• 瀏覽: 1,666
  • 回覆: 5
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
引用:
原帖由 庵屋就裏養神仙 於 2022-12-5 02:51 發表
身上配戴之玉佩可在各廟宇過香爐去穢嗎?
聖示:不宜在"主爐"因上香之、眾生多有念力之禱求、是以宜在"天公爐"過香較不易招感不善之磁場!

一般石頭類所形成的護身符,例如玉石、水晶、天珠所製成項鍊、手鐲有用嗎?
聖示:礦石類與符作用差不多,也是能量,關鍵在加持。

一般石頭類寶石,雖然有磁場為其理論基礎,但若只是小小一塊有用嗎?尤其對不小心遇到的陰靈效果如何?
聖示:小則能量小,大則能 ...
古玉認主,唔怕無所謂既。
有古玉先算啦,市面上多是仿古玉。



提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽
[隱藏]
引用:
原帖由 庵屋就裏養神仙 於 2022-12-15 01:20 發表

雖然我無用雙眼望住 道堂睇人請神上身問事..

但我既理解係由神作答.. 睇住鍾意點做就由人決定.

e.g.唔理乜玉新舊, 求籤大仙話好籤就戴, 唔好籤就果塊唔戴,

得同唔得就以簡單人生態度解決...  駛乜問人問長問短,信心不專,疑來疑去.浪費時間..

我後生時係戴 12,13舊水晶,玉扣,隕石等係胸前.
清代前的玉才叫古玉,古玉跟新玉價位相差太遠,主要用作收藏、欣賞和把玩,得到的哪裡捨得戴。

唔知你有無玩過二手文玩,散發出歷史的氣味,沾上上手的手汗和皮脂變成包漿,土出文物帶沁色,多是土沁,還有血沁,古玉的關鍵啊。



如文說,有前主人的體液、有屍氣、有死人怨念、有棺氣、有墓氣、有入土為安的祝福,先人被盜墓陪葬物被轉賣得以轉手甚環保,"聖" 叫你戴就戴啦,怕乜啫


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]