• 瀏覽: 2,856
  • 回覆: 7
  • 分享: 1
【明報專訊】前財政司長曾俊華近期頻頻有感而發,噚日喺facebook分享日前睇咗由呂爵安同毛舜筠主演嘅《過時.過節》以及《黑豹2》,提到兩套電影不約而同講及寬恕。佢尤其喜歡前者細緻描寫家庭成員之間嘅關係、衝突、矛盾,又話電影中家庭嘅糾紛,「何嘗唔係香港社會嘅縮影呢?」佢慨嘆社會好多問題同矛盾,如果大家願意正面處理,一齊搵解決方法,好多問題就唔會發生,亦唔會出現今時今日嘅局面,不過世界冇「如果」呢回事,只能面對現實。

曾俊華話當一個家出現紛爭、矛盾,家人應面對面理性處理,若大家肯行前一步,好多問題都有機會迎刃而解,咁樣唔止係饒恕對方,亦係自我寬恕,如將問題掃入地氈底,關係死結永遠唔會解決。不過,曾俊華預言,《過時.過節》屬文藝片,較難似《飯戲攻心》呢類闔家歡影片可以衝上七八千萬票房,「但我個人就相當喜歡呢套小品電影」。

至於《黑豹2》,佢最深刻係電影點出饒恕嘅重要,仲話如果成日懷住報復之心,冤冤相報係永遠解決唔到問題。

https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20221205/s00002/1670176978939/【emily】曾俊華睇《過時-過節》-嘆「香港縮影」



https://www.youtube.com/watch?v=vHj3aCl3UzE


《過時·過節》Hong Kong Family 由曾慶宏執導(第五屆大專組的得獎作品),由毛舜筠、盧瀚霆、謝君豪、呂爵安和及談善言主演。


本片獲選為第27屆釜山國際電影節「亞洲電影之窗」之參展電影,並於10月初於當地舉行世界首映。電影在2022年11月24日在香港上映。


電影講述八年前一場「混亂冬至飯局」發生後,串連出事件之中各個家庭成員,從不同的角度引發出的矛盾,而家人為一頓齊齊整整的冬至飯傷盡腦筋。


《過時.過節》是一部關於家人關係的電影,故事由導演受自身家庭經歷而啟發,道盡家人之間的溝通和相處。導演曾慶宏表示:「當年少的我離家出走時,沒想過15年後會帶一部電影回去。數年前,我鼓起勇氣回家過冬,席上忽然有悟,怎麼事隔十年大家仍跟從前一樣?很多關係的結仍未解開,大家都老了,但溝通上並沒有成長過。我開始明白到,對有些人來說溝通可能不是一個選擇,而是個障礙,從此我便嘗試不去怪責昨日的創傷。如果我早點回來,有些傷痛是否可以避免?這便是《過時.過節》的初衷。」



形容黑暴好貼切


什麼5大訴求,缺一不可?
黑暴點會退一步
曱甴話,你一定要聽我話,缺一不可,否則攬炒
終於曱甴四奔五散,走唔切就倉底見



[隱藏]
老老實實,過時過節呢套電影,好很悶。唔難睇嘅,但一定唔好睇


曾俊華係邊撚過?


屌 我以為佢死撚咗?


鬍鬚曾仲未香


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]