安係人證,贓物、CCTV係物證

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2022-12-5 09:05 發表

第一庭經當值律師申請撤銷控罪守行為, 應該會成功.

你請私人律師的話, 我唔識比意見, 你自己決定
Agreed.

既然問到具體程序, 刑事案控方是政府, 

一般案件實際都會由法庭檢控主任(CPO)負責做主控, 

亦即是控方的律師(但實際上他可以無律師資格, 而且基於成本問題, 很多都無),

店舖職員, 保安, 警方, 那些都是證人, 他會傳召他們上庭作供, 

以支持他的檢控工作.

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2022-12-6 08:55 發表
既然問到具體程序, 刑事案控方是政府, 

一般案件實際都會由法庭檢控主任(CPO)負責做主控, 

亦即是控方的律師(但實際上他可以無律師資格, 而且基於成本問題, 很多都無),

店舖職員, 保安, 警方, 那些都是證人, 他會傳召他們上庭作供, 

以支持他的檢控工作.
如果申請不是證供起訴 我估就應該冇證人?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]