• 瀏覽: 2,275
  • 回覆: 2
是否因為大多邨巴的車輛使用旅遊巴,大家有無留意到邨巴其實可以係雙層巴士,就似陽光巴士,陽光巴士係村巴營辦商,但與專營的九巴和龍運巴士為姊妹公司,所以陽光用上雙層巴士都不奇。


因為邨巴多由A06批註的旅遊巴去做,大公司做落,同一部車可能提供多種唔同服務,同一部車持有多於一個批註,加上當年A08無記錯係旅遊巴就會跟埋,即使邨巴為主的營運商,非繁疫情前,時會租比地區組織搞屋邨一日遊。


所以,除左個別地區的邨巴外,自然多數人會等價邨巴係旅遊巴提供服務。錦銹花園個邊,好似曾經有人覺得用番單層低地台係downgrade 左....



錦繡個邊,係因為批青年座位質素欠佳而覺得唔好囉。好像NR906咁,朝早由葵涌開空車去天水圍,天水圍開NR906,到觀塘後就去APM開ICC接駁巴士,之後返葵涌。


村巴其實就係用黎將部旅遊巴每日成本守護好,然後就係其他時間接order黎搵錢



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]