• 瀏覽: 6,295
  • 回覆: 15
三隧分流建議提出後,大部份評價認為是作用不大,不能改變現狀,更有不少人提出更大動作的建議。政府一方就表示社會未復常不宜作出大改動,但更大原因是繁忙時間三條隧道已超出負荷,包括西隧。

假若西隧大幅減價,只會令更多人使用西隧,對一眾現時靠西隧優勢維生的巴士線,只會帶來壞處,行車時間耐了只會導致客量流失,在過海線被東鐵過海打擊下,再流失客量相信亦不為巴士公司接受。三隧分流談了多年,但近年再看,分流好處已慢慢消失,繁忙時間的西隧不是沒有人用,而西隧口附近道路容量亦不是無上限,分流只會將塞車問題轉去西隧。

呢樣嘢我兩三年前已經講,三隧分流會令西隧車流增加,令西隧線優勢減低
但我唔認為分流係好心做壞事
依家係有唔少駕駛者因為隧道費而唔行西隧
我反而認為新收費仲有好大差距

引用:
原帖由 ame3738 於 2022-12-7 21:32 發表
呢樣嘢我兩三年前已經講,三隧分流會令西隧車流增加,令西隧線優勢減低
但我唔認為分流係好心做壞事
依家係有唔少駕駛者因為隧道費而唔行西隧
我反而認為新收費仲有好大差距
其實今次政府都有暗指私家車太多及效率低,平均一部載不到兩個人.但高官議員不少都是有車之士,點會同自己作對.但政府知問題在那裡,以現時KPI年代,私家車被整頓不是不可能,只是幅度問題.

未做就鬧!

其實西隧南行的指示牌,應否改良一下,特別是前往(薄扶林及香港仔的目的地),應盡量指導司機盡量使用薄扶林道或域多利道前往南區(包括:堅尼地城的指示牌更為堅尼地城及香港仔,以及上環的指示牌更為上環及薄扶林。),而非使用香港仔隧道,導致需途經中上環的繁忙路段呢?

你放心啦!香港人會為5毫子唔買膠袋,西隧貴一部,唔會多好多駕駛者用!

私家車行西隧,調整至60元
紅隧加價至30元

這仍然有一定的差距
相信大部分私家車會繼續選擇行紅隧

引用:
原帖由 EL7659@93A 於 2022-12-10 00:08 發表
私家車行西隧,調整至60元
紅隧加價至30元

這仍然有一定的差距
相信大部分私家車會繼續選擇行紅隧
認同
仍然貴一倍,吸引力有限

話時話,冇人關注N11問題?

之前因為西隧貴,N11行紅隧,嚴重不便乘客

根本必須西隧專營權滿後,改經西隧,甚至可延長至
小西灣 -> 柴灣 -> 柴灣道 -> 筲箕灣大流水至西營盤 (現A12站位)

加入埋雙向分段

引用:
原帖由 生生不息221210 於 2022-12-12 09:10 發表
話時話,冇人關注N11問題?

之前因為西隧貴,N11行紅隧,嚴重不便乘客

根本必須西隧專營權滿後,改經西隧,甚至可延長至
小西灣 -> 柴灣 -> 柴灣道 -> 筲箕灣大流水至西營盤 (現A12站位)

加入埋雙向分段
你係咪唔知你那頭有條N8X?
請善用轉乘服務

引用:
原帖由 woltif 於 2022-12-12 10:37 發表

你係咪唔知你那頭有條N8X?
請善用轉乘服務
但深宵機場線,又要轉乘,邊度方便!

引用:
原帖由 生生不息221210 於 2022-12-12 10:40 發表

照你咁講,點解南區居民就要轉車,
同埋你忘記了有條仲係暫停服務的NA12,恢復返便可

引用:
原帖由 生生不息221210 於 2022-12-12 10:40 發表

需求低係咁㗎啦
度度都想方便,度度都開直線咩

引用:
原帖由 ame3738 於 2022-12-12 23:09 發表

需求低係咁㗎啦
度度都想方便,度度都開直線咩
日間線可以咁講

但通宵機場線,N11延長唔太多,卻可方便多好多港島客,何樂而不為?

引用:
原帖由 生生不息221210 於 2022-12-13 07:28 發表

日間線可以咁講

但通宵機場線,N11延長唔太多,卻可方便多好多港島客,何樂而不為?
但係新巴N8P現時都係蝕本經營既時候,
我真係睇唔出城巴N11有呢個必要
去埋小西灣果度做總站呀??

盞到時(新巴/城巴)係(N8P/N11)
呢兩條路線身上蝕錢蝕餐飽呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]