• 瀏覽: 7,544
  • 回覆: 60
https://www.kmb.hk/news_detail.html?id=525&year=2022

"續航力方面,刀片電池減少稀有金屬使用量,提高雙層電巴的續航里程。配合雙插頭直流電充電設計,巴士只需約3小時便能完成充電,行駛距離長達 300公里,足夠應付全日行程。而雙層電巴亦設有「水冷系統」與「電池管理系統」,有效管理電池溫度及監察電池狀態,延長電池壽命及提升效能。"

個人希望九巴電巴盡快出牌, 並派落961/968呢類大線去"曬命", 同時可以降低核心商業區的碳排放

好快打柴

載客量115 咁小,唔啱巴士公司要求

跑300Km 之後要叉3小時電,要夾吓邊條線啱用鳥

純粹比面派對😩

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-12-7 20:12 發表
好快打柴

純粹比面派對😩
其實好多大線非繁都有SPARE, 特別係961/968呢類繁時同非繁用車都有差距的路線可以用的

座椅似Fainsa,應該舒服過紅色九巴
不過電動雙層+造馬迪可避則避

引用:
原帖由 054D 於 2022-12-7 20:20 發表

其實好多大線非繁都有SPARE, 特別係961/968呢類繁時同非繁用車都有差距的路線可以用的
一陣成日都壞盞俾人投訴

當電力公司投資新機組而令有加電費壓力,巴士公司買新車,投資新廠房,又有冇加價壓力呢?

引用:
原帖由 tkglobe 於 2022-12-8 07:58 發表

一陣成日都壞盞俾人投訴
唔見除左座位不足外,比亞迪單層比人投訴。

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2022-12-8 09:10 發表
當電力公司投資新機組而令有加電費壓力,巴士公司買新車,投資新廠房,又有冇加價壓力呢?
反而長遠有減價壓力,因為電動車營運成本低過柴油。

電動車大部分零件係black box, 即係無野整,成個換,而供應商要確保其達到合約要求的水平。
比亞迪呢類大廠係唔同天氣下都有營運經驗問題唔大。

在工程角度,電車公司要再針對性研究電池密度同重量,以及在寒冷天氣電池de-rate

在現在車主反映,電池同電油車Running cost分別不大,牌費同電費比較平,但保養(因為一定要返原廠)同保費比較貴,另外電站並不太普及

希望一日普及下會好d👍

希望放係2,6市區線

6號車都有用單層byd 經驗,應該可升呢用雙層電巴

引用:
原帖由 054D 於 2022-12-7 19:52 發表
https://www.kmb.hk/news_detail.html?id=525&year=2022

"續航力方面,刀片電池減少稀有金屬使用量,提高雙層電巴的續航里程。配合雙插頭直流電充電設計,巴士只需約3小時便能完成充電,行駛距離長達 300公里,足夠應付全日行程。而雙層電巴亦設有「水冷系統」與「電池管理系統」,有效管理電池溫度及監察電池狀態,延長電池壽命及提升效能。"

個人希望 ...
大西北過海線已經差不多全紅全新車,連電巴都要貪?

引用:
原帖由 SmallFish630 於 2022-12-8 11:06 發表

大西北過海線已經差不多全紅全新車,連電巴都要貪?
電巴唔係貪, 而係961/968都要經過港島低排區會更適合而已

引用:
原帖由 054D 於 2022-12-8 11:29 發表

電巴唔係貪, 而係961/968都要經過港島低排區會更適合而已
電巴會行公路線?

同埋載客量只有115,適合961 968?

115呢個載客量,暫時睇行2號6號比較適合

就算行u廠公路線,都係得 57m 68e之流應付到

引用:
原帖由 weisacmei 於 2022-12-7 20:12 發表
好快打柴

純粹比面派對😩
263最好,站少。

引用:
原帖由 Morden-stage 於 2022-12-8 11:59 發表

263最好,站少。
加以跑屯公及城隧要越過高山又越過谷
擺去263 試車武德鼎

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]