• 瀏覽: 13,928
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
而家上司係鬼佬,聽佢講嚟咗香港好多年但係一句廣東話都唔識,平時溝通要用英文
公司擇咗好日話初六先開工,往年上司都會派開工利是畀我哋
但係而家跟住個鬼佬上司係咪都可以預咗冇開工利是收?

可能請食開工飯呢...

引用:
原帖由 kormer 於 2023-1-18 10:25 發表
可能請食開工飯呢...
咁我寧願佢請食飯,開工利是最多咪50…

引用:
原帖由 人人唔為我 於 2023-1-18 10:33 發表

利是可以儲起

以前鬼佬上司比$1,000

無話一定嘅,我老闆話佢會學習中國人嘅傳統,自己上網睇咗有咩要做,有咩唔可以做,仲叫我哋feel free to take leave until the lucky day. 😂

引用:
原帖由 人人唔為我 於 2023-1-18 10:21 發表
而家上司係鬼佬,聽佢講嚟咗香港好多年但係一句廣東話都唔識,平時溝通要用英文
就算無, 都係佢無利是啫.

引用:
原帖由 人人唔為我 於 2023-1-18 10:21 發表
會唔會老細俾佢派啊?

引用:
原帖由 人人唔為我 於 2023-1-18 10:33 發表

係喎食餐勁嘅

宜家好多鬼佬入鄉隨俗

引用:
原帖由 ctchan20f 於 2023-1-18 20:59 發表
宜家好多鬼佬入鄉隨俗
正想咁講

期望越大失望越大

我十多年前的舊公司之幾個老闆都是法國人,佢地都有按中國傳統派利是及開工利是俾員工

同佢講新年唔派開工利是要同耶蘇一齊落地獄

最驚佢知d唔知d, 入落個白信封俾你 

主題標籤 #大好錢兔
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]