• 瀏覽: 3,318
  • 回覆: 13
日間派City Pop大多數描寫住夏日, 海灘,棕櫚樹,衝浪等等關於夏天嘅具象, 清新明亮嘅曲風、衝浪音樂和 New-Wave及AOR
代表人物: 山下達郎、杏里、Omega Tribe、濱田金吾、大瀧詠一

夜間派City Pop 往往勾勒璀璨夜都市嘅畫面,歌詞內容通常係都市男女嘅愛恨情仇同燈紅酒綠嘅夜生活, 集爵士樂、靈歌和 Disco 元素
代表人物: 竹內瑪莉亞、松原美紀、大橋純子、角松敏生、秋元薫、中原明子、亜蘭知子、八神純子

引用:
原帖由 AndyC5362 於 2022-12-4 23:36 發表
日間派City Pop大多數描寫住夏日, 海灘,棕櫚樹,衝浪等等關於夏天嘅具象, 清新明亮嘅曲風、衝浪音樂和 New-Wave及AOR
代表人物: 山下達郎、杏里、Omega Tribe、濱田金吾、大瀧詠一

夜間派City Pop 往往勾勒璀璨夜都市嘅畫面,歌詞內容通常係都市男女嘅愛恨情仇同燈紅酒綠嘅夜生活, 集爵士樂、靈歌和 Disco 元素
代表人物: 竹內瑪莉亞、松原美紀、大橋 ...
CIty Pop是屬於日本流行音樂(J-pop)的分支,起源於1970年代後期的日本。有50多年曆史。

日間派City Pop代表人物: 山下達郎(69)、杏里(61)、Omega Tribe(62+)、濱田金吾(69)、大瀧詠一(65歳沒)

夜間派City Pop代表人物: 竹內瑪莉亞(67)、松原美紀(44歳沒)、大橋純子(72)、角松敏生(62)、秋元薫(58)、中原明子(63)、亜蘭知子(64)、八神純子(64)

我只諗到香港歌手aga

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2022-12-11 21:22 發表

CIty Pop是屬於日本流行音樂(J-pop)的分支,起源於1970年代後期的日本。有50多年曆史。

日間派City Pop代表人物: 山下達郎(69)、杏里(61)、Omega Tribe(62+)、濱田金吾(69)、大瀧詠一(65歳沒)

夜間派City Pop代表人物: 竹內瑪莉亞(67)、松原美紀(44歳沒)、大橋純子(72)、角松敏生(62)、秋元薫(58)、中原明子(6 ...
咁到比你諗到好𨶙嘢,那麼什麼是洋食 city pop, 又有沒有和良 city pop.

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2022-12-16 19:22 發表

咁到比你諗到好𨶙嘢,那麼什麼是洋食 city pop, 又有沒有和良 city pop.
自己對音樂分類沒有深入硏究。
近年喜歡聽這些日本音樂,也沒有留意是甚麼分類

back number      ハッピーエンド
DAOKO         打上花火
GARNiDELiA      極楽浄土
LiSA          紅蓮華
Little Glee Monster         Jupiter
RAMWIPS       君の名は、スパークル
XG           Tippy Toes
YOASOBI       夜に駆ける
40mp         戀愛裁判
あいみょん       君はロックを聴かない
杜このみ        達者でナ、望郷じょんがら
東山奈央        初戀
梅とら        (柿チョコ)威風堂々、虎視眈々
氷川きよし      きよしのズンドコ節
瑛人         香水
米津玄師       Flamingo、Lemon、打上花火
雨宮天        奏

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2022-12-16 19:05 發表

Little Glee Monster         Jupiter
XG     ...
你會聽聽細川高志個女弟子,真心的比個讚你. 純粹係 👍 你別無其他意思.

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2022-12-16 19:05 發表

XG     ...
氷川妖怪這首歌的確係一首經典,比起唱機栻人好得多,看來此生不可再了.

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2022-12-17 20:21 發表

你會聽聽細川高志個女弟子,真心的比個讚你. 純粹係 👍 你別無其他意思.
杜このみ的聲線很好聽
唱功一流

出面咁劃分City Pop, 不是我想出來

https://kknews.cc/zh-hk/history/m3eopn2.html

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2022-12-17 20:01 發表

杜このみ的聲線很好聽
唱功一流
又學吓你質個派別名稱比呢位姐仔,她可以話是屬於"節."派吧. 在鄉間傳統民謠裹有兩種不同風格的演䆁方向,一種是可以大眾手舞足蹈唱的叫做音頭,另一種是常在祭典是唱的叫節.現今世間上有一首十分流行的此類流行歌曲經典代表作是細川高志的-浪花節時雨. 而杜小妹繼承了師父的唱節曲功力傳授,更加把此專注發揮光大. 我期望她末來成為一個最有代表性的節曲女王.

引用:
原帖由 AndyC5362 於 2022-12-17 21:38 發表
出面咁劃分City Pop, 不是我想出來
City pop 一詞跟本就係將新音樂再鑑硬劃出一樣無釐頭的東西出來,像幽靈那些東西一様你話佢有咪有囉. 我就唔太 buy 啦,簡直自欺欺人.

引用:
原帖由 木下優樹菜 於 2022-12-18 17:09 發表

City pop 一詞跟本就係將新音樂再鑑硬劃出一樣無釐頭的東西出來,像幽靈那些東西一様你話佢有咪有囉. 我就唔太 buy 啦,簡直自欺欺人.
「自欺欺人」一詞用喺日本人身上真係十分貼切!喺音樂上就算典嘩眾取寵賣弄於骨節之上,但係到頭來都只係原地踏步,永遠走唔出嗰種被西人統一為「Sukiyaki」流派嘅古古怪怪之所謂「潮流文化」音樂,不能衝出國際舞台之餘,仲有點兒被看為不能登大雅之堂,純屬在攪笑娛樂場合所播放嘅音樂!

引用:
原帖由 f1kon 於 2022-12-19 06:43 發表

「自欺欺人」一詞用喺日本人身上真係十分貼切!喺音樂上就算典嘩眾取寵賣弄於骨節之上,但係到頭來都只係原地踏步,永遠走唔出嗰種被西人統一為「Sukiyaki」流派嘅古古怪怪之所謂「潮流文化」音樂,不能衝出國際舞台之餘,仲有點兒被看為不能登大雅之堂,純屬在攪笑娛樂場合所播放嘅音樂!
Unlike 美國佬的 county folk, 人哋真係另外一種音樂種類,一種西南部農民鄉下佬所創出來的音樂風別樹一格. 我希望唔好再聽到把日本音樂人經常在歌曲內容上所表達的日頭生活或夜生活,定性佢為下午茶 city pop 或宵夜 city pop人等等 咁鬼幼稚. 唔通把演歌經常唱苦情歌的定佢為眼淚派,唱親都離唔開 sake 內容的歌手定佢為礔酒派咁搞笑囉喎.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]