• 瀏覽: 20,843
  • 回覆: 283
  • 追帖: 5
+25
若初哥學紫微, 應該先學南派或北派?

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-12-5 00:46 發表
南派重星辰,主要以星辰解釋本命盤的狀態,如性格,處事行為等為靜態盤,看一生得失的地方,亦為基本功,北派重四化,主要用在運限盤,主要看事情發展和現象,如今年工作運好不好,可以轉工嗎?幾時轉工等為動態盤看應期,初學應以南派為先.

坊間的南派,可能是指由陸斌兆南傳的斗數,重星曜格局、運限變化,其中四化至為關鍵。如果是初學,建議買台灣出版的斗數系列書,甚麽入門篇、解盤篇、獨身篇、進階篇等等。香港出派的中X 派斗數書不用看。看了也不懂算斗數。書店買到以陸斌兆名義出版的書,説實話圖書館借來看就可以,陸斌兆這套書其實係“信物”,或且可以叫“吉祥物”,門內稱為“紅皮書”。不過有人把這套“信物”無限量出版。

以下是小弟無聊時總結推算斗數的兒歌

天地人盤隨時轉,祿權科忌任我飛。
推論技巧分主次,先把命盤細考定;
形神性情不可缺,大限流年層層疊;
轉旋命盤如魔方,命身福德是關鍵;
等同大腦分三層,大限祿忌至為重;
化出化入細追蹤,干支暗合忽然至;
祿存逢忌最為凶,運限交接看先天;
火鈴羊陀推流運,禍福全憑心念起。

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2022-12-5 09:28 發表
坊間的南派,可能是指由陸斌兆南傳的斗數,重星曜格局、運限變化,其中四化至為關鍵。如果是初學,建議買台灣出版的斗數系列書,甚麽入門篇、解盤篇、獨身篇、進階篇等等。香港出派的中X 派斗數書不用看。看了也不懂算斗數。書店買到以陸斌兆名義出版的書,説實話圖書館借來看就可以,陸斌兆這套書其實係“信物”,或且可以叫“吉祥物”,門內稱為“紅皮書”。不過有人把這套“信物”無限量出版。

以下是小弟無聊時總結推算斗 ...
咦,G兄,你段口訣正喎⋯⋯
等我又公開我哋嘅總訣分享吓(總訣好短吓嘅姐)⋯⋯
「紫微斗數 星宮權𧗾 先明格局 次看星辰 得垣失垣 順行逆行 斷人禍福 應驗如神」

引用:
原帖由 summingyeng 於 2022-12-5 11:25 發表

咦,G兄,你段口訣正喎⋯⋯
等我又公開我哋嘅總訣分享吓(總訣好短吓嘅姐)⋯⋯
「紫微斗數 星宮權𧗾 先明格局 次看星辰 得垣失垣 順行逆行 斷人禍福 應驗如神」
S 兄多啲分享呀!

引用:
原帖由 QingKing 於 2022-12-5 00:46 發表
冇乜所謂。自己感覺適合就好

我兩種都會用

引用:
我建議你睇《紫微斗數全書》先喇,因為所有乜派物派都係由《紫微斗數全書》衍生出黎嘅姐,無《紫微斗數全書》邊有佢哋?
《紫微斗數全書》其實相當有系統,卷一係入門篇或者基礎篇,卷二係十二宮篇,卷三係(進階)星垣篇,卷四係114篇批命示範(強調係示範點樣用紫微斗數算命!當中已經包括紫微斗數的理念同操作方法)
依家坊間好多紫微斗數派別都唔會叫你睇《紫微斗數全書》,皆因你一比較,就會發現佢哋果套同《紫微斗數全書》嘅理念同操作方法好大分別!為免被人質疑,所以一律會對《紫微斗數全書》隻字不提……

謝謝各位大大

引用:
原帖由 summingyeng 於 2022-12-5 13:04 發表

我建議你睇《紫微斗數全書》先喇,因為所有乜派物派都係由《紫微斗數全書》衍生出黎嘅姐,無《紫微斗數全書》邊有佢哋?
《紫微斗數全書》其實相當有系統,卷一係入門篇或者基礎篇,卷二係十二宮篇,卷三係(進階)星垣篇,卷四係114篇批命示範(強調係示範點樣用紫微斗數算命!當中已經包括紫微斗數的理念同操作方法)
依家坊間好多紫微斗數派別都唔會叫你睇《紫微斗數全書》,皆因你一比較,就會發現佢哋果套同《紫 ...
多謝兩位師兄指教.
20年前我都有睇過一啲紫微斗數的書, 書的作者是一位行船人.
他都是自學的. 書中對初學者都好易學到..(指起盤)
歌訣....紫微天機逆行旁......
但是....除咗經常喺書中見到的四個字..(巨細無遺)之後,
一講到四化,  便唔明白了.....
是否一定要上堂, 有老帥, 先至學得到?

另外... 請教兩位師兄,
為何睇盤時,  多數會用一啲以前出名的人物盤, 嚟講解嘅??
而且只係單一盤, 而不是重疊盤呢?

先謝謝兩位指導....

引用:
原帖由 八月八日 於 2022-12-5 16:59 發表

多謝兩位師兄指教.
20年前我都有睇過一啲紫微斗數的書, 書的作者是一位行船人.
但是....除咗經常喺書中見到的四個字..(巨細無遺)之後,

為何睇盤時,  多數會用一啲以 ...
斗數推算流運上,四化是重中之重。香港流行的學派很少提及。八八兄想自學可從台灣斗數書入手,有一系列書藉(同一作者),從淺到深。

用名人盤或歷史人物解釋,容易吹吧。

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2022-12-5 18:32 發表

斗數推算流運上,四化是重中之重。香港流行的學派很少提及。八八兄想自學可從台灣斗數書入手,有一系列書藉(同一作者),從淺到深。

用名人盤或歷史人物解釋,容易吹吧。
purple cloud?  wise heart?

引用:
原帖由 andoromedia 於 2022-12-5 18:52 發表

purple cloud?  wise heart?
已故紫雲前輩的書其實好深,初年的書跟我學的有點像,後期的入卦法,應該是一個突破。
慧x就適合初學者。
有位陳x興 他的書挺ok呀。
當然隨師的話,會有更多技巧。

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2022-12-5 19:11 發表

紫雲前輩的書其實好深,初年的書跟我學的有點像,後期的入卦法,應該是一個突破。
慧心就適合初學者。
有位陳世興 他的書不算呀。
當然隨師的話,會有更多技巧。
(唔知會唔會被屏蔽?
如果已故、請先說明已故、就可以全名、其他就replace with X 、費事話宣傳。

引用:
原帖由 八月八日 於 2022-12-5 16:59 發表

多謝兩位師兄指教.

為何睇盤時,  多數會用一啲以 ...
哈,都唔解點解G兄同我無私咁公開口訣,反而惹黎咁多人不滿?好似想叫G兄同我收聲咁…..
回覆如下:
1. 我唔知其他門派點樣做,我只能講我哋點樣做…四化星喺我哋黎講,係構成一啲星曜組合或格局元素之一,例如三奇加會、權祿巡逢、羊陀夾忌等等(總訣亦有句「先明格局」),有關格局組合亦適用於大運、流年。四化係有啲複雜嘅,不過如果你由淺入深就唔會太難。打個比喻,你先學加減數,再學乘除數就無咁難,你跳過學加減直接學乘除數,梗係難明喇⋯⋯
2. 我睇依家出面都好少人教紫微斗數,你諗你想上堂怕且都無得上喇;自學唔係唔得,但係你都要有「教材」至得㗎⋯⋯(我建議人睇番《紫微斗數全數》唔知點解又惹黎咁多人不滿?我哋不嬲都以《紫微斗數全書》為必修教材,仲周不時引用《紫微斗數全書》嘅講法添,你睇玄版講紫微斗數果啲,何只連《紫微斗數全書》隻字不提,就連「星」都無提過呀!係咪講緊紫微斗數都唔知呀!)
3. 用名人命盤作為實例黎講,做法都好正常吖,八字都好多時用名人八字實例黎講㗎喇。
4. 唔好意思,唔係好明你話咩係單一盤、咩係重疊盤?你係咪指原局叫單一盤,大運流年果啲叫重疊盤?

引用:
原帖由 summingyeng 於 2022-12-5 19:21 發表

哈,都唔解點解G兄同我無私咁公開口訣,反而惹黎咁多人不滿?好似想叫G兄同我收聲咁…..
回覆如下:
1. 我唔知其他門派點樣做,我只能講我哋點樣做…四化星喺我哋黎講,係構成一啲星曜組合或格局元素之一,例如三奇加會、權祿巡逢、羊陀夾忌等等(總訣亦有句「先明格局」),有關格局組合亦適用於大運、流年。四化係有啲複雜嘅,不過如果你由淺入深就唔會太難。打個比喻,你先學加減數,再學乘除數就無咁難,你跳 ...
我食佐12只豬🐷,俾S兄多。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]