• 瀏覽: 28,596
  • 回覆: 68
+2
本主題由 青森冬雪 於 2022-12-8 00:56 移動
致電去《某某平價航空》問check in 須要什麼證件。

他們回答十分迴避,含糊。 還說日本入境局不承認BNO。

不停強調香港政府已宣布在今年1月31日起BNO
不視作旅遊証件。 

在網上討論區睇,有人說櫃臺辦登機手續,只要出示HKID 便可。

我十分焦急,擔心是次旅行泡湯。。。。

請問有親身經歷的人可以告訴我情況嗎?

謝謝

引用:
原帖由 もも太郎 於 2022-12-4 17:42 發表

不視作旅遊証件。 

在網上討論區睇,有人說櫃臺辦登機手續,只要出示HKID 便可。

謝謝
我十分無耐, 打去機管局問,客服話只須要HKID可離境機場。 要咩証件,就叫我問航空公司。

但進入禁區都要有boarding pass....

問題是,我向《平價航空》查詢,一時話call centre 冇有關資料, 一時話航空公司只是代目的地入境局出boarding pass, 如果你有齊證件,就會出比你。 

佢又好confirm答我話日本唔承認BNO....

但日本領事館都冇出聲明。。。。

我好亂呀!

please help....

引用:
原帖由 もも太郎 於 2022-12-4 17:42 發表

不視作旅遊証件。 

謝謝
幾時出發?

引用:
原帖由 Melay 於 2022-12-4 17:53 發表

幾時出發?
7號

引用:
原帖由 もも太郎 於 2022-12-4 18:01 發表

7號
https://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/short/novisa.html#notice04

Please see Note 4

引用:
原帖由 Melay 於 2022-12-4 18:08 發表

https://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/short/novisa.html#notice04

謝謝,

我之前都有參考過日本官網Note 4個條款。

確認日本接受BNO....

但問題是《平價航空》客服回覆,令我好震驚。。。。

我 R 哂頭。

咁即我到時拎HKID 去《平價航空》櫃臺都出到boarding pass 嗎?

謝謝,

仍然擔心中。。。。

引用:
原帖由 Melay 於 2022-12-4 18:08 發表

意即航空公司按日本入境接受的證件,

都會出boarding pass 比?

引用:
原帖由 もも太郎 於 2022-12-4 18:13 發表

謝謝,

我之前都有參考過日本官網Note 4個條款。

確認日本接受BNO....

但問題是《平價航空》客服回覆,令我好震驚。。。。

我 R 哂頭。

咁即我到時拎HKID 去《平價航空》櫃臺都出到boarding pass 嗎?

謝謝,

仍然擔心中。。。。
不必擔心

引用:
原帖由 Melay 於 2022-12-4 18:22 發表

不必擔心
我都有睇以上文章。

但始終《龍門》在官方/航空公司口中。。。佢要點搬我都唔知點拗。

唉。。。。好唔開心。  一心同女朋友去日本慶祝生日。

結果唔知去唔去得成。。。。

出入境香港就用香港身份證,但出入境日本就用BNO。

去日本BNO,返用HKI D,返左黎幾日!

好似有啲人仲唔明問題嘅晶結唔係在於點出入香港境

係香港櫃位究竟當時會根據自己定到訪國家要求出boarding pass

日本是承認BNO的, 可以用來出入境。
但由於疫情, 如你的機票如使用特區護號碼登記, 香港過關連身份證都不用, 用人臉已可過關, 在日本用什麼證就自己決定。

技術上是可以的,因為香港出入境只須HKID, 入境日本是可以用BNO!
但實際是有風險,航空公司會因為各種原因拒絕你登機,例如地勤自己都烏下烏下拒絕你登機(其實搭飛機一直都有這個風險,你一用D古怪方法出入境,地勤一唔識,問正個上司都唔識,咪拒絕你登機,所以有人用同一方法OK, 有人唔得),又有可能有政治壓力比航空公司,所以航空公司唔夠膽講可以,到時看情況。

香港政府只可以自己唔認BNO, 但係不能要求其他國家唔承認BNO , 但係可以出陰招逼航空公司玩野⋯ 亦有機會航空公司自我表忠玩嘢⋯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]